Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

17 MILJOEN VOOR TECHNISCHE SCHOLEN

Baanderherencollege en bedrijven werken samen

JULES HAMELEERS

Het Rijk investeert de komende vier jaar zeventien miljoen euro in het techniekonderwijs op twee mbo-scholen en acht vmbo-scholen, waaronder het Baanderherencollege (BHC). Een van de doelen is het intensiveren van het contact tussen bedrijven en onderwijsinstellingen. De Boxtelse school heeft momenteel een contract met dertien bedrijven in de regio, maar onderwijsdirecteur Jan-Willem van den Berg verwacht dat dit aantal sterk zal groeien de komende tijd.

De school gaat investeren in moderne technieklokalen waar leerlingen werken met de nieuwste technologieën, zoals robotisering maar ook met 3D-apparatuur. Door de samenwerkingsovereenkomsten proberen de scholen het bedrijfsleven in de regio te stimuleren.

Siep Schukken, directeur van Metaalperswerk Van de Wetering, ziet het belang van leerlingen op de werkvloer terug in zijn bedrijf aan de Van Salmstraat op Ladonk. Daarom is hij een van de personen die een contract tekende. ,,We wilden een nieuwe machine, maar de iets oudere werknemers waren sceptisch", vertelt hij. ,,Toen ze een leerling ermee zagen programmeren en merkten hoe snel dat ging, werden zij ook enthousiast."

,,We vinden het belangrijk dat de leerlingen het werk dat ze hier maken niet als 'nutteloos' ervaren'', zegt Van den Berg. ,,Dat noemen we contextrijk leren. We hebben bijvoorbeeld gewerkt aan het carillon van de Sint-Petrusbasiliek en zijn nu bezig met een boot op zonne-energie. Kinderen moeten het gevoel hebben dat het belangrijk is wat ze doen."

FRISHEID

Ook Stefan van den Nieuwenhof, bestuurder van Sanders Machinebouw in Liempde, hecht veel waarde aan jonge mensen op de werkvloer. ,,Het is een verrijking voor je bedrijf; jongeren brengen dynamiek en frisheid mee", vertelt hij. Lachend: ,,En ze leren veel; ze gaan hier frezend de deur uit, zeg ik soms."

Ook benadrukt Van den Nieuwenhof hoe belangrijk de samenwerking is voor de branche. ,,Misschien komen ze niet bij mij terecht uiteindelijk, omdat ze anderen interesses krijgen. Maar een stagiair van een ander bedrijf komt dan weer naar mij toe en zo help je elkaar."

FOTO ONDER: Siep Schukken (Van de Wetering), Hans Scheerder (technisch onderwijs BHC), Stefan van den Nieuwenhof en Jan-Willem van den Berg gaan een overeenkomst aan voor goed technisch onderwijs. (Foto: Albert Stolwijk).