Uit handen van dichter Victor Vroomkoning ontving burgemeester Fons Naterop het eerste exemplaar de jubileumbundel 'Tachtig'. Ook de monografie 'Intiem bestaan' kreeg hij uitgereikt. (Foto: Piet van Oers).
Uit handen van dichter Victor Vroomkoning ontving burgemeester Fons Naterop het eerste exemplaar de jubileumbundel 'Tachtig'. Ook de monografie 'Intiem bestaan' kreeg hij uitgereikt. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

BOXTELSE DICHTER GEËERD MET DICHTBUNDEL EN MONOGRAFIE

Vroomkoning viert tachtigste verlaat

HENK VAN WEERT

In een afgeladen protestants kerkje heeft dichter Victor Vroomkoning (pseudoniem voor oud-Boxtelaar Walter van de Laar) zaterdagmiddag zijn jubileumbundel 'Tachtig' gepresenteerd. Hij reikte het eerste exemplaar uit aan burgemeester Fons Naterop. Die ontving eveneens de eerste monografie die Riny Jans schreef over de poëet en diens werk: 'Intiem bestaan'.

Beide boeken verschenen naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de in Boxtel geboren en getogen dichter. En die verjaardag verliep allerminst feestelijk, vertelde Vroomkoning. Kort tevoren overleed immers zijn tweelingzus Jeanne. Aan haar én aan zijn partner Anne is de verzamelbundel 'Tachtig' opgedragen. Daarin hebben vier goede bekenden van Vroomkoning diens 120 mooiste gedichten bijeengebracht. Verlaat viert de in Nijmegen woonachtige dichter daarmee - en nu wél feestelijk - alsnog zijn kroonjaar. Hij las aan het einde van de bijeenkomst enkele van zijn in totaal ruim duizend creaties voor. Onder meer 'Vloedlijn', zijn favoriet.

BOXTEL DEUGT!

Auteur Jans heeft het leven en werk van Victor Vroomkoning beschreven. En uiteraard staan ook in 'Intiem bestaan' diverse van zijn gedichten. Zestig om precies te zijn. ,,En de meerwaarde van mijn boek is, dat er ook uitleg wordt gegeven over de achtergronden en totstandkoming van die poëzie." Jans noemde Vroomkoning dichter én filosoof. ,,En daarmee is hij vriend en vijand van zichzelf. Want de dichter liegt de waarheid, terwijl de filosoof de waarheid boven water probeert te krijgen. In 'Intiem bestaan' komt ook veel Boxtel aan bod, vertelde Jans, terwijl ze haar eerste exemplaar aan de burgemeester gaf. ,,Natuurlijk, want Boxtel deugt!", antwoordde Naterop.

De boekpresentatie werd muzikaal omlijst door singer-songwriter Alex Roeka, die onder meer de wielersport bezong, een onderwerp dat Van de Laar na aan het hart ligt. Daan Cartens, conservator van het Literatuurmuseum in Den Haag leidde de middag in.

De verzamelbundel 'Tachtig' is uitgegeven door de Arbeiderspers en is in elke boekhandel te koop voor 21,50 euro. 'Intiem bestaan' verschijnt bij de Nijmeegse uitgeverij Flanor en is voor 22 euro te bestellen via www.uitgeverijflanor.nl.

Deze krant publiceerde op 14 maart een uitgebreid interview met Victor Vroomkoning en Riny Jans. In de digikrant van afgelopen dinsdag zijn enkele filmpjes te zien van de boekpresentatie.

Uit handen van dichter Victor Vroomkoning (links) ontving burgemeester Fons Naterop het eerste exemplaar van de jubileumbundel 'Tachtig'. Ook de monografie 'Intiem bestaan' kreeg hij uitgereikt. (Foto: Henk van Weert).