Afbeelding
Foto: Maarten Melis

WELKE METERS EN PERCENTAGES KLOPPEN?


Boxtel raakt in spagaat met supermarktbeleid

VERVOLG VOORPAGINA

Het gemeentebestuur van Boxtel dreigt in een spagaat terecht te komen als het gaat om beleid voor supermarkten. Discrepantie tussen bestemmingsplan, belangen en detailhandelsvisie lijken de belangrijkste oorzaken.

Een supermarkt heeft volgens landelijke normen recht van bestaan bij 0,25 vierkante meter per inwoner. De gemeente Boxtel telt afgerond dertigduizend inwoners, waarmee het totale winkelvloeroppervlak op zo'n 7.500 vierkante meter komt. De detailhandelsvisie die de gemeenteraad in 2015 vaststelde, hanteert een iets hoger maximum: 7.853m2. Aldi Oosterhof, Jumbo, Plus en Coop mogen volgens de visie maximaal 15 procent uitbreiden. Als Jumbo er echter de Aldi-meters van Oosterhof bij krijgt, groeit deze supermarkt geen 15 maar ruim 40 procent.

VERSCHILLENDE CIJFERS

Wie de rapporten en nota's bestudeert, komt erachter dat de uitgangspunten verschillen. BSP (Bureau Stedelijke Planning) hanteert op sommige punten andere getallen dan de Boxtelse detailhandelsvisie; dit geldt voor het winkelvloeroppervlak van zowel beide huidige Aldi-vestigingen als de Jumbo.

Toch zegt een BSP-woordvoerder zijn informatie van het gemeentebestuur te hebben ontvangen; het zijn de cijfers uit 2018, terwijl de cijfers van de detailhandelsvisie uit 2015 dateren. Bij de vaststelling van die visie baseerde de gemeente zich ook op cijfers van Locatus, marktleider op gebied van retail-informatie.

Zowel BSP als Locatus geven op vragen van deze krant aan dat het winkelvloeroppervlak wordt berekend op 80 à 90 procent van het bruto vloeroppervlak, terwijl de Boxtelse beleidsnota 66 procent aanhoudt. Dat percentage is volgens een zegsman van de gemeente door Locatus getoetst en akkoord bevonden. Feitelijk wordt het vloeroppervlak van de winkel per pand berekend. Er zou volgens de zegsman geen sprake zijn van een standaard-percentage. Het verschil is echter groot.

COMPENSATIE OOSTERHOF

Zeer tegen de wil van het college van B en W in bouwt Aldi momenteel een nieuwe supermarkt aan de rotonde Fellenoord. Met de detailhandelsvisie in de hand wilde wethouder Eric van den Broek van economische zaken deze ontwikkeling tegenhouden, maar de Duitse discounter kon op basis van het geldende bestemmingsplan geen goedkeuring worden geweigerd. En dus voegt Aldi haar bestaande twee vestigingen (Kapelweg en Oosterhof) met een totaal oppervlak van 1.240 vierkante meter tot een nieuwe winkel die een kwart minder ruimte in beslag gaat nemen.

Het vertrek van Aldi heeft geen positieve uitwerking op economische haalbaarheid van winkelcentrum Oosterhof vindt het gemeentebestuur. Om dit te compenseren wil het ermee instemmen dat de daar gevestigde Jumbo de vierkante meters van de discounter erbij krijgt, mede omdat Veghelse supermarktketen al hoofdhuurder is van Aldi-vestiging in het winkelcentrum.

LEEFBAAR LIEMPDE

De door bureau BSP uitgevoerde quickscan naar de gevolgen van deze ontwikkelingen, geeft aan dat die op termijn de doodsteek betekenen voor supermarkt Coop in Liempde. Maar B en W is daar nog niet van overtuigd, aldus de woordvoerder: ,,De voorzieningen in de kern van Liempde worden zeker ook van grote waarde geacht, net als de voorzieningen in de wijk Oost. We denken op voorhand niet dat de functie van buurtsupermarkt die de Coop heeft, in het geding zal komen. Mede ook door de geografische ligging. Maar we gaan de resultaten van het rapport goed bekijken en deze laten we meewegen in het verdere proces."


Opbrengst collecte

In de week van 18 tot en met 23 maart is in Boxtel en Gemonde de jaarlijkse collecteweek van ReumaNederland, voorheen het Reumafonds gehouden. De opbrengst bedroeg 3.767 euro, dat is zeshonderd euro minder dan in 2018.