Open huis
Open huis Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

LIEMPDS ZORGCENTRUM MET ACHTTIEN DISCIPLINES OOGST LOF

Dorp loopt uit voor Medisch Centrum

JOLEEN VAN ROOIJ

Onder grote belangstelling werd zaterdag Medisch Centrum Liempde geopend. In het gebouw aan de Nieuwstraat hebben zich achttien verschillende zorgverleners en welzijnsinstellingen gevestigd. Het dorp beschikt nu over een eerstelijns zorgcentrum met een oppervlakte van ruim 850 vierkante meter. Honderden inwoners van Liempde namen een kijkje in het fraai ingerichte voormalige Rabobank-pand en maakten kennis met de mensen die er werken.

Zo'n veertien jaar geleden opende huisarts Olof van Laere zijn praktijk in het voormalige pand van de Rabobank. Die groeide in loop van de jaren uit met twee huisartsen, een apotheek en een fysio-praktijk. ,,In 2015 kochten we het pand, een jaar later startten we met de verbouwing van de benedenverdieping en realiseerden we een medicijnen automaat. Begin 2018 stond de verbouwing en inrichting van de bovenverdieping op onze agenda. Geen gemakkelijke opgave; we hebben lang gesproken gesproken over hoe we de invulling van het centrum vorm zouden geven", aldus Van Laere.

Met het organiseren van een bewonersavond begin 2018, kreeg het plan vaste vormen. ,,De reacties van de inwoners waren enkel positief en toen ging het snel. We begonnen een jaar geleden met de verbouwing en op Nieuwjaarsdag waren we klaar. Het gevoel is goed", geeft de Liempdse huisarts aan.

In het Medisch Centrum kunnen mensen onder andere terecht bij de huisartsen en de apotheek, maar er is ook een laboratorium, een verloskundigenpraktijk, een praktijk voor podotherapie en een diëtiste. Ook twee thuiszorgorganisaties houden kantoor in het pand. ,,Het fijne is dat de lijntjes nu veel korter zijn. Je loopt in een pauze sneller naar een collega om een en ander te overleggen", aldus Van Laere.

BRUISEND

Dat vindt ook Michelle, medisch pedicure en assistente bij Daas Podotherapie: ,,In geval van medische klachten omtrent diabetes bijvoorbeeld, staan we nu in direct contact met de huisarts. Bovendien is het heel prettig dat er zoveel verschillende instanties werken. Het zorgt voor een gezellige en bruisende sfeer." Bezoekster Hannie de Bruin is zeer te spreken over het Medisch Centrum: ,,Wat fantastisch dat in ons dorp zo'n groot centrum is gerealiseerd. Geweldig dat hierin wordt samengewerkt." Een rondgang door het gebouw levert louter lof en enthousiaste reacties van de bezoekers op. ,,Ge magt 'r trots op zijn", roept een wat oudere inwoonster naar huisarts Van Laere.

FOTO BOVEN: Eigenaren Geert Elbers (links) en Olof van Laere openden zaterdag officieel het Medisch Centrum Liempde. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Balans: Esch wil vooral serieus genomen worden

De inwoners van Esch willen vooral dat hun dorp nu en na de herindeling serieus genomen wordt door gemeente Boxtel. Dat is de conclusie die oppositiepartij Balans trekt na het tweede spreekuur van vrijdag in Ons Café.

Tijdens de bijeenkomst kwamen veel onderwerpen aan de orde. Niet alleen zaken die betrekking hebben op Esch zelf, maar ook die in Boxtel spelen. De inwoners willen dat er rekening wordt gehouden met het dorp als de ontvangende gemeente beslissingen neemt over onder meer woningbouw en infrastructuur. Ook hopen de Esschenaren dat de huidige regelingen rond subsidiëring van evenementen en verenigingen niet nadelig uitpakken in de nieuwe situatie. Dit zou volgens hen veel impact hebben op waar Esch trots op is.

GROTER GEVAAR

Een terugkerend zorgpunt is het verkeer. Zowel in de dorpskern als daarbuiten. Met name de snelheden op de smalle weggetjes in het buitengebied zijn de dorpsbewoners een doorn in het oog. Door achterstallig wegenonderhoud wordt volgens hen het gevaar groter, ook op wegen die op Boxtels grondgebied liggen.

Voorts maken inwoners zich zorgen om de financiële staat van de gemeente Boxtel. Ze vinden het risico dat de gemeente Haaren niet veel meer investeert en dat Boxtel na de herindeling geen geld meer heeft, erg groot. Het volgende spreekuur van Balans is vrijdag 10 mei vanaf 16.30 bij Meneer Klaver in Lennisheuvel.

Klompenmaand brengt allerlei activiteiten voort

Stichting Brabantse Klomp organiseert voor het tweede jaar op rij April Klompenmaand. Vier weken lang staat het houten schoeisel in het middelpunt, ook in Liempde. Daarvoor worden allerlei 'klompenactiviteiten' georganiseerd.

De laatste klompenmaker van Liempde trapt zaterdag 6 april de activiteitenmaand af. In de fabriek van de familie Traa aan de Kapelstraat 9 worden tussen 13.00 en 15.00 uur gratis rondleidingen gehouden. Aanmelden kan via info@traaklompen.nl.

Penny van Vlerken van Oplage 12 organiseert op vrijdag 12 april tussen 14.00 en 15.30 uur een workshop 'klompje naaldvilten' in café Het Wapen van Liempde. De kosten, inclusief materiaal, bedragen 17,50 euro. Meer informatie via e-mail: oplage12@gmail.com.

Ook aan de geschiedenis van het aloude ambacht is gedacht, want zondag 14 april krijgen wandelaars diverse wetenswaardigheden over de historie van de klomp in Liempde te horen tijdens een excursie onder leiding van een Gastvrij Liempde-gids. Deelname, inclusief koffie of thee, kost vijf euro; vertrek is om 10.00 uur vanaf bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Ook is er die dag tussen 11.00 en 16.00 uur een open dag in museum De Kleuskes, met een expositie over klompengereedschap. En ook tijdens de Boeremèrt op tweede paasdag, maandag 22 april zijn er diverse klompenactiviteiten. Aanvullende informatie over April Klompenmaand is te vinden via www.brabantseklomp.nl.