Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TEEJATERGROEP ORION VERRAST MET 'LIJK IN DE CAST'

Ongewone voorstelling met een ongewone plot

LINDA VAN DE WIEL

'Het lijk in de Cast'. Deze prikkelende naam heeft het surrealistische blijspel dat Teejatergroep Orion de komende dagen vijf maal op de planken brengt. Onder regie van Lisa Ruskus (28) zet een tiental toneelspelers zijn beste beentje voor tegen een bijzonder decor. Met welk doel? Het publiek trakteren op een ongewone voorstelling met een misschien nog wel ongewonere plot.

,,Een leuk én ook moeilijk stuk." Met deze woorden omschrijft regisseur Ruskus het blijspel 'Het lijk in de Cast'. ,,Ik vind het leuk dat we samen een proces doormaken. Ik zie dit proces als een vorm van people management. Het moeilijke van dit stuk de lol ervan in te blijven zien. Het is namelijk geen eenvoudig stuk." En precies dít is de grootste uitdaging voor spelers en regisseur: hoe laten we ons niet gek maken?

Na vorige keer een stuk op locatie te hebben gespeeld, kiest de theatergroep ditmaal weer voor haar vertrouwde locatie: gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Maar niet op het vertrouwde toneel. Waar dan wel? Dát houdt het gezelschap nog even geheim.

SLAGROOMTAART

Wel wordt prijsgegeven dat het stuk - geschreven door Corrie van der Rol - over toneelgroep 'De Cast' gaat: een club prettig gestoorde mensen die repeteert voor de thriller 'De moordenaar is onder ons'. Hierin vindt inderdaad een moord plaats. Degene die raadt wie de dader is, wint niets minder dan een slagroomtaart.

Maar repeteren voor het stuk en dagelijkse conversaties lopen door elkaar. Duidelijk wat de toneelspelers naast repeteren voor de thriller doen in hun dagelijks leven, is de vraag. Want wie is wie? En wat is ieders motief? En hoewel het publiek dicht bij de spelers zit, is het antwoord op deze vragen moeilijk te vinden. Of, zo omschrijft regisseur Ruskus het: ,,'Het lijk in de Cast' is een super uitdagend stuk om te kijken. Het is een ongewone voorstelling met een nog veel ongewonere ontknoping."

Mareille Gubbels (32) speelt voor het eerst mee in een stuk van de Lennisheuvelse toneelvereniging. ,,Ik speel de rol van mevrouw De Zaaijer: een zeer geordende, strikte en toch ook zorgzame vrouw. Ik creëer structuur; zonder mij is het een chaos."

Wanorde voorkomen lukt echter niet. Deze wordt onder meer veroorzaakt door Tom, een mooie rol van Paul van de Sande (57). ,,Ik speel een geleerde man met een enorme feitenkennis. Het is een rol met heel veel tekst én veel handelingen. In de 36 jaar dat ik toneel speel, heb ik me nooit eerder zó goed voorbereid."

Ook Monique van de Brekel (51), die niet veel kwijt wil over haar rol om het plot niet te verklappen, heeft veel uren gerepeteerd. ,,Ik heb ook veel tekst. Dit past ook bij mijn rol. Ik reageer op iedereen en er gebeurt veel." De spelers moeten dan ook gedurende het gehele stuk bij de les blijven. En ook van de bezoekers wordt verwacht dat zij geconcentreerd blijven. Door de scherpzinnige en amusante conversaties vormt dit geen probleem.

* * *

'Het lijk in de Cast' is te zien op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart en vervolgens op 3, 5 en 6 april vanaf 20.15 uur in gemeenschapshuis Orion in Lennisheuvel. Kaarten à 12,50 euro (inclusief pauzedrankje) zijn te reserveren via e-mail: teejatergroeporion@gmail.com of telefoonnummer 06-12 98 94 57. Betalen kan aan de zaal; contant of met pin.

FOTO BOVEN: Teejatergroep Orion speelt in Lennisheuvel 'Het lijk in de Cast'. (Foto: Peter de Koning).