Afbeelding
Foto: Hans Verberk

MOEDER DER SPORTEN HEEFT MINSTENS TIEN KINDEREN

'Variatie maakt atletiek aantrekkelijk voor jeugd'

JAN HERMENS

Atletiek heet wel de moeder der sporten. Dat is niet voor niets. Ze herbergt tal van disciplines die soms behoorlijk van elkaar verschillen. Als atletiek een diner is, dan krijgen de jeugdleden van atletiekvereniging Marvel uit Boxtel heel wat gangen opgediend. Ze mogen zo ongeveer alles proeven, maar er is één 'verboden vrucht': het kogelslingeren.

Trainer Henk van de Langenberg legt uit: ,,Kogelslingeren is te gevaarlijk. De kans dat zo'n projectiel uit koers raakt, is groot. We willen geen ongelukken. Speerwerpen is ook niet zonder risico, maar zo'n speer gaat niet onverwacht totaal de verkeerde kant op. Het spreekt voor zich dat we aan dit onderdeel strikte regels verbinden."

Omdat atletiek zo'n gevarieerde sport is, trainen kinderen spelenderwijs kracht, conditie en oog-handcoördinatie. ,,De loopnummers bevorderen het duurvermogen of juist de explosiviteit. We passen de duuroefeningen aan de leeftijd van de kinderen aan. Zij lopen nog niet zulke lange afstanden, dat is niet verstandig. Hordenlopen, verspringen, hoogspringen, kogelstoten, alles komt aan bod. De afwisseling maakt atletiek aantrekkelijk. Geen training is hetzelfde."

Na verloop van tijd ontwikkelen de meeste jeugdige atleten voorkeuren voor specifieke disciplines, weet Van de Langenberg. ,,Meestal vinden ze de onderdelen waar ze goed in zijn, het leukst. Zo nu en dan staan er talenten op, maar die raken we meestal kwijt aan Prins Hendrik in Vught. Die vereniging telt mee op nationaal niveau. Wij richten ons meer op breedtesport. Het gaat erom kinderen met plezier te laten sporten. Dat lukt ons goed. Al als ze een jaar of vijf, zes zijn kunnen ze bij Marvel terecht. Pupillen trainen elke woensdag, zomer en winter, van 16.30 tot 17.30 uur op de baan en 's zaterdags van 10.00 tot 11.00 uur in Sparrenrijk. Junioren oefenen dinsdag en donderdag op de baan vanaf 18.45 uur."

PAASLOOP

Op de ledenlijst van de Boxtelse atletiekvereniging prijken ook volwassenen. ,,Die houden zich voornamelijk bezig met hardlopen. Op dit moment bereiden verschillende atleten zich voor op onze jaarlijkse FAC Paasloop. Die is op maandag 22 april, tweede paasdag, aldus de trainer."

Die Paasloop bestaat uit een kidsrun voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar en wedstrijden voor volwassenen. De kidsrun van 1.200 meter begint om 10.30 uur, de senioren starten om 11.00 uur. Start en finish zijn op de atletiekaccommodatie in sportpark Den Wielakker. Volwassenen kunnen kiezen uit 5,7 of 10,5 kilometer. Nieuw is de automatische tijdregistratie. Deelnemers krijgen op tweede paasdag een borstnummer waaraan een chip zit. Ze lopen bij start en finish over speciale matten die een signaal van de chip opvangen en zo de tijd noteren. De online inschrijving voor de Paasloop is inmiddels gestart via de websites www.avmarvel.nl en www.inschrijven.nl. Van de Langenberg: ,,Hardlopen is het populairste atletiekonderdeel. We hopen op een groot deelnemersveld."

FOTO LINKSONDER: Pupillen van atletiekvereniging Marvel tijdens een training op woensdagmiddag. Ze zweven in de lucht als ze over de horden springen. (Foto: Hans Verberk).


         FRAAIE ZEGE OP TITELKANDIDAAT

Taverbo-Sabo 1 in vorm

Taverbo-Sabo 1 startte de tweede helft van de competitie vanaf plek drie. Van degradatienood is geen sprake. De verschillen in de poule zijn echter klein. Er kan nog van alles gebeuren in de resterende vijf wedstrijden.

De tegenstander van zaterdag had in de eerste wedstrijd Taverbo vermorzeld met een afgetekende 9-1 overwinning. Mede door die monsterzege is Belcrum 1 favoriet voor de titel. Voor Taverbo, dat het even zonder Marlotte Staps moet stellen, was het zaak om de schade beperkt te houden. Ook bij Belcrum was de opstelling niet helemaal dezelfde als in de eerste wedstrijd. Naast Peter van Iwaarden en Enrico Schoen had Lennart Slaats noodgedwongen plaatsgemaakt voor Steven Tang. Bij Taverbo speelde Willem de Koning naast Bram Bakker en Michel Sperling. De Koning, speler van het tweede team, verving Staps.

IJZERSTERK

Taverbo kwam ijzersterk uit de startblokken. De eerste wedstrijd van Bakker tegen Schoen ging weliswaar nipt verloren, maar Sperling en De Koning brachten het Boxtelse team vlug op voorsprong. Ze versloegen Tang en Van Iwaarden. Met name de overwinning van De Koning op Van Iwaarden verbaasde vriend en vijand. Taverbo behield het momentum in een zwaarbevochten dubbel van Bakker en Sperling tegen Schoen en Van Iwaarden. Sperling bouwde de score verder uit tegen Schoen. Die wedstrijd werd diep in de vijfde game beslist. Van Iwaarden deed ondertussen iets terug namens Belcrum in zijn wedstrijd tegen Bakker, maar Taverbo knalde er gelijk overheen door een overwinning van invaller De Koning op Tang. Sperling en Van Iwaarden toonden hun beste spel in hun onderlinge wedstrijd. Sperling trok in de vijfde game aan het langste eind. Nog meer glans wist Taverbo de zege niet te geven, omdat De Koning op een haar na verzuimde zijn derde overwinning van de dag te boeken tegen Schoen en ook Bakker er niet meer in slaagde om van Tang te winnen. Eindstand: 6-4.

Taverbo-Sabo 1 staat nu tweede in zijn poule.