,,Natuurlijk zijn er hoofdrollen in dit stuk, maar dat wil niet zeggen dat zij meer speeltijd krijgen dan de andere leerlingen. Iedereen staat ongeveer evenveel op het podium
,,Natuurlijk zijn er hoofdrollen in dit stuk, maar dat wil niet zeggen dat zij meer speeltijd krijgen dan de andere leerlingen. Iedereen staat ongeveer evenveel op het podium", aldus Felice van Leth, regisseur van Theaterklas JRL. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

NETFLIX INSPIRATIEBRON PRODUCTIE

Theaterklas JRL ziet in april 'Stranger Things'

RENS VAN DEN ELSEN

Tien jaar bestaat de Theaterklas van het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel alweer. De afgelopen jaren werd er steeds een mooi toneelstuk op het podium gebracht, vaak gebaseerd op films, boeken en series. Ook dit keer ligt de basis bij een populaire televisieserie. De jeugdige acteurs hebben zich dit keer vastgebeten in Stranger Things.

De repetities van het stuk vinden plaats in de aula van de school. Felice van Leth kijkt streng naar haar pupillen. Ze is nu voor het derde jaar als regisseur betrokken bij de Theaterklas en wil het beste in de leerlingen naar boven halen. Stranger Things kent op tv veel verhaallijnen die op het toneel niet uitvoerbaar zijn. Dat zag Van Leth ook al snel. ,,Toen ik de eerste paar afleveringen had gezien vond ik het nog niet echt geschikt voor ons stuk. Toch kwam er in onze groepsapp steeds meer steun voor het verhaal. Samen met Iris Joosten (dansdocent) en Nina IJlerts (muziekdocent) zijn we de rode draad uit de serie gaan vertalen naar een theaterstuk", vertelt de regisseur.

VERHAAL

Het verhaal volgt in grote lijnen dat van de serie die op streamingsdienst Netflix binnenkort een derde seizoen krijgt. In een dorp waar nooit iets gebeurt, verdwijnt opeens de jongen Will. Een groepje vrienden gaat naar hem op zoek en al snel blijkt dat Will zich in een andere dimensie bevindt. Gaandeweg stuiten ze op steeds vreemdere zaken die zich afspelen in het dorp en sluiten ze vriendschap met het mysterieuze meisje Eleven.

Lara van Raak speelt de rol van de zwijgzame Eleven, die ook nog eens speciale krachten blijkt te bezitten. ,,Qua tekst heb ik niet veel te doen, maar ik moet veel emotie tonen. Dat vind ik echter erg leuk", vertelt de dertienjarige. Toen ze de rol kreeg toegewezen was Lara wat verrast. ,,Ik ben wat afleveringen gaan kijken en heb goed gelet op hoe Millie Bobby Brown (de actrice die Eleven in de serie speelt - red.) het deed. Ik denk dat het wel goed gaat komen, ik heb er in elk geval veel zin in!"

De Theaterklas telt vandaag de dag 28 scholieren, die tijdens de voorstellingen op donderdag 11 en vrijdag 12 april nog ondersteuning krijgen van elf dansers en een zevenkoppige band. Beide optredens in de aula van het JRL beginnen beide avonden om 19.30 uur. Kaartjes kosten 3,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.theaterklas-jrl.nl.