Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

BOEKENWEEK BELEEFT FEESTELIJKE OPENING IN PODIUM BOXTEL

Boek&Bal: genieten van schrijvers

LINDA VAN DE WIEL

Optredens, interviews, een DichtSlamRap-battle en - met een knipoog naar Boekenweekthema 'De moeder de Vrouw' – zelfs een jurk die volledig bestond uit inlegkruisjes. Liefhebbers van (schrijvende) kunst konden hun hart ophalen tijdens het jaarlijkse Boek&Bal in Podium Boxtel. Er was ruim aandacht voor het onlangs opgerichte schrijverscollectief waaraan vijftien Boxtelse auteurs zich verbonden hebben. Ze waren er zaterdagavond bijna allemaal…

Boek&Bal is een initiatief van de gelijknamige stichting, die nauw samenwerkt met onder meer Podium Boxtel, de bibliotheek en boekhandel Bruna. Literatuur stond centraal, maar er was ook een muzikaal programma met singer-songwriter Kim van Casteren en het trio Fenne van Wuijtswinkel, Roeland Heesbeen en Diana Huismans.

ONDER TIJDSDRUK

Hoewel het nieuwe schrijverscollectief werd aangekondigd als 'voorprogramma', mag het gerust de hoofdshow van Boek&Bal genoemd worden. Fictieschrijvers in het Boxtels collectief zijn André Verhagen, Corinne Vlaminckx, Trudy van Rooij, Ramon Guerrero, Judith Marechal, Ralph Dikmans en Adriaen Willemsz. Verhagen bracht vorig jaar met 'GiG' zijn tweede boek uit, dat hij omschrijft als 'een geëngageerde roman'. Zijn eerste roman 'Achter het ruisende duister' bracht de oud-docent uit in het Nederlands en het Engels.

Veel tijd om zijn verhaal te vertellen kreeg Verhagen jammer genoeg niet. De presentatie was in handen van theatermaker Tet van der Donk, die kennelijk onder tijdsdruk veel van de aanwezige schrijvers tekort deed met een rommelige vraagstelling en een verhaspeling van namen.

Schrijfster Van Rooij presenteerde trots haar tweede roman 'Zo heb je mij genoemd'. Met behulp van uitgever Guerrero kwam de eerste druk slechts een paar dagen voor Boek&Bal uit. ,,Ik wil er niet te veel over vertellen, maar het gaat over een vrouw met een familiegeheim uit de IJzertijd en speelt zich af in De Geelders", vertelde ze geheimzinnig. Lachend: ,,Ik wil de mensen van de heemkundekring in de zaal niet tekortdoen, maar mijn hoofdpersoon kent de échte geschiedkundige geheimen van vroeger."

TRILOGIE

Guerrero pakt groots uit met een trilogie. ,,In 1999, tijdens mijn studie filosofie, ben ik begonnen met het bedenken van de fantasiewereld waarin mijn boeken zich afspelen. Ik heb tien jaar onderzoek gedaan naar deze wereld maar durfde geen boek uit te geven. Tot ik verliefd werd… toen kreeg ik vleugels." Het derde deel van de trilogie komt aan het einde van dit jaar uit, zo beloofde Guerrero het publiek.

Thrillerschrijfster Vlaminckx schreef haar boek 'Beklemd' in slechts zes weken. ,,Ik begin gewoon en dan komt het vanzelf uit mijn pen. Ik ben tijdens het schrijven zelf ook benieuwd hoe het gaat aflopen."

Vreemde eend in de bijt op Boek&Bal was Dikmans die de stripboeken over Anders-Man tekent. Zijn serie, op dit moment bestaande uit vier boeken voor jong en oud, gaat over een superheld die geen superkrachten heeft. ,,Gelukkig heeft hij een aantal sterke vrouwen om zich heen die hem uit de penarie halen. Zij passen dan ook perfect in het Boekenweekthema van dit jaar", grapte Dikmans.

Marechal, in het dagelijks leven afscheidsbegeleider, schreef onlangs 'Opa is toch geen appeltaart' waarmee het verlies van een dierbare bespreekbaar wil maken met kinderen.

PAUL HAALT VERHAAL

Boek&Bal zette ook de non-fictieauteurs van het nieuwe schrijverscollectief in de schijnwerpers. Christ van Eekelen, Elvis Nicastia, Katja de Man, Theo Lamers, Nel van Doorn en Karina van Dreemel vertelden openhartig over hun werk of hielden een korte voordracht.

Heemkundige Van Eekelen schreef al vier boeken over de geschiedenis van Boxtel, onder meer over kunstschilder Pierre Janssen en de Koninklijke Marechaussee in Boxtel. ,,Waarom ik dit doe? Ik wil mijn kennis graag delen."

Auteur en fotograaf Paul Weekers was met zijn Moto Guzzi naar Podium Boxtel gekomen. Bezoekers konden in de foyer op de motor gaan zitten en werden gefotografeerd door de Boxtelaar. Hij haalde met zijn motor letterlijk én figuurlijk anekdotes op voor zijn boek 'Paul haalt verhaal'. ,,Ik maak ook zelf alle foto's. Eén van mijn mooiste verhalen gaat over Vieze Peter op Terschelling. Waarover het gaat? Dát kun je lezen in mijn boek."

FOTO BOVEN: Leden van het nieuwe schrijverscollectief doen hun verhaal op de bühne van Podium Boxtel tijdens Boek&Bal. (Foto: Hans van Doorn).


Bespaarmaaltijd in
ontmoetingsruimte
De Schakel Boxtel

In De Schakel, de ontmoetingsruimte van de Protestantse Gemeente aan de Clarissenstraat 18 in Boxtel, vindt vrijdag 5 april een bespaarmaaltijd plaats. Tussen 18.00 en 20.00 uur krijgen bezoekers eenvoudige gerechten voorgeschoteld onder het thema gastvrijheid.

Vrijwilligers koken voor de bespaarmaaltijd met producten van het seizoen en uit de regio. Wie mee wil helpen of mee wil eten, kan zich aanmelden via e-mail: mariannevankrimpen@gmail.com. Om 18.00 uur is er eerst een inleiding door Elly en Henk Boots. Een vrijwillige bijdrage is welkom, alle opbrengsten gaan naar de Voedselbank.