Bij Burgakker komt buurttuin voor bewoners

JULES HAMELEERS

Wat voorheen een speelveldje was voor kinderen uit de buurt, bestaat nu uit kuilen en bobbels. Het gras aan de Burgakker is met bouwwerkzaamheden aan appartementen daar beschadigd, maar hier heeft bewoner Mieke Didderiëns een oplossing voor. Nu wordt het een buurttuin, met vermaak voor jong en oud.

,,Het was niks spannends aan hoor, hoe het veldje eerst was", vertelt Didderiëns. ,,Maar het werd wel gebruikt om te spelen en dat kon na de renovatie niet meer. Het was provisorisch ingezaaid, maar dat was het ook niet echt." Ze nam contact op met de gemeente, waarop wijkmakelaar Werner van der Velden kwam kijken. Hij gaf toe dat het zo niet kon en vroeg ook: willen jullie dan niet méér dan gewoon een grasveld?

GEVARIEERD

Na enkele bijeenkomsten met de gemeente en tuinontwerpster Marja Gijben kwam het idee van een buurttuin met de naam 't Burg-akkertje. ,,Het wordt heel gevarieerd", zegt Didderiëns. ,,Er komen bankjes, waarop ouderen even kunnen rusten. Ook wordt er aan kinderen gedacht, door bijvoorbeeld houten stapstenen. Daarnaast komt er veel beplanting waarvan geplukt kan worden, zoals fruitbomen."

De buurt krijgt een financieel steuntje in de rug van de gemeente Boxtel. ,,Maar met het klein onderhoud, zoals het gras maaien en het knippen van heggen gaat de buurt ook helpen", aldus Didderiëns. Begin april komt hoveniersbedrijf Aldaron het voorbereidende, grove werk doen. Zaterdag 13 april vanaf 10.00 uur gaan de buurtbewoners aan de slag.


Moorman leidt formatie bestuur De Dommel

Burgemeester Marieke Moorman van de gemeente Bernheze leidt bij waterschap De Dommel de besprekingen voor een nieuw bestuursprogramma. Volgende week is er een gezamenlijke gespreksronde met de tien fracties van het nieuwe algemeen bestuur in aanwezigheid van de informateur. Alle partijen geven daarbij hun belangrijkste punten aan.

Maandag kwamen de tien fracties van het nieuwe algemeen bestuur, dat gisteren werd geïnstalleerd, bij elkaar. Zij blikten terug op de verkiezingsuitslag. Water Natuurlijk is met acht zetels de grootste partij, gevolgd door VVD en CDA elk met vier zetels. Verder behaalde de Partij van de Arbeid drie zetels, 50Plus twee zetels en Werken aan Water en AWP elk een zetel. De andere fracties zijn 'geborgd': ongebouwd (agrariërs) met drie zetels, gebouwd (bedrijven) en natuurterreinen elk twee zetels. Uit het algemeen bestuur wordt een dagelijks bestuur benoemd.

Moorman heeft grote bestuurlijke ervaring en de fracties hebben veel vertrouwen in haar rol als informateur. Ook heeft zij als voormalig 'waterwethouder' van Tilburg een stevige band met waterschap De Dommel. Moorman: ,,Ik kijk er naar uit om dit proces te begeleiden. Alle fracties hebben aangegeven de goede constructieve samenwerking in de afgelopen vier jaar graag te willen voortzetten. Dat is een mooi vertrekpunt om het gesprek aan te gaan."


Reeën spotten in de Kampina

Natuurmonumenten organiseert zondag 14 april een speurtocht om reeën te spotten in de Kampina. De wandeling is voor vroege vogels en begint om 06.30 uur.

Reeën zijn schuwe beesten en zoeken het liefst in de schemering naar voedsel en zijn vaak bij de bosranden te vinden. Wellicht ook tijdens de excursie op 14 april. Deelname kost tien euro voor volwassenen, zeven euro voor kinderen. Leden van Natuurmonumenten betalen twee euro minder. Deelnemers komen bijeen op de parkeerplaats aan de Annadreef in Boxtel. Aanmelden via www.natuurmonumenten.nl/agenda.