Afbeelding
Foto:

What's Up, kunstenaars?

Pastakunst, fantasiekunst, schilderijen en gedichten. Zo'n beetje alle kunstvormen werden deze week tentoongesteld door de kleuters van de Prinses Amaliaschool in Boxtel. Al deze werken zijn geïnspireerd door kunstenaars als Leonardo da Vinci, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan. In hun eigen Amaliamuseum toonden de vijfjarigen Rowan van Dreumel (linksonder), Nusaybah Rharssisse (rechtsonder) en Tom de Kort trots de kunstwerken waaraan ze de afgelopen weken keihard hebben gewerkt.

Welke kunstenaars hebben jullie leren kennen tijdens dit project? Rowan: ,,Ik heb Wassily Kadinsky leren kennen. En Vincent van Gogh." Nusaybah: ,,Ik ook. En Piet Mondriaan." Tom: ,,Ik vind de kunst van Mondriaan niet leuk om te maken, want dan moet je knippen en plakken. Daar vind ik niks aan."

Wat is kunst eigenlijk volgens jullie? Nusaybah: ,,Mooie dingen schilderen. Ik heb de zonnebloemen van Van Gogh nageschilderd." Rowan: ,,Muziek en dansen zijn ook kunst." Tom: ,,En iets maken dat eigenlijk niet bestaat."

Wat heb jij gemaakt dat niet bestaat, Tom? ,,Ik heb thuis een worm van klei gemaakt en een robot van Lego. Ik wil nog een dino van Lego maken, maar daar gaat papa me bij helpen. Ik vind het wel jammer dat alle dinosaurussen dood zijn. Dat komt door een grote meteoriet." Rowan: ,,Ik kan heel goed een dino kleien of tekenen."

Jullie hebben gekleid, geschilderd, gewerkt met wol en nog veel meer. Wat vonden jullie het leukst om te doen? Rowan: ,,Dat is de dromenvanger van wol die ik heb gemaakt. En mijn vleesetende dinosaurus." Nusaybah: ,,Dat is kleien. Ik heb een heel mooi kunstwerk van klei gemaakt. En daar ben ik ook heel erg trots op." Tom: ,,Ik vind verven het leukst."

Wie van jullie drie wordt later kunstenaar? Nusaybah: ,,Ikke!" Tom: Ik niet, ik word paleontoloog. Dan mag ik botten verzamelen en dino's in elkaar zetten." Rowan: ,,Ik word later draak."

Al jullie kunst staat in het museum op school. Wie komen allemaal een kijkje nemen? Tom: ,,Mijn papa komt." Nusaybah: ,,Mama, opa en oma." Rowan: ,,Mijn papa, mama, opa en oma. Ik laat ze mijn dromenvanger zien." (Foto: Peter de Koning).