Afbeelding
Foto: Peter de Koning

COMBINATIE95 EN ONDERNEMERS LIEMPDE TREKKEN AAN DE BEL

'Coop mag niet bloeden voor Jumbo'

Uitbreiding van de Jumbo in het Boxtelse winkelcentrum Oosterhof, mag er niet toe leiden dat supermarkt Coop in Liempde op termijn de deuren moet sluiten. Dat vindt de gemeenteraadsfractie van coalitiepartij Combinatie95 en Ondernemers Vereniging Liempde (OVL). Beide vragen het gemeentebestuur rekening te houden met de Liempdse leefbaarheid. Ook 'Op Liemt Gemunt' en SPPiLL hebben zorgen.

HENK VAN WEERT

Fractievoorzitter Joep Schalkx van Combinatie95 schrijft aan het college van B en W 'erg geschrokken' te zijn van een concept-rapport dat vorige week uitkwam naar aanleiding van een quickscan. Die lieten de Boxtelse supermarkten Albert Heijn en Plus samen met Coop uitvoeren door Bureau Stedelijke Planning (BSP) uit Amsterdam. Daaruit blijkt dat de overlevingskansen van de Liempdse supermarkt op termijn danig slinken.

OVL-voorzitter Trees van Nunen spreekt in een brief aan de gemeenteraad over 'nadelige c.q. rampzalige consequenties voor de middenstand in Liempde...'. Volgens exploitant Jan Tax van Coop hebben ook de organisatoren van de spaaractie Op Liemt Gemunt en van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) zich achter de uitkomsten van BSP-rapport geschaard. Kortom, Coop mag niet bloeden voor een veel grotere Jumbo, is de gedachte in Liempde.

Door de samenvoeging van de huidige twee Aldi's (Kapelweg en Oosterhof) in een nieuwe winkel aan de Fellenoord levert de Duitse discounter vierkante meters in. Daar staat echter tegenover dat Jumbo in Oosterhof de ruimte die Aldi achterlaat erbij krijgt. Al met al groeit het winkelvloeroppervlak van supers aan de 'Liempdse kant' van Boxtel met zo'n negenhonderd vierkante meter (ter vergelijking: Coop heeft nu 779 m2). Dat heeft volgens de BSP-onderzoekers een aanzuigende werking voor Liempdenaren.

DETAILHANDELSVISIE

De gemeenteraad heeft de ontwikkelingen van onder meer de supermarkten in 2015 vastgelegd in de detailhandelsvisie. Daarvan wordt echter regelmatig afgeweken. Zo bouwt Aldi een winkel aan Fellenoord waarin niet was voorzien. En mag Jumbo nu in plaats van de afgesproken 15 procent met ruim 40 procent uitbreiden.

De vraagt dient zich dan ook aan wat de waarde van de beleidsnota is. De vraag van de CDA-fractie of die nota wordt aangepast, beantwoordde het college vorige week ontkennend omdat het slechts een richtinggevend document is, dat een toekomstvisie en wensen weergeeft.

FOTO BOVEN: Coop in Liempde heeft op termijn geen bestaansrecht meer door de groei van de supers in Boxtel, stellen onderzoekers. (Foto: Peter de Koning).

Pagina 5: 'Boxtel raakt in spagaat met supermarktbeleid'.