Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GESCHIEDSCHRIJVING OOK DANKZIJ PLAATJES

Den Hogert duikt in de historie van fotografie

Fotografie is onmisbaar voor de geschiedschrijving, vindt heemkundevereniging Den Hogert in Gemonde. Hoog tijd dus voor een lezing over de geschiedenis van de prent. Donderdag 11 april geeft Boxtelaar Ruud van Nooijen er een lezing over in het dorp.

De presentatie vindt plaats vanaf 19.30 uur in gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg 1. Van Nooijen toont tijdens deze activiteit unieke foto's, waaronder de oudste plaat ter wereld. ,,Zonder fotografie hadden we nooit geweten hoe een en ander eruit had gezien", aldus de heemkundevereniging. Leden mogen gratis naar binnen, andere geïnteresseerden betalen twee euro per persoon voor toegang.

FOTO ONDER: Heemkundevereniging Den Hogert presenteert regelmatig jaarboeken waarin ook foto's een essentieel onderdeel zijn. Zo bleek ook tijdens het jubileum in 2015 toen Den Hogert dertig jaar bestond. (Foto: Peter de Koning).


OP ZOEK NAAR OERKREEFTJES EN MEER

Amfibieënwandeling door buurtschap Kasteren

Nu de winter voorbij is en het kwik stijgt, beginnen kikkers, padden en salamanders zich te roeren. Ze paren, zetten eieren af en sommige soorten laten van zich horen. Zondag 31 maart begeleiden de gidsen Jan Zandbergen van Gastvrij Liempde en Sjors de Kort van Brabants Landschap een amfibieënwandeling. De excursie begint om 10.00 uur bij het Buitenlokaal van het Groot Duijfhuis, Hoevedreef 2 in Liempde.

De amfibieënwandeling voert de deelnemers door de buurtschap Kasteren. Zij bezoeken enkele kleinere poelen in het Dommeldal, maar ook een van de grote poelen in De Maai.

In de wielen en waaien leven naast kikkers en padden ook bijzondere amfibieën als de kleine watersalamander en de alpensalamander. Het zeer zeldzame oerkreeftje komt ook in het gebied voor. Wellicht treffen de wandelaars dit aan.

Deze excursie komt voort uit de samenwerking tussen het informatiepunt Groot Duijfhuis (Brabants Landschap) en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd

(SPPiLL). Deelname kost vijf euro. Inschrijven en betalen kan via de website www.liempdsenherd.nl.


Spirituele bijeenkomst

Mensen die antwoorden zoeken op existentiële levensvragen kunnen dinsdag 9 april vanaf 19.30 uur ervaringen delen tijdens een spirituele bijeenkomst in gemeenschapshuis Orion, Lennisheuvel 56. Als toegangsprijs wordt een vrije gift gevraagd.

Vogeltjesmarkt Liempde

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdag 30 maart tussen 07.30 en 11.00 uur een vogel- en kleine huisdierenmarkt in en rondom handboogaccommodatie Ons Doel aan de Heidezoom 2 in Liempde. (Sier)pluimvee, loopvogels en postduiven zijn uitgezonderd; er wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Entree bedraagt 1,50 euro, kinderen mogen gratis naar binnen.