Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TINYXSTITCHES: ONDERNEMEN MET STEKEN

'Borduren moeilijk? Gewoon steekjes tellen!'

LINDA VAN DE WIEL

Ze heeft mooie stappen gezet, Christel van Luttervelt (29). Een jaar geleden zat ze thuis vanwege een burn-out. Nu heeft de Boxtelse haar werk als creatief dtp'er weer opgepakt én ontdekte ze hoe tof borduren is. Inmiddels is de Boxtelse zelfs gestart met een bedrijfje hierin: TinyxStitches.

,,Ik voelde al een tijd dat het niet goed met me ging. Ik werkte véél te hard, had een enorm hoge productie en lichamelijke klachten", vertelt Christel. ,,Maar ik kon niet meer stoppen met rennen. Ook in mijn vrije tijd was ik altijd bezig." Vorig jaar werd ze echter letterlijk en figuurlijk tot stilstand gebracht: ze raakte met haar auto een lantaarnpaal. ,, Alle vermoeidheid die ik jarenlang wegdrukte, kwam er tijdens deze klap uit. Ik was zó moe."

'HEEL TOF'

Hoewel Christel slechts zes weken thuisbleef, is ze pas sinds oktober vorig jaar weer volledig aan het werk was. ,,Gedurende mijn ziekte besefte ik geen echte hobby te hebben. Van een stagiaire kreeg ik een borduursetje en ik merkte dat borduren heel tof is. Niet alleen dat, het was ook een goede manier om mijn gedachten te verzetten. Ik was alleen bezig met steekjes tellen."

Al snel bedacht Christel eigen patronen en maakte ze borduursels met bijvoorbeeld quotes voor mensen in haar omgeving. ,,En toen kreeg ik de vraag een familieportret te borduren. Ik vroeg aan

Gemonde

Romkankletsen

Gemondse tonpraters gaan vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 maart met elkaar de strijd aan tijdens het jaarlijkse Romkankletsen. Inzet in zaal Kloosterzicht aan de Sint-Lambertusweg is de Christ van den Berg-cup. Alleen voor zondag (aanvang 19.00 uur) zijn nog kaartjes te koop bij Kloosterzicht, de winkel van Willy Schellekens (Dorpstraat 39) en tankstation Schellekens (Dorpstraat 11).

de gezinsleden welke kleding zij graag dragen en informeerde naar hun haarkleuren en kapsels. Daarna maakte ik een ontwerp op maat."

Al snel stapten meerdere mensen af op de Boxtelse: ook zij wilden familieportretten. ,,Inmiddels ben ik weer volledig aan het werk", zegt ze. Daarnaast borduurt ze in opdracht: ,,Omdat ik niet veel tijd heb vanwege mijn baan, heb ik hiervoor zelfs een wachtlijst."

STATIONSSTRAAT

De Boxtelse verkoopt ook borduurpakketjes. ,,Alles zit erin wat nodig is voor een leuk borduursel." Deze cadeautjes zijn binnenkort te koop in de conceptstore Ravøt in de Stationsstraat in Boxtel. Bovendien geeft ze binnenkort ook workshops in die winkel. Christel: ,,Dan leg ik uit hoe zij moeten borduren. Deelnemers steken vervolgens een van tevoren bedachte quote. Ik verwacht vooral moeders: mijn fanbase bestaat met name uit deze doelgroep."

Cursussen à 25,50 euro van TinyxStitches zijn gepland op 24 april, 30 april en 1 mei van 19.30 tot 22.00 uur in Ravøt. Aanmelden kan via e-mailadres info@ravotstore.nl. TinyxStitches is te volgen op Facebook en Instagram.

FOTO ONDER: Sinds haar burn-out heeft Christel van Lutterveldt uit Boxtel in borduren een rustgevende hobby gevonden waarmee ze tegelijkertijd haar eigen bedrijfje heeft: TinyxStitches. (Foto: Peter de Koning).