Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPTREDEN FANFARE SINT-LAMBERTUS EN ZANGGROEP CON FERVORE

Pop en rock vult Gemondse gymzaal

HENK VAN WEERT

Onder de titel 'Best of pop and rock in concert' verzorgen de Gemondse fanfare Sint-Lambertus en de Boxtelse zanggroep Con Fervore zaterdag 6 april een gezamenlijk optreden. Het gratis toegankelijke evenement in de sportzaal van de Sint-Lambertusschool begint om 20.00 uur; een halfuur voor aanvang is de zaal open.

Als morgen de laatste lessen zijn gegeven, gaan vrijwilligers aan de slag om de gymzaal om te bouwen tot een heuse poptempel voor het optreden van het fanfareorkest en de drumband met Con Fervore.

BROER EN ZUS

De samenwerking tussen de Gemondse muziekvereniging en de Boxtelse zanggroep is niet toevallig. Het blaasorkest van Sint-Lambertus wordt zes jaar gedirigeerd door de in Boxtel geboren en getogen musicus Adri Verhoeven. Diens zus Mirjam heeft sinds 2000 de muzikale leiding over Con Fervore.

Zowel Adri als Mirjam startten hun muzikale carrière bij Boxtel's Harmonie. Adri ontwikkelde zich tot beroepsklarinettist, maar is - naast zijn werk als dirigent van diverse harmonie- en fanfareorkesten - sinds enkele jaren ook werkzaam als wiskundedocent. Mirjam, die inmiddels in Oisterwijk woont, speelt nog altijd fagot in de harmonie van haar geboorteplaats en dirigeert daar ook het opleidingsorkest. Naast Con Fervore leidt zij al ruim tien jaar het Gemengd Koor Best en bovendien zingt zij zelf in het Oirschots Gemengd Koor.

Maar niet alleen de familiebanden van de mensen op de dirigeerbok vormen een aanleiding voor de muzikale samenwerking tussen Sint-Lambertus en Con Fervore. Beide verenigingen vieren dit jaar ook een jubileum. Precies een eeuw geleden werd de Gemondse fanfare, vijf jaar eerder opgericht als De Eendracht, omgedoopt tot Sint-Lambertus. En de zanggroep startte veertig jaar geleden als jongerenkoor van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek. Deze twee mijlpalen vormen een mooie aanleiding voor een muzikaal feestje.

TOP 40-HITS

De gymzaal van de Gemondse basisschool vormt opnieuw de plek waar wordt gemusiceerd. De fanfare pakt daar de laatste jaren al vaker uit met een groots opgezet optreden. Nu dus met 'Best of pop and rock in concert'. Daar zijn niet alleen het fanfareorkest en de zanggroep te horen, maar dus ook de drumband onder leiding van Marcel Schakenraad. Er klinkt een gevarieerd repertoire met top 40-hits uit vroeger jaren én van nu. Het moet vooral een plezierig avondje uit worden voor de bezoekers. En iedereen die wil, mag meezingen of dansen, laten de organisatoren weten.

NIEUWE LEDEN NODIG

Sint-Lambertus hoopt mede dankzij dit concert nieuwe leden aan te trekken. Want de grens om nog verantwoord een concert te verzorgen, komt langzaam in zicht, erkent Jeanne Dolstra die in de fanfare sopraansaxofoon speelt en deel uitmaakt van het organiserend comité.

FOTO BOVEN: Onder leiding van de Boxtelse musicus Adri Verhoeven zet fanfare Sint-Lambertus in zaal De Schuif de puntjes op de i voor het pop- en rockconcert van komende zaterdag. (Foto: Peter de Koning).


BUURTVERENIGING BESTAAT VIJFTIG JAAR

Looeind trapt gouden jubileum af met Liempdse fotospeurtocht

Vijftig foto's, vijftig locaties en vijftig raadsels. Buurtvereniging Looeind start vandaag, donderdag 4 april met een foto-speurtocht door Liempde. Aanleiding is, hoe kan het ook anders, haar aanstaande vijftigjarige bestaansjubileum.

De buurtverenigingen zijn ontstaan nadat prinsenvereniging De Ploegers startte met de organisatie van openbaar carnaval in Liempde. Vanuit elk buurtschap werden personen aangedragen om zich hier voor in te zetten. Op deze wijze ontstonden de buurtverenigingen in Liempde, zo ook Looeind. Dit jaar is dat weer een halve eeuw geleden en dus is het tijd voor groot feest.

Het jubileum begint met een fotospeurtocht. Elders in deze krant en op de website www.looeind.nl staat een vijftigtal foto's waarvan mensen moeten raden waar dit object in het dorp te vinden is. Nummer van de foto mét het adres kunnen onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer ingeleverd worden bij slagerij Vleeschmeester Beerens aan de Barrierweg 7 of Dierenspeciaalzaak Boxtel in winkelcentrum Oosterhof. De oplossingen kunnen tot vrijdag 10 mei 17.00 uur worden ingeleverd. In de krant van donderdag 16 mei worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

Ter ere van het vijftigjarig jubileum schenkt stichting Brabants Centrum een pagina aan buurtvereniging Looeind die elders in deze krant is gepubliceerd. Daarop staan ook alle prijzen vermeld.

Gemonde

Heemkundelezing

Boxtelaar Ruud van Nooijen verzorgt donderdag 11 april een lezing over fotografie voor heemkundevereniging Den Hogert in Gemonde. De presentatie vindt plaats vanaf 19.30 uur in gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg 1. Leden mogen gratis naar binnen, andere geïnteresseerden betalen twee euro.

De Boxtelse zanggroep Con Fervore bestaat veertig jaar en wordt gedirigeerd door Mirjam Zweerts, gehurkt helemaal onderaan. (Foto: eigen collectie).