Afbeelding
Foto: fanfare Concordia

Heemkundeblad Kleine Meijerij in een nieuw jasje

Het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij, dat ook in Esch verschijnt, bestaat zeventig jaar. De redactie heeft dit jubileum aangegrepen om het uiterlijk van het blad aan te passen. Zo is er gekozen voor een groter lettertype en een groter formaat, waardoor foto's beter tot hun recht komen.

Het tijdschrift is een uitgave van de gelijknamige heemkundekring die naast Esch ook in Haaren, Helvoirt, Biezenmortel, Berkel-Enschot, Moergestel, Udenhout en Oisterwijk actief is. In deze vierde editie is onder meer ruimte voor de Scheutisten die tussen 1914 en 1916 naar Esch kwamen. Deze leden van de congregatie van de missionarissen van Scheut kwamen vanuit België en huurden twee huizen in Esch. Later werden enkelen van hen alsnog opgeroepen om in het Belgische leger tegen de Duitsers te vechten.

Daarnaast zijn er geschiedkundige verhalen te lezen over een recent ontdekte briefkaart uit 1876 die vanuit Helvoirt naar de ouders van Vincent van Gogh is gestuurd, over het recente verleden van het agrarisch gebied Kerkhoven in Oisterwijk en het ontstaan van het Hooghuis van Moergestel. Ook staan er diverse Haarense zegswijzen in.

Het tijdschrift is in Esch verkrijgbaar bij supermarkt Spar. Meer informatie staat op www.dekleinemeijerij.nl.


Spreekuur Balans voor Esschenaren in Ons Café

De Boxtelse oppositiepartij Balans houdt morgen, vrijdag 29 maart, spreekuur in Esch. Dit vindt plaats in Ons Café aan de Leunisdijk en duurt van 16.30 tot 18.00 uur.

Balans wil graag van de Esschenaren weten wat er speelt in het dorp en wat de verwachtingen van de inwoners zijn als de gemeente Haaren straks gaat opsplitsen. In november vorig jaar hield de politieke partij ook al een spreekuur in Esch. Toen waren er een aantal inwoners die zich zorgen maakten over de samenvoeging van Esch bij Boxtel. Dit ging vooral over subsidies voor verenigingen, woningbouw en verkeer. ,,Het is beter om dit nu al kenbaar te maken, dan achteraf na de herindeling zaken te moeten repareren", laat fractievoorzitter Mariëlle van Alphen weten. Aanmelden is niet nodig.


Promconcert van fanfare Concordia in Classic Park

Fanfare Concordia is druk met de voorbereidingen voor promconcert 'Classic Meets...' op vrijdag 5 en zaterdag 6 april in automuseum Classic Park aan de Koppenhoefstraat in Boxtel.

Er zijn klassieke en modernere werken te horen tijdens deze muzikale 'reis door de tijd'. Met tal van lokale artiesten zoals zangeres Joia, muzikant Patrick Hendriks en paaldanseres Zoë Timmermans. Kaarten zijn 12,50 euro (volwassenen) en 7,50 euro (jeugd) en zijn te koop via e-mail: fanfareconcordiaPROM2019@outlook.com of bij drogisterij Bewust Beter in Liempde.

FOTO ONDER: In aanloop naar het promconcert van volgende week in Classic Park, schakelt de Liempdse fanfare een tandje met repeteren. (Foto: fanfare Concordia).