LEDEN KRIJGEN KEUZE UIT TWEE PARTIJEN

Willebrordusgilde kan opgelucht adem halen

RENS VAN DEN ELSEN

Het Essche Sint-Willebrordusgilde haalt weer opgelucht adem. De schutterij maakte zich lange tijd zorgen over de toekomst van zijn terrein aan de Haarenseweg, omdat de gemeente Haaren de grond aan iemand anders dan het gilde wilde verkopen. Maar de kwestie is nu vrijwel opgelost. Beide partijen bieden een veilige uitweg voor de broederschap, die vanavond tijdens een algemene ledenvergadering kiest bij bij wie ze zich wil aansluiten.

Het gilde is al ruim twee jaar bezig om de grond waarop zij de activiteiten uitvoert, veilig te stellen voor de toekomst. Daar zijn in de loop van de jaren de kantine en de schutsbomen gerealiseerd. Eind 2017 kwam er een telefoontje van de gemeente met de mededeling dat het terrein en de omliggende velden waren te koop aangeboden aan de achterburen, de familie Heesen. Volgens de vereniging had zij echter het eerste recht om de grond te kopen, zoals dat in het huurcontract met de gemeente staat.

STROP

De club was vooral bang alles kwijt te raken als Heesen ooit mocht besluiten om de grond voor andere doeleinden te gaan gebruiken. Dat zou een financiële strop betekenen voor de vereniging. Daarom eiste het gilde goede afspraken voor de toekomst. Door middel van een intentieverklaring werd gevraagd om financiële zekerheid van de gemeente, ook voor de tijd nadat Haaren is opgesplitst.

De gemeente bleef volgens hoofdman Jeroen van de Ven van het Sint-Willebrordusgilde echter volhouden dat de club al een aanbod was gedaan, maar dat zij deze toen geen belangstelling had. De intentieverklaring zou daarom niet geldig zijn.

BALLETJE ROLT

Het gilde stond bij monde van hoofdman Van de Ven op het punt om juridische stappen te ondernemen. Maar zover hoeft de club niet te gaan. Van de Ven: ,,Wethouder Martin Vromans ging na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar in gesprek met ons, Heesen en zijn ambtenarenapparaat en kreeg uiteindelijk het balletje in de juiste richting aan het rollen. Eind februari lag er een tweetal opties die de goedkeuring van alle partijen kon wegdragen." De gemeente biedt aan om alles bij het oude te houden. De familie Heesen wil, als zij de grond in bezit heeft, het bestaande huurcontract van het gilde overnemen en zelfs uitbreiden met een recht van opstal. ,,Daardoor blijven onze eigendommen gewaarborgd", vertelt Van de Ven.

De hoofdman is blij met beide oplossingen, maar heeft de voorkeur voor de optie die Heesen biedt. Het is echter niet aan hem om die keuze te maken. ,,Onze leden stemmen vanavond met welke partij we in zee gaan. Maar welke kant het ook op gaat, we keren hiermee een voor iedereen vervelende periode de rug toe en kijken weer met goede moed naar de toekomst", besluit Van de Ven.

Wethouder Martin Vromans geeft aan te willen wachten op de uitslag van de stemming in de algemene ledenvergadering van het gilde voor hij een definitieve reactie op deze kwestie geeft.


Toneelclub Liempde

Toneelclub Liempde brengt vrijdag 29 en zaterdag 30 maart een reprise van het blijspel Junglekoorts op de planken in De Serenade aan de Oude Dijk 117. Kaarten à 10 euro zijn te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/junglekoorts. De voorstelling start om 20.00 uur.