UITBATERS KUNNEN INDIVIDUELE ONTHEFFING AANVRAGEN

Horeca mag weer tot 03.00 uur open

JAN HERMENS

Horecagelegenheden in Boxtel kunnen een individuele ontheffing aanvragen om op uitgaansavonden tot drie uur 's nachts open te mogen. Dat staat in het nieuwe convenant dat politie, gemeente en uitbaters donderdag 28 maart ondertekenden. Om die ontheffing te krijgen, moeten de etablissementen wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moeten de uitbaters het convenant getekend hebben en dient er tussen twee en drie uur 's nachts een gecertificeerde portier aan de deur te staan. Een ontheffing is ook niet van de ene op de andere dag geregeld, binnen acht weken na de aanvraag ligt er een besluit, als niemand een zienswijze indient. Is er eenmaal een positief besluit gevallen, dan is dat wel onmiddellijk van kracht.

SCHOUDERS ERONDER

Doel van het convenant is het borgen van een veilig uitgaansklimaat, het voorkomen van overlast en het bevorderen van verantwoord alcoholgebruik. Gemeente, ondernemers en politie zetten samen de schouders onder het uitgaansleven in Boxtel. Dat betekent voor alle partijen werk aan de winkel.

De gemeente zet in op gedegen voorlichting richting jongeren en optimalisatie van de samenwerking met jongerenwerkers. Ook neemt ze de verlichting op de Markt, de plaatsing van vuilnisbakken en het stallen van fietsen in ogenschouw, evenals het cameratoezicht. Verder wil de gemeente onderzoek doen naar het afsluiten van de Markt voor auto's op uitgaanstijden.

HUISREGELS

De horecaondernemers die het convenant ondertekenen, moeten hun huisregels daarop afstemmen en bijvoorbeeld eenduidige afspraken maken over grensoverschrijdend gedrag en de aanpak daarvan.

Mochten er mensen overlast veroorzaken, dan heeft de politie het mandaat om relschoppers een gebiedsontzegging op te leggen, van een keer 24 of tweemaal twaalf uur.

VERTROUWEN

Het nieuwe horeca-convenant is opgesteld omdat het vorige, dat van 2009 dateerde, verouderd was én vanwege een vechtpartij in de zomer van 2018. De knokpartij op de Markt van afgelopen januari maakte nog eens duidelijk dat vernieuwde, heldere afspraken nodig waren.

De relatie tussen gemeente en horeca was nogal bekoeld, maar is de afgelopen maanden sterk verbeterd. Het verbond tussen gemeente, politie en horeca drijft op vertrouwen, aldus burgemeester Naterop. ,,Het is een gentlemen's agreement."

Horeca-ondernemer William van Dinther van 't Hart van Boxtel: ,,Het is goed dat er nu een nieuw horecaconvenant ligt. Er zijn dingen veranderd in de loop van de tijd, dan is het zinvol om eerder gemaakte afspraken te actualiseren. De mogelijkheid voor degenen die dat willen om tot 03.00 uur de deuren open te houden, juich ik toe."