Afbeelding
Foto: Henk v Weert

ZEVEN EENGEZINSWONINGEN EN WOONCOMPLEX DEMENTERENDEN

Woningbouw in vroegere pastorietuin

HENK VAN WEERT

Ruim twintig jaar nadat een eerder voorstel door de provincie werd afgeschoten, is vorige week een nieuw bouwplan gelanceerd voor de pastorietuin aan de Baroniestraat in Boxtel. Zowel de lokale welstands- als de monumentencommissie hebben er hun zegen aan gegeven, aldus de Vughtse projectontwikkelaar Vrijborg.

Een rijtje met zeven eengezinswoningen langs het straatje Bracbant, tegenover de entree van zowel jongerencentrum B-Town als Museum Boxtel (MuBo) en een wooncomplex met 24 appartementen voor dementerenden aan de oever van het Smalwater. Dat omvat het bouwplan van Vrijborg voor de pastorietuin. De pastorie van de voormalige Heilig Hartkerk wordt verbouwd en krijgt appartementen voor mensen met een beperking van stichting Woongewoon.

ENERGIE-NEUTRAAL

Mark Hassink van Vrijborg presenteerde het plan vorige week tijdens een bijeenkomst voor buurtbewoners. Zo'n 35 mensen bezochten donderdag de informatieavond in MuBo.

De energie-neutrale, gasloze eengezinswoningen worden opgetrokken in drie bouwlagen, staan op een kavel van circa tweehonderd vierkante meter en krijgen voor de deur een parkeerplaats. De verkoopprijs komt waarschijnlijk tussen de 285 en 320 duizend euro te liggen. Het wooncomplex voor 24 dementerenden wordt eigendom van stichting Wonen bij September en telt straks eveneens drie bouwlagen.

GROENSTROOK

Voordat de bouw daadwerkelijk kan starten, moet nog wel een bestemmingsplanwijziging worden doorlopen. Desondanks hoopt Vrijborg dat begin 2020 de schop de grond in kan. Daarop vooruitlopend wordt komend najaar een tien meter brede groenstrook aan de oever van het Smalwater aangelegd. Met de verbouwing van de pastorie verwacht Vrijborg in het derde kwartaal van dit jaar te starten.

Die groenstrook is een zogeheten stapsteen in de ecologische verbindingszone zoals is vastgelegd in het beleidsplan Dommel Door Boxtel. In datzelfde plan is volgens buurtbewoner Ger Daverveld ook vastgelegd dat de breedte van de groenstrook vijftien meter zou moeten bedragen. Dat erkende Hassink: ,,Maar we hebben hiervoor vrijstelling gekregen van waterschap De Dommel."

KAALSLAG

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe beplanting snel aanslaat, werd een week eerder de meeste begroeiing uit de pastorietuin verwijderd. Tot verbazing van buurtbewoners, die hun onvrede niet onder stoelen of banken staken in MuBo.

Woordvoerder Hassink van de projectontwikkelaar zei dat ook hij geschrokken was van de foto in de krant die de kaalslag in beeld bracht. Maar volgens hem werden op aanwijzing van een ingeschakelde ecoloog alleen niet-inheemse bomen en struiken gerooid. Volgens omwonende Daverveld zijn in elk geval ook een vijftig jaar oude appelboom én een zwarte noot neergehaald. De begroeiing aan de kant van de Baroniestraat blijft gehandhaafd, net als de bomen langs Bracbant.

MEEDENKEN

Hassink nodigde buurtbewoners uit om mee te denken over de invulling van de groenstrook. Een eerder idee om een wandel- en fietsbrug over het Smalwater te plaatsen op deze plek is van de baan.

Over de in- en uitrit van de straat Bracbant op de Baroniestraat wordt volgens Hassink nog gestudeerd in samenwerking met de gemeente Boxtel.

FOTO ONDER: De kaalslag in de pastorietuin heeft niet alleen de buurtbewoners, maar ook Mark Hassink van de Vughtse projectontwikkelaar verrast, zo erkende hij. (Foto: Henk van Weert).


FEESTELIJK ONTHULLING BIJ GEMEENSCHAPSHUIS DE WALNOOT

Selissenwal blij met kleurig trafohuisje

In de wijk Selissenwal is vrijdagmiddag het opgepimpte transformatorhuisje onthuld. Onder toeziend oog van kinderen van de Prinses Amaliaschool en kindercentrum Klein haalden wijkwethouder Herman van Wanrooij en voorzitter Jan Pennings sr. van wijkorgaan Platform Selissen de bouwhekken weg die de graffiti-decoraties aanvankelijk aan het oog onttrokken.

Twee weken eerder hadden Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings jr. van stichting Tunnel Vision het betonnen trafohuisje bij gemeenschapshuis De Walnoot een kleurig uiterlijk gegeven met spuitbussen. Daarvoor sloegen zij de handen ineen met Bas van den Biggelaar van Basman Creëert.

NIEUWE KUNSTROUTE?

Kinderen uit de buurt én wijkbewoners werden betrokken bij het ontwerp en dat leidde tot een fraai vogeldecor. ,,Zo willen we nog wel meer plekjes in de wijk verfraaien" , stelde platformvoorzitter Pennings. ,,We hebben al een bewegingsroute Qwiek, een wandelroute met rustbankjes voor senioren en dit zou uit kunnen groeien tot een heuse kunstroute."

De beschildering is een initiatief van het wijkorgaan en werd begeleid door Romijn Conen, die door de gemeente Boxtel is aangesteld als cultuurverbinder. Hij bracht ook de diverse partijen samen om het project tot stand te brengen.

FOTO ONDER: Na de onthulling bewonderde de schooljeugd het kleurrijk gedecoreerde transformatorhuisje aan de Reginahof. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding