Eigenaar Laura Sweens gaat café 't Huukske weer uitbaten na een afwezigheid van circa 4,5 jaar. De kroeg werd afgelopen periode gerund door waard Henry van Middegaal die is verhuisd. (Foto: Albert Stolwijk).
Eigenaar Laura Sweens gaat café 't Huukske weer uitbaten na een afwezigheid van circa 4,5 jaar. De kroeg werd afgelopen periode gerund door waard Henry van Middegaal die is verhuisd. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

VOORMALIG UITBATER LAURA TERUG IN CAFÉ 'T HUUKSKE

Wissel achter de tap voelt vertrouwd

PÅL JANSEN

Café 't Huukske wisselt van uitbater. Of beter gezegd: de vorige waard keert terug. Laura Sweens staat na een afwezigheid van bijna vijf jaar weer achter de bar. Ook is er in het café stilgestaan bij het afscheid van Henry van Middegaal, die 't Huukske in die periode runde. ,,Hij heeft het fantastisch overgenomen", zegt Laura.

Er is een aantal nieuwe gezichten bijgekomen, maar veel voelt ook vertrouwd, zegt Laura. Bijna vijf jaar geleden stopte zij acuut met het café. In eerste instantie vanwege gezondheidsproblemen. Later kwam daar een trieste familiegebeurtenis bij. In plaats van almaar met die kroeg bezig te zijn, is ze zich gaan focussen op familie en kleinkinderen: ze vond haar rust.

Maar inmiddels gaat de laatste van de vijf alweer naar school. ,,Vanaf september. Ik dacht: eigenlijk wil ik weer iets gaan doen. Voor twintig uurtjes of zoiets. Ik denk dat ik een soort adhd heb", lacht ze. ,,Ik wil gewoon iets om handen hebben."

EEN GOED GESPREK

Haar man Johan wees haar echter op 't Huukske. ,,'Je was nog niet klaar', zei hij op een gegeven moment. Dat klopt, ik wilde nog zóveel doen. Tijdens een vakantie hebben we er nog eens een goed gesprek over gehad."

Leuke dingen organiseren, feesten voor jong en oud, een extra impuls geven aan het bruisende Liempde: ideeën hierover heeft Laura in overvloed en die gaat ze ook uitvoeren. Wat precies houdt ze nog even als verrassing, maar ze zit er weer helemaal in. ,,De Boeremèrt komt er weer aan, we krijgen een nieuwe lunchkaart, de mini-pentatlon zijn we aan het organiseren..." Maar één belangrijk ding is wel veranderd: ,,Ik heb nu wel geleerd dingen uit handen te geven. Ik ga geen honderd uren meer draaien. Die kleinkinderen, die missen mij", lacht ze.

Blij is ze geweest met Henry, die de afgelopen jaren 't Huukske bestierde. ,,Het is een fantastische man en we hadden vrijdag een mooi afscheidsfeest."