Afbeelding
Foto: Natuurgroep Gestel

WANDELTOCHT NATUURGROEP GESTEL

Vroege vogels spotten op het landgoed Haanwijk

Wie geen zin heeft om uit te slapen, kan zondag 14 april deelnemen aan een Vroege Vogelwandeling van Natuurgroep Gestel. Gids Sebastiaan Bakker voert belangstellenden door landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel.

De lente is een roerige tijd: trekvogels komen terug uit het zuiden en moeten weer een plek veroveren in het gebied. In de ochtenduren zijn vogels vaak bijzonder actief en in het vroege voorjaar staan de bomen nog niet vol in het blad, waardoor de dieren goed te bekijken zijn. Aan de hand van geluiden kunnen wandelaars vogels lokaliseren. Wellicht herkennen zij de tjiftjaf, die weer terug is uit het zuiden. Of de bonte specht, die het hele jaar in Nederland blijft. Maar het ijsvogeltje (foto boven) laat zich mogelijk ook zien.

De Vroege Vogelwandeling begint om 06.30 uur en duurt ongeveer twee en een half uur. Aangezien het 's ochtends koud kan zijn, wordt warme kleding aangeraden. Ook een verrekijker komt van pas.

Elke tweede woensdag van de maand houdt Natuurgroep Gestel een seniorenwandeling van anderhalf uur, eveneens onder leiding van een natuurgids. Woensdag 10 april gaan de deelnemers om 10.00 uur op pad.

VERTREKPUNT

Beide tochten start vanaf het buitenlokaal van Brabants Landschap, Haanwijk 4a. Meer informatie is verkrijgbaar bij Michel van de Langenberg, telefoonnummer 06-22 43 29 41 of e-mail: michel.langenberg@home.nl.


VASTENACTIE VOOR PROJECT NICARAGUA

Schoon water verandert alles

In de vastentijd, de periode tussen carnaval en Pasen, besteedt de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede (MOV) van de Heilig Hartparochie dit jaar aandacht aan een project in Nicaragua. Vastenactie steunt wereldwijd initiatieven die onder meer zorgen voor schoon water en voor sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden.

De leef- en woonomgeving van de bewoners in de wijk El Limonal van de stad Chinadaga is beroerd. In de wijk staat de school Ojo de Agua met ongeveer 350 leerlingen. De overheid voorziet de kinderen van rijst en bonen, zodat zij tussen de middag warm kunnen eten. Dit is belangrijk omdat een maaltijd thuis niet vanzelfsprekend is.

De schoolmaaltijden zijn echter weinig voedzaam. De kinderen krijgen nauwelijks groente en fruit en worden daardoor gauw ziek. Stichting El Arbol is sinds 2016 actief op deze school. Volgende week hierover meer.


Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel heeft komende week de volgende activiteiten op het programma staan.

DINSDAG 9 APRIL

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in Muziekhuis

WOENSDAG 10 APRIL

17.00 eten in Chinees restaurant Lotus; aanmelden vóór 7 april via telefoonnummer (0411) 68 92 85 of e-mail: henksturkenboom@gmail.com.

DONDERDAG 11 APRIL

13.30 bridgen in De Walnoot.

13.30 handwerken in Orion.

13.30 herinneringen ophalen in De Rots met foto's uit de jaren '50-'80.

VRIJDAG 12 APRIL

13.30 rikken en jokeren in De Rots.

Bijeenkomst over leven in aandacht op De Kleine Aarde

Stichting VanOndersteBoven verzorgt zondag 14 april de derde van vier bijeenkomsten over het thema aandacht. De ochtend duurt van 11.00 tot 12.30 uur en is in De Kleine Aarde, Klaverblad 13.

Filmmaker en kunstenaar Wouter Verhoeven vertelt er over mindfulness. Hij heeft een aantal jaren geleefd en gewerkt in de nabijheid van zen-meester Thich Nhat Hanh, de Vietnamese monnik die de gedachtentraining in het Westen introduceerde. Deelnemers doen ook enkele oefeningen met Verhoeven.

Deelname aan de bijeenkomst kost 7,50 euro, aanmelden via e-mail: vanondersteboven@gmail.com of via www.vanondersteboven.com.

Afbeelding