Afbeelding
Foto: Peter de Koning

OPEN DAG HUB BOXTEL DOET ONDERWIJSINSTELLING GOED

'Leerlingen zijn trots op school'

RENS VAN DEN ELSEN

Tijdens de open dag die Hub Boxtel aan de Tijvert zaterdag hield kregen bezoekers een goed beeld van de school die zich richt op speciaal (voortgezet) onderwijs. Directeur Bart Otjens is trots op zijn leerlingen, personeel en alle aanwezige ouders. ,,Er hing een fijne sfeer en iedereen liet zich van zijn beste kant zien", laat hij weten.

De deuren van de school stonden tussen van tien tot twee uur open om iedereen kennis te laten maken met wat er zich achter de deuren nu precies afspeelt. Otjens was daarbij verrast door de aanloop die er tijdens deze uren was van ouders, familieleden, collega's uit het werkveld en veel nieuwsgierigen. Het doel van de dag was niet zozeer om nieuwe leerlingen te werven, maar om te laten zien wat Hub Boxtel voor een kind met een beperking kan betekenen om hem of haar zo goed mogelijk mee te kunnen laten draaien in de maatschappij.

INFORMEREN

De school zet zich in om iedere leerling passend onderwijs aan te bieden. Om dat kenbaar te maken aan alle bezoekers waren niet alleen de interne begeleiders en leraren aanwezig. Ook de ouderraad en diverse leerlingen gaven informatie en lieten zien hoe het er tijdens een normale les aan toe gaat. Dat bleek een goede zet, volgens de directeur. ,,Het was natuurlijk geen normale schooldag. Niet alle kinderen vinden zo'n afwijkende opening dan ook fijn. Daarom hebben we vooraf gevraagd wie ons wilde helpen. Daarin hebben de scholieren ons aangenaam verrast. Omdat ze zo fier zijn op hun school lieten zij zich, soms onverwacht, van hun beste kant zien. Dat maakt mij alleen maar trots op deze jongens en meiden", vertelt Otjens.

SFEER

Bezoekers van de open dag lieten weten dat er een fijne sfeer in de school hangt. Ook waren zij positief over de betrokkenheid van ouders, de aanwezigheid van extra begeleiding in de vorm van fysiotherapeut, orthopedagoog, logopedist en een sociaal vaardigheidstrainer. Daarnaast werd de manier van lesgeven, onder meer met hulp van pictogrammen, erg gewaardeerd. Leerlingen lieten daarbij aan hun gasten zien wat ze leren in de praktijklessen in de keuken, het technieklokaal en de moestuintjes achter de school.

SMAAKT NAAR MEER

Of er nog een vervolg komt op de open dag is volgens Otjens nog niet bekend: ,,We gaan eerst eens evalueren en met onze leerlingen in gesprek om te kijken wat zij er van vonden. Maar het smaakt sowieso naar meer."

FOTO BOVEN: Fysiotherapeut Cindy de Grund van Hub Boxtel liet potentiële leerlingen een spelletje Twister spelen tijdens de open dag van de school voor speciaal onderwijs. (Foto: Peter de Koning).


GEWOON ARCHITECTEN OPENT VESTIGING IN BOXTEL

Virtuele wandeling door je nieuwe huis

JAN HERMENS

GeWoon Architecten opent maandag 1 april (nee, geen grap) een vestiging in Boxtel: aan de Bosscheweg 107. Naast de bestaande bureaus in Bladel en Etten-Leur gaat de onderneming zich, met Marloes Menting als contactpersoon en architect, ook focussen op deze regio.

Menting: ,,Het ontwerpen van een woning begint voor ons met een gesprek bij de opdrachtgever thuis. Daar krijgen wij het beste beeld van zijn wensen, van zijn smaak. Wij staan dicht bij de mensen, zijn heel toegankelijk."

De architecten gaan met tweeën naar de afspraak waarin ze de woonwensen van de opdrachtgever bespreken. Dit omdat als een van beiden daadwerkelijk tekent, de ander fungeert als sparringpartner en klankbord. ,,Samen vertalen we de informatie die de opdrachtgever ons verstrekt, naar een eerste ontwerp. Daarna werken we in overleg met de klant alles tot in de kleinste details uit."

BREED INZETBAAR

De basis van het architectenbureau ligt op de particuliere markt, maar projectontwikkelaars en woningcorporaties weten de ontwerpers ook te vinden. ,,We zijn breed inzetbaar. Behalve voor nieuwbouw worden we ook veelvuldig voor verbouwingen of woninguitbreidingen ingeschakeld."

Met de techniek van nu blijft het niet bij tweedimensionale tekeningen. Computerprogramma's maken een driedimensionale inkijk in een ontwerp mogelijk. ,,Opdrachtgevers kunnen zich makkelijker voorstellen hoe een woning eruitziet, als ze virtueel door de ruimtes kunnen dwalen."

Menting laat een virtual-realitybril zien. ,,Hiermee is een 'wandeling' door je eigen huis nog eenvoudiger." Wie zo'n bril draagt, waant zich de hoofdpersoon in een game. Een paar 'passen' en je stapt zo een huis binnen. ,,De brillen zijn handig als mensen thuis door ons ontwerp willen 'lopen'. Ze hoeven alleen op hun smartphone een linkje te openen dat wij ze toesturen."

Hoewel het aanzicht van een woning het eerste is dat in het oog springt, praten de architecten met de toekomstige bewoners vaak eerst over de binnenruimtes. ,,Daar wonen ze in. Keuken, slaapkamers, woonkamer, ze moeten goed voelen. Als dat het geval is, verplaatsen we onze aandacht naar het exterieur." Menting: ,,Persoonlijke aandacht is een van onze pijlers. Als onze opdrachtgevers helemaal tevreden zijn, dan zijn wij dat ook. Het geeft ons voldoening als mensen genieten van hun woning."

FOTO BOVEN: Marloes Menting (rechts) is aanspreekpunt in het nieuwe kantoor. Jonne van de Meulengraaf, van origine afkomstig uit Liempde, is een van haar collega's met wie ze opdrachtgevers in Boxtel en omgeving bezoekt. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding