De ramadan-activiteiten die Mohammed Kissami (midden) en Soufiane Yousfi  (rechts) op touw zetten, staan ook dit jaar op de agenda. (Foto: Peter de Koning, 2017).
De ramadan-activiteiten die Mohammed Kissami (midden) en Soufiane Yousfi (rechts) op touw zetten, staan ook dit jaar op de agenda. (Foto: Peter de Koning, 2017). Foto: Peter de Koning

SOUFIANE YOUSFI EN MOHAMMED KISSAMI VERPERSOONLIJKEN SUCCES BUURTSPORT

'Wij zijn doeners en houden wel van actie'

JAN HERMENS

Soufiane Yousfi en Mohammed Kissami zijn levende succesverhalen van Buurtsport Boxtel. Als kind namen ze deel aan de sportactiviteiten, als jongeren liepen ze stage bij de organisatie en nu werken ze er allebei. Hun collega Nicole van Spaendonk inspireerde de mannen tot het volgen van een sportopleiding.

Buurtsport, onderdeel van Brede Scholen Boxtel, draagt zorg voor gymlessen op basisscholen in de gemeente, biedt naschoolse sportactiviteiten aan en organiseert evenementen die uiteraard in het teken staan van beweging. Soufiane: ,,Voordat Mohammed en ik bij Buurtsport gingen werken, liepen we hier stage. Nu begeleiden we zelf stagiairs. Ze leren organiseren, met kinderen en jongeren omgaan, lessen bedenken en uitvoeren. Er ligt werk genoeg."

THEMA

Het scala aan naschoolse activiteiten is groot. Kissami: ,,Elke drie à vier weken kiezen we een nieuw thema. Klimmen en klauteren bijvoorbeeld, of balsporten. Ik houd me graag bezig met voetbal. Daarnaast verzorg ik momenteel begeleiding op maat voor kinderen. Ik bied ze passende bewegingsvormen aan."

Van Spaendonk: ,,Het ene kind is gek op alles wat met sport te maken heeft en beweegt heel makkelijk, het andere heeft daar meer moeite mee. Het geeft veel voldoening om juist kinderen die van nature niet zo sportief aangelegd zijn, te zien groeien. Als hun motoriek vooruitgaat en hun conditie verbetert, dan is dat voor ons een prachtig resultaat, maar vooral voor de kinderen zelf natuurlijk."

De doelgroep die Yousfi, Kissami en hun collega's bedienen, is breed. ,,Het gaat om kinderen en jongeren van nul tot 24 jaar. Gevarieerd dus. We stemmen onze programma's uiteraard af op de beoogde deelnemers."

Over bereik heeft Buurtsport volgens Van Spaendonk niet te klagen. ,,Ons aanbod staat op de website, we verspreiden flyers en adverteren. En vlak mond-tot-mondreclame niet uit. Jongeren praten onderling over wat ze meegemaakt hebben en nemen vrienden en vriendinnen mee."

RAMADAN

Enige bekendheid kregen Yousfi en Kissami doordat zij twee jaar geleden voor het eerst sport en spel op touw zetten tijdens de ramadan. Activiteiten waarvoor in 2017 veel belangstelling bestond en die ook dit jaar plaatsvinden. Kissami: ,,De ramadan begint dit jaar ergens begin mei. De exacte datum weet ik nog niet, die houdt verband met de stand van de maan." Yousfi vult aan: ,,Tijdens de ramadan kunnen moslims na het avondgebed en de eerste maaltijd bij ons sporten, gamen en chillen. Er doen veel mensen aan mee. Het programma biedt afleiding en gezelligheid in de vastenperiode."

Het werk bij Buurtsport Boxtel bevalt het tweetal uitstekend. ,,Wij zijn doeners, stilzitten is niets voor ons. Actie, daar houden wij van. Wij kunnen onze energie hier wel kwijt."


Kennisbende

De Kennisbende over Rembrandt in Babel, bibliotheek Boxtel, was een groot succes. Tijdens dit gastcollege op 16 maart liet striptekenaar Ralph Dikmans kinderen kennismaken met de schilder. De volgende Kennisbende is op zaterdag 11 mei vanaf 14.00 uur. Het onderwerp is tijdreizen volgens Albert Einstein. Deelname kost vijf euro voor leden van de bibliotheek en 7,50 euro voor niet-leden.


Stemmen op je favoriete kapper

Top Hair, The Hair X-perience en Kapperskorting houden een verkiezing. Sinds maandag mogen inwoners van de gemeente Boxtel stemmen op hun favoriete kapsalon en zzp-kapper.

Per gemeente ontvangen winnaars een award; bovendien mogen zij op de foto met Maik de Boer. Kappers en kapsalons kunnen zich nog gratis aanmelden via www.kapperenkapsalon.nl. Stemmen kan via dezelfde website, tot en met 5 mei. Wie stemt, maakt kans op aantrekkelijke prijzen.