Afbeelding
Foto:

ZORGEN IN ZUID-HOLLAND OM NIEUWS: HOE STAAT HET HIER?

Boxtel heeft nog journalistiek die veel plaatsen moeten missen

PÅL JANSEN

Brabants Dagblad heeft in freelance-verslaggever en voormalig hoofdredacteur Ton Rooms iemand die de Boxtelse politiek op de voet volgt. Maar anderen schrijven ook regelmatig voor BD over deze regio. ,,In Boxtel is er een bijzondere situatie. Ten eerste zit Brabants Centrum er, wat je kunt scharen onder kwaliteitsjournalistiek. We zitten hier in totaal altijd met drie man aan de perstafel tijdens de raadsvergadering; naast Brabants Centrum en Brabants Dagblad ook nog met een redacteur van advertentiekrant MooiBoxtel. Ik denk dat er in een stad als Maastricht minder journalisten zijn dan in Boxtel."

De conclusies van het Zuid-Hollandse onderzoek vindt Rooms niet spannend: die worden al enkele jaren gedeeld onder vakmensen. Het maken van 'nieuws' is tegenwoordig ook een stuk makkelijker dan enkele tientallen jaren geleden. Enigszins kritisch is hij op met name wat hij 'Facebook-' of 'e-mailjournalistiek' noemt. ,,De digitalisering maakt het wel een stuk makkelijker om aan nieuws te komen. Maar diepgang wordt inderdaad gemist. Dat heeft er ook vaak mee te maken dat er veel minder journalisten zijn."

DRIE OPTIES

De Leidse onderzoekers geven drie opties om de door hun geschetste uitdagingen met overheidssteun op te lossen. Ten eerste een mediafonds waarmee aanvragers geld kunnen krijgen voor journalistieke projecten. Ten tweede een provinciaal persbureau, zoals er ook een landelijk persbureau is (ANP), waarvan redacties journalistieke producties als foto's nieuwsberichten kunnen gebruiken. Of 'redactiekracht': gemeenten krijgen bijvoorbeeld een fte aan redactie toegewezen. ,,Commissaris Wim van der Donk van Brabant ziet ook iets in ondersteuning van de journalistiek. Zuid-Holland is daar niet uniek in", zegt Liempdenaar Joop van der Pol, die decennialang voor Brabants Dagblad actief was. ,,Ik zou wel iets zien in een mengeling van mediafonds en redactiekracht", vervolgt hij. ,,Maar bij al deze opties resteert de keuze: blijven we dit doen? Of beginnen we, zodra er een andere politieke wind waait, met iets anders. Bepaalde steun vanuit de overheid moet dan wel gegarandeerd worden."

Van der Pol mist in de discussie over zijn vak echter wat goede journalistiek is. ,,Er is een botsing tussen een paar auto's. Daar een fotootje van maken en dat online zetten: mag je jezelf dan journalist noemen", vraagt de Liempdenaar zich af. ,,Interpretatie, analyse, onderzoek: dat is meer waar ik aan denk ik bij journalistiek."

Naast overheidssteun, is er ook zoiets als publiek dat voor journalistiek betaalt. ,,Het lastige in de discussie hierover is altijd: veel mensen denken dat nieuws gratis is. Maar om aan dat nieuws te komen, zijn mensen ook geld kwijt: een smartphone, een internetabonnement... Dit soort kosten vallen niet zo op als het afsluiten van een abonnement op een krant", zegt Van der Pol.

JOURNALISTIEK EN KRANT

Ongeveer parallel met de opkomst van internet neemt het aantal abonnementen op betaalde papieren kranten af. Ook stichting Brabants Centrum, die naast journalistiek ook communicatieve ondersteuning biedt aan plaatselijke vrijwilligersorganisaties, heeft last van deze internationale trend. 'De krant' en journalistiek zijn echter twee verschillende dingen, ziet ook voorzitter Peter Strüber van het stichtingsbestuur. ,,De journalistiek is breder dan alleen de krant. Wij hebben zo veel kennis over de dorpen in een kleine groep mensen; die kun je op allerlei manieren inzetten." Brabants Centrum is zich momenteel sterk aan het ontwikkelen: de sociale-media-aanpak kan sterker en er wordt nagedacht over meer research. ,,Ik denk ook dat we de bezetting daarvoor hebben, met name in Boxtel", aldus Strüber.

STERK BEZET

Hoewel er vroeger nóg meer journalisten rondliepen, is de regio Boxtel op gebied van journalistiek nog steeds sterk bezet, weet Rooms. ,,Maar het is ook een kwestie van keuzes durven maken op een redactie. Als je als krant zegt: ik maak twee mensen vrij voor één onderwerp, dan heb je op een andere plek wat minder ruimte", benadrukt de journalist. Maar hierin hebben hij, de auteur van dit artikel en ook alle andere vakgenoten een belangrijke rol, legt Rooms uit: ,,Als ik soms een artikel teruglees, heb ik ook: potdomme, die had ik nog willen bellen en die... Het is ook een keuze van de journalisten zelf om dat wel of niet te doen."

FOTO BOVEN: Leden denken mee over Brabants Centrum. Onder meer over de journalistieke invulling van de stichting. Dit om hen invloed te geven over hoe 'hun' Brabants Centrum er in de toekomst uit te zien zodat zij ook dan betrokken blijven bij de stichting.

Boxtel

Kikker is jarig

Kikker is jarig. Hij is dertig jaar geworden en daarom is er morgenochtend, vrijdag 29 maart, vanaf 10.15 uur een voorleesfeestje in Babel, bibliotheek Boxtel aan de Burgakker. Het voorleeshalfuur is bedoeld voor kinderen vanaf twee jaar. De toegang is gratis.