Gehuld in koninklijk purper strooien deze kinderen hun gaven uit over de menigte. (Foto: Peter de Koning, 2017)
Gehuld in koninklijk purper strooien deze kinderen hun gaven uit over de menigte. (Foto: Peter de Koning, 2017) Foto: Peter de Koning

WAARDERING VOOR VRIJWILLIGERS HEILIG BLOEDPROCESSIE

BoeL eert processie met feest

JAN HERMENS

Aan de Heilig Bloedprocessie doen enkele honderden mensen mee. Daarnaast is er een klein leger aan vrijwilligers achter de schermen bezig met het evenement. Omdat het 95 jaar geleden is dat een van de bloeddoeken terugkeerde naar Boxtel, organiseert stichting BoeL een groot feest voor alle mensen die aan de ommegang meewerken.

René Cijffers van stichting BoeL: ,,Het feest is een dankbetuiging richting de Heilig Bloedstichting, die de organisatie van de bijzondere traditie in handen heeft. Het vindt op Drievuldigheidszondag, 16 juni, plaats in de spiegeltent in park Stapelen, aansluitend aan de rondgang. Weer of geen weer, het feest gaat door. Hopelijk de Heilig Bloedprocessie ook, maar dan moet er geen hemelwater vallen."

,,De prachtige, vaak oude kostuums zijn niet bestand tegen regen", vult Elly Mathijssen aan. ,,Bij slecht weer trekt een verkorte, versoberde versie van de stoet door de Sint-Petrusbasiliek. Maar we hopen natuurlijk op een stralende dag."

BoeL hecht veel waarde aan de gebruiken rond het zogeheten Heilig Bloedwonder. ,,Het is een evenement met de geur van wierook, verwijzend naar het rijke Roomse leven van weleer. Maar het is niet alleen religieus, het hangt samen met een heel stuk Boxtelse cultuur en geschiedenis. Daar mogen we met z'n allen best trots op zijn. Het is goed dat we als Boxtelaren beseffen hoe rijk ons dorp is aan mooie initiatieven en tradities", stelt Mathijssen.

De stichting zet het feest niet in haar eentje op touw. Ze werkt samen met cultuurverbinder Romijn Conen, de Heilig Bloedstichting en Babel, bibliotheek Boxtel. Jet Mathijssen: ,,Het festijn is in eerste instantie bedoeld voor de vrijwilligers, maar ook andere belangstellenden mogen komen. Er is livemuziek en Harry Hendriks en Wim Kuipers hebben zelfs een speciaal lied geschreven. Zij zijn tevens de creatieve geesten achter de muziek onder de film die Maarten Melis en Theo van den Aker gemaakt hebben over de Heilig Bloedprocessie. In park Stapelen staan 16 juni foodtrucks en er komt een ijscokarretje met bloedijs."

EXPOSITIE

Onderdeel van de feestelijkheden is een expositie in de bibliotheek aan de Burgakker. Ludy Meister van de Heilig Bloedstichting: ,,Peter de Koning maakt al jaren prachtige foto's van onze processie. Die zijn in de bibliotheek te bewonderen. Ook vertonen we de film over onze prachtige traditie. De expositie is tot ergens in de zomer te bewonderen."

De organisatoren verzoeken vrijwilligers die bij de Heilig Bloedprocessie betrokken zijn, zich aan te melden voor het feest. Dit in verband met een bijzondere ontvangst. Aanmelden kan via e-mail: feestboel2019@gmail.com. Vrijwilligers zonder e-mail kunnen de uitnodiging op pagina 12 in deze krant uitknippen en opsturen. Overige bezoekers hoeven zich niet van tevoren op te geven.

FOTO BOVEN: Gehuld in koninklijk purper strooien deze kinderen hun gaven uit over de menigte. Hopelijk kan het publiek dit jaar weer genieten van de luisterrijke stoet. (Foto: Peter de Koning, 2017)


POELENWERKGROEP REDT AMFIBIEËN

Padden eindje op weg helpen

Het leven in vijvers en plassen zoveel mogelijk bevorderen en in stand houden, daar houdt de poelenwerkgroep Boxtel, onderdeel van Natuurwerkgroep Boxtel, zich mee bezig. Bevlogen vrijwilligers helpen padden en andere amfibieën veilig op weg naar wielen en waaien.

Machteld Ouwersloot, Ineke Puls, Marcel d'Hont en Marie-José Meertens geven uitleg. Gon Boex maakt ook deel uit van poelenwerkgroep, maar kon niet aanwezig zijn. Meertens: ,,We staan hier op de Molenwijkseweg, een barrière voor padden, kikkers en salamanders op hun tocht naar de poelen achter de sportaccommodaties. Dankzij permanente schermen en een tunnel hoeven we hier geen dieren van de straat te rapen. We moeten ze wel bijsturen. Padden die tegen een obstakel oplopen, hebben de neiging negentig graden te draaien en hun weg te vervolgen. Wij zorgen dat ze zich richting de tunnel bewegen. Langs de Kempseweg gaan we met emmers in de weer om de amfibieën over te zetten. Voor dit werk moet je denken als een pad. Wat doen ze, hoe gedragen ze zich? De paddentrek loopt nu op zijn eind, maar een deel van de dieren gaat na de voortplanting opnieuw op weg, dus waakzaamheid blijft geboden."

Interessant is dat vorig jaar een populatie kamsalamanders is ontdekt in Boxtel. d'Hont: ,,Dat zijn zeldzame dieren. Sterker nog, daardoor kunnen bouwprojecten stilgelegd worden. Zulke vondsten melden we aan Ravon, dat is het wetenschappelijke bureau dat in Nederland onderzoek doet naar reptielen en amfibieën."

Om de binding van kinderen met de natuur te vergroten, houdt de poelenwerkgroep schoolactiviteiten. Die zijn momenteel in voorbereiding. Meertens: ,,We hopen de leerlingen liefde voor de natuur bij te brengen. Het is helemaal mooi als ze zich in de toekomst, net als wij, bekommeren om kikkers, padden en salamanders. Want onze vrijwilligers zijn erg enthousiast, maar niet zo jong meer. En omdat wegen en andere barrières de leefgebieden van amfibieën doorkruisen, blijft hulp nodig."

FOTO BOVEN: Het is de bedoeling dat de padden deze tunnel gebruiken. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding