Afbeelding
Foto:

• WIE HEEFT DE LEIDING OVER HET JONGERENWERK? • UITLEG COLLEGE VOOR ALLERLEI INTERPRETATIES VATBAAR

De Taakgroep voor Boxtelse jongeren die niet bestaat

PÅL JANSEN & JAN HERMENS

Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor allerlei taken die eerst bij Rijksoverheid lagen. Naast geld besparen, moesten 'decentralisaties' als deze de versnippering terugdringen. Zorg zou 'dichter' bij de mensen komen te staan. De samenwerking tussen instanties kon bovendien eenvoudig worden verbeterd. Jongerenwerk hoort sindsdien ook bij de gemeenten thuis: hoe staat het daarmee in Boxtel? Deze week: de Taakgroep Jongeren die er niet is.

SP Boxtel stelde in september vorig jaar schriftelijke vragen over het jongerenwerk. Een groepje jeugd wilde een ontmoetingsplek buiten B-Town en vond de medewerkers onzichtbaar, zo stelde de politieke partij. Het college antwoordde in oktober 2018 daarop dat er een Taakgroep Jongeren bestaat. ,,Onze jeugd kan daar (in B-Town, maar ook gemeenschapshuizen - red.) terecht en rekenen op ondersteuning vanuit de Taakgroep Jongeren. Deze taakgroep bestaat uit accommodatiegebonden jongerenwerkers van B-town, buurtsportcoaches van Brede Scholen Boxtel en ambulant jongerenwerkers van Contour de Twern." Ook zou deze Taakgroep in gesprek zijn met 'afgevaardigden van jongeren'.

In november 2017 nam de gemeenteraad het nieuwe jongerenbeleid aan waarin één multidisciplinair team moest komen voor jeugd van achttien jaar en ouder, aangestuurd door een coördinator. Maar van een Taakgroep Jongeren is geen sprake en de uitleg over wat het dan wel is, roept veel vragen op.

LEGE TERM

In feite is dit een lege term. Een van de jongerenwerkers gaf deze maand nog aan dat er wel een soort gezamenlijk team zou moeten zijn, maar dat dit er nog niet echt van gekomen is, mede vanwege langdurige ziekte van een coördinator.

Nicole van Spaendonk van Buurtsport Boxtel had nog niet van de Taakgroep gehoord: ,,Maar wij staan wel open voor samenwerking." Ook directeur Ghislaine de Brouwer van moederorganisatie Brede Scholen Boxtel (BSB) kent de Taakgroep niet: ,,Bij sportactiviteiten waar jongerenwerk bij betrokken is, ligt de coördinatie logischerwijs bij Buurtsport."

Volgens de gemeente is er wel een Taakgroep, alleen wordt de term zo niet gebruikt. Hoe de dagelijkse leiding in elkaar zit en hoe de onderlinge werkstructuur is, blijft echter onduidelijk. Vanuit overleggen tussen leidinggevenden van de gemeente, R-Newt (de jongerenwerk-tak van ContourdeTwern) en de BSB krijgt een coördinator te horen wat de Taakgroep moet uitvoeren. Die coördinator is dus tijdelijk ziek, maar volgens teammanager Hans Janssen van de gemeente Boxtel zijn diens taken momenteel overgenomen door diverse medewerkers. ,,De werkzaamheden gingen gewoon door." Ook is er nog wekelijks overleg tussen jongerenwerkers en buurtsportcoaches die dan weer onderling zaken met elkaar afstemmen, legt Janssen uit. Maar zij werken dan weer wel 'vanuit de verschillende organisaties samen' én ook 'vanuit hun expertise'. Hij gaat er bovendien vanuit dat ze zichzelf ook voor een deel kunnen aansturen.

VORDERINGEN

Dit alles betekent niet dat er geen samenwerking is tussen de diverse partijen: de laatste maanden zijn er juist vorderingen. 'De Wacht-Kamer' van Boxtelaar Younes Ouassaidi (27), open op vrijdagavond tussen 19.00 en 23.00 uur in B-Town, is zo'n voorbeeld. Veel jongeren uit 'zijn cultuur' hielden niet zo van het 'hardcore-gebeuren' in de grote zaal beneden en de diverse regels die er waren: ze bleven daardoor weg. ,,Er zijn hier veel ruimtes, maar we mochten alleen beneden in het zicht zitten", vertelde hij eerder naar aanleiding van zijn initiatief.

Er waren nogal wat moeite, tijd en onderlinge afspraken nodig om voor deze groep een lokaal te regelen: het initiatief heet daarom ook de 'Wacht-Kamer'. In de zomer van 2017 kwam Younes met het idee, begin maart dit jaar werd de ruimte officieel in gebruik genomen. Er wordt gewerkt aan een tweede dag zodat ook B-Town extra open is.

Want er is al lange tijd vraag naar ruimere openingstijden. Op de meeste avonden en in het weekend is het jongerencentrum gesloten. Ondertussen breekt de 'hangperiode' weer aan: het blijft langer licht en het weer wordt mooier. En in Boxtel hangt de jeugd op veel verschillende plekken rond. In 2017 nog had de gemeente de meeste overlastmeldingen over jongeren per duizend inwoners in Noord-Brabant, volgens cijfers van de politie.

'BUURTMOEDERS'

De gemeente voert al enkele jaren gesprekken met allerlei inwoners over hoe deze zaken het beste aan te pakken. Onder hen 'buurtmoeder' Francy van Heertum, die bij haar thuis vaak jongeren over de vloer krijgt. Het gaat om zestig tot tachtig mensen tussen tien en circa dertig jaar. ,,De Wacht-Kamer is sinds kort geopend, maar er blijft vraag naar ruimere openingstijden onder jongeren", zegt zij. ,,Bij mij komen nu met name de 'oudere jongeren', maar er wacht een nieuwe generatie kinderen die hier niet meer komt." Die vallen in de leeftijdsgroep tussen twaalf en zeventien jaar en gaan hangen: die kunnen gebaat zijn met jongerenwerk, maar moeten tijdens openingstijden van B-Town meestal naar school.

Bij Jolanda Broersma, die in de wijk Selissenwal woont, kwamen twee jaar lang twintig tot 25 jongeren, van wie overigens wel een deel naar B-Town gaat. Maar sinds december komen die niet meer: ,,Een aantal kreeg een rijbewijs. Op een gegeven moment was het hier gewoon afgelopen." Zij vermoedt dat ze nu elders hangen, misschien buiten Boxtel. Meer over deze 'buurtmoeders' verschijnt komende weken in andere publicaties van Brabants Centrum over jongerenwerk.

Conclusie: de zogenaamde Taakgroep Jongeren is een term die alleen op papier bestaat, maar niet in de praktijk. Er is veel overleg, maar feitelijk gezien werkt iedereen vanuit z'n eigen organisatie. Dit alles betekent niet dat er geen goede projecten plaatsvinden of geen samenwerking is, alleen de leiding over het jongerenwerk is niet eenduidig aan te wijzen.

Dinsdag komt de gemeenteraad naar B-Town voor een informatieve bijeenkomst. Komende weken blijft Brabants Centrum het jongerenwerk vanuit verschillende invalshoeken belichten.

Pagina 15: 'Wij zijn doeners en houden wel van actie'

ILLUSTRATIE BOVEN: Uit onderzoek van Brabants Centrum blijkt dat de Taakgroep Jongeren een lege term is. Hoe dagelijks leiding wordt gegeven, blijft vaag. (Illustratie: Maarten Melis).


Wethouder: tóch nieuw onderzoek rotonde Boseind

Er komt nog een onderzoek naar een extra variant voor rotonde Boseind. Dat geeft wethouder Herman van Wanrooij aan na een gesprek met wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO) in Lennisheuvel.

De wethouder zet deze stap omdat de ontwikkelingen rond de uitbreiding van slachterij Vion mogelijkheden biedt. Om welke variant het gaat kan Van Wanrooij niet zeggen omdat de opdracht nog vorm moet krijgen, maar gezien het belang dat RKO aan een fietstunnel hecht, ligt het in de lijn der verwachting dat dit meegenomen wordt. Het gaat in elk geval om een optie die nog niet is onderzocht in de studie die adviesbureau Kragten vorig jaar uitvoerde.

Pagina 3: 'Extra onderzoek naar variant rotonde Boseind'