Boxtel zoekt burgemeester met 'ballen'


JULES HAMELEERS

Boxtel wil een leider met lef. Dat is de conclusie die de vertrouwenscommissie trekt in de profielschets. Die werd opgesteld naar aanleiding van input van bewoners, zowel jong als oud. De nieuwe eerste burger moet op z'n minst de volgende vier eigenschappen hebben: bestuurlijk verbinder, ambassadeur van duurzaamheid, gezagvol begrenzer en aanjager.

Om de profielschets op te stellen vond gemeenteraadslid Mariëlle van Alphen (Balans), voorzitter van de vertrouwenscommissie, het belangrijk zo veel mogelijk mensen te spreken. Een van de manieren waarop ze dit deed was door een vragenlijst op te stellen: hier reageerden 413 mensen op. Van Alphen: ,,In de stad Groningen is iets vergelijkbaars gedaan, daar waren er enkele tientallen reacties. Ik ben dus best tevreden."

Naar aanleiding van deze reacties stelde de commissie een profiel op. Ten eerste moet de nieuwe burgemeester een bestuurlijk verbinder zijn met een 'stevige persoonlijkheid (...) en die tegenstellingen overstijgt en belangen verenigt. Daarnaast moet de burgervader of -moeder zorgen dat de Boxtelse 'economische, ecologische en sociale ambities in evenwicht zijn'. Ook moet hij of zij goed grenzen kunnen stellen wat betreft openbare orde en veiligheid, zoals bijvoorbeeld bij drugsproblematiek en overlast door jongeren. Als laatste moet de burgemeester een aanjager zijn en niet terugschrikken om bijvoorbeeld 'Meewerkend Boxtel' op een vernieuwende manier vorm te geven.

ONDERSCHEIDEND

Volgens Van Alphen past de schets bij Boxtel: zonder franje, informeel en recht voor z'n raap. ,,Met de vormgeving en inhoud van deze profielschets zijn we echt onderscheidend, denk ik. Wanneer een geïnteresseerde het leest weet diegene meteen of Boxtel bij hem of haar past of niet", aldus de voorzitter. ,,En nu is het spannend. Hoeveel reacties zouden er komen?"

De commissie heeft proberen te voorkomen dat een lezer van de speerpunten denkt: maar dat geldt toch voor elke burgemeester? ,,We hebben bewust gekozen om de standaard competenties weg te laten", vertelt Van Alphen. ,,We hebben ons gefocust op de dingen die specifiek voor Boxtel gelden."

De meningen van inwoners zijn niet alleen opgehaald via de enquête, maar de commissie was ook op weekmarkten en scholen. Daar maakten de kinderen tekeningen van hun beeld van de nieuwe burgemeester. Daarnaast was er een inloopavond op het gemeentehuis en stelde de commissie een e-mailadres open.

In de raadsvergadering van maandag 8 april wordt de profielschets overhandigd aan de commissaris van de koning, Wim van de Donk. Hij zet vervolgens de sollicitatieprocedure in gang. De verwachting is dat Boxtel eind 2019 een nieuwe burgemeester heeft.

De profielschets is binnenkort openbaar beschikbaar op de website van de gemeente Boxtel.