Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PROFESSIONELE FOTOSHOOT MET PRODUCTEN BIJ SINTLUCAS

Kinderen zijn ondernemers in de dop

JAN HERMENS

Materialen inkopen, huur betalen, een reclamebudget opstellen; bij het opzetten van een bedrijf komt heel wat kijken. De leerlingen van groep acht van de Angelaschool zijn al bijna twee maanden bezig met het project BizWorld. Dinsdag maakten professionele fotografen van mbo-vakschool SintLucas foto's die de kinderen voor marketingdoeleinden gebruiken.

Abel Adams, docent aan de Angelaschool, vertelt: ,,De kinderen hebben in groepjes tassen ontworpen en gemaakt. Voordat ze aan de slag mochten, hebben ze een bedrijfsplan geschreven. Dat ging naar de Rabobank ter beoordeling. De leerlingen bezochten de bank voor een gesprek met de bedrijfsadviseur. BizWorld wordt elk jaar professioneler. De kinderen stuiterden helemaal toen ze van de fotoshoot hoorden."

Het 'bedrijf' De Diamant bestaat uit Ruben Renders, Willem Schoenmakers, Floris van Lotringen, Amber Asselberghs, Ezra Hogers, Senne Cremers, Keon Verbruggen en Matthijs Beerens. Ruben legt uit: ,,We hebben tassen ontworpen, maar moesten ook een bedrijf volgen. Dat was Ahold Delhaize. Daar heb ik een verslag van gemaakt."

Adams vult aan: ,,De leerlingen kregen uitleg over aandelen. Ze 'financieren' hun bedrijf zelf. Als ze willen investeren, is het verkopen van aandelen een mogelijkheid om middelen te verkrijgen. Maar aandeelhouders krijgen wel zeggenschap over je bedrijf. Dat is weer iets om rekening mee te houden."

Rekenen, taal, economie en handvaardigheid komen in het project samen. Adams: ,,Je kunt zulke projecten niet jaarrond houden, maar hier leren de kinderen zo ontzettend veel van. We hoeven ze niet aan te moedigen, ze zijn zo gedreven dat we ze af en toe zelfs een beetje afremmen."

NAAIMACHINE

Het ontwerpen van een tas is stap een. Stap twee is de daadwerkelijke productie. Ruben: ,,We zijn op school achter een naaimachine gekropen om de tassen te maken." Willem: ,,De teller staat op veertien, we willen naar zestig."

Nog een aardige klus dus voor de kinderen, want woensdag 10 april moeten de tassen af zijn. Adams: ,,Dan is op school de big sale en proberen de ondernemers in de dop hun producten aan de man te brengen."

BEDRIJVIGHEID

Dat fotografen van SintLucas meewerken aan Bizzworld, komt voort uit een toevallige ontmoeting van Adams met Tanja Ophof. Zij is werkzaam bij de mbo-vakschool en geniet zichtbaar van de bedrijvigheid in de fotostudio's. ,,De kinderen doen het geweldig. Toevallig loopt op onze school ook een start-upproject. Zij zijn ouder en werken met echt geld, maar in de basis lijken de projecten sterk op elkaar. Wie weet lopen er over een paar jaar kinderen die nu in groep acht zitten, op SintLucas rond en denken ze nog eens aan deze bijzondere dag."

FOTO BOVEN: Amber, Ruben, Willem, Ezra en Floris poseren met hun stoere tassen. Woensdag gaan die op de Angelaschool in de verkoop. (Foto: Peter de Koning).


BOXTEL VOORUIT HOUDT LENTETOCHT VOOR DE JEUGD

'Pallem Pallem Pasen, hei koerei...'

De palmpaasoptocht in Boxtel is een traditie die decennia teruggaat. Op de zondag vóór Pasen, dit jaar op 14 april, vindt alweer de 59e editie plaats. De organisatie is in handen van evenementenstichting Boxtel Vooruit. De stoet vertrekt om 12.00 uur bij residentie De Dommel aan het Molenpad.

Weer of geen weer, de palmpaasoptocht trekt er altijd op uit, meldt bestuurslid Gerrit de Jong van Boxtel Vooruit. ,,We vragen kinderen om een zogeheten palmpaasstok mee te nemen naar de tocht. Dat is een tak, die wordt versierd met bijvoorbeeld gekleurd papier, noten, rozijntjes, dadels, vijgen, pinda's, chips, snoep en sinaasappels. In het midden hoort een haantje-pik, dat net als de koningsringen bij diverse Boxtelse bakkers besteld kan worden."

KNUTSELEN

Zo'n stok wordt gemaakt van snoeihout. Vrijwilligers reiken zaterdag 6 april takken uit in een stand die van 12.30 tot 13.30 uur staat opgesteld bij museum MuBo aan de Baroniestraat 18. Van Roosmalen Boomverzorging zorgt voor de stokken. Vanaf 12.30 uur kunnen kinderen die dag de palmpaasstokken versieren in MuBo, onder begeleiding van vrijwilligers.

Voorafgaand aan de wandeling op 14 april krijgen alle kinderen met een palmpaasstok een lotje. De stoet trekt onder muzikale begeleiding naar het gemeentehuis aan de Markt, waar interim burgemeester Fons Naterop de traditionele lentegroet in ontvangst neemt. Onderweg zingen deelnemers het lied Pallem Pallem Pasen. De tekst daarvan is te vinden op de website www.boxtel-vooruit.nl.

EITJE

Aan het eind van de optocht trakteert de burgemeester de kinderen op een chocolade-ei. Bovendien verricht hij de trekking van de loterij en reikt hij de prijzen uit. In de stoet huppelen paashazen mee, zij wijzen de mooiste palmpaasstok aan. Tijdens het evenement is er altijd aandacht voor het werk van een specifieke vrijwilligersorganisatie. Dit jaar is dat Scouting Boxtel. Deze vrijwilligers worden zondag 14 april in het zonnetje gezet.

Afbeelding