Jan Swinkels toonde zich verguld met de Heemkundepluim 2019 die hij ontvangst nam uit handen van voorzitter Wilbert Steenbakkers van Heemkunde Boxtel. Links Swinkels' echtgenote Anny. (Foto: Peter de Koning).
Jan Swinkels toonde zich verguld met de Heemkundepluim 2019 die hij ontvangst nam uit handen van voorzitter Wilbert Steenbakkers van Heemkunde Boxtel. Links Swinkels' echtgenote Anny. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

JAARLIJKSE PRIJS UITGEREIKT IN GRAND CAFÉ REMBRANDT

Heemkundepluim voor Jan Swinkels

Bij aanvang van de jaarvergadering heeft Heemkunde Boxtel vorige week haar jaarlijkse prijs uitgereikt. In grand café Rembrandt viel deze zogeheten Heemkundepluim donderdag ten deel aan Jan Swinkels.

De bronzen sculptuur in de vorm van een sleutel is een wisselprijs die voor de vijfde opeenvolgende keer werd overhandigd. Een onafhankelijke jury droeg Swinkels aan het bestuur van Heemkunde Boxtel voor. Onder leiding van de 83-jarige Boxtelaar zijn door de jaren heen een groot aantal exposities over uiteenlopende thema's samengesteld. Swinkels startte daarmee als bestuurslid van Boxtel Vooruit en bouwde dit verder uit als vrijwilliger van historisch museum Piet Dorenbosch. Dat is de voorloper van in 2014 geopende Museum Boxtel waar Swinkels ook actief is. Vorige week blikte Swinkels in de krant uitvoerig op het eerste lustrum van MuBo. Dat deed hij samen met secretaris Willem van Vossen van het museumbestuur.

VOOR DE VIJFDE KEER

De Heemkundepluim is telkens bestemd voor een persoon of organisatie die zich inzet voor behoud van historisch erfgoed. De prijs ging eerder naar Nijs van Hekezen en Bibi van der Veen (restauratie Villa Catharina, 2015), heemkundige en auteur pater Hans de Visser (2016), Museum Vekemans (2017) en aan de 'echte doeners' van de Heilig Bloedstichting (2018).