Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ANDERE SUPERMARKTEN ONTEVREDEN OVER ONTWIKKELINGEN

'Oosterhof heeft grotere Jumbo nodig'

Supermarkt Jumbo krijgt bij de uitbreiding van winkelcentrum Oosterhof meer dan de afgesproken extra 15 procent winkelvloeroppervlak. Het gemeentebestuur stemt daar mee in om het overdekte winkelcentrum na het vertrek van discounter Aldi in de toekomst 'krachtig genoeg' te laten zijn.

HENK VAN WEERT

Aldi bouwt momenteel een nieuwe winkel aan de Fellenoord, op de plek waar voorheen het voorsorteercentrum van PostNL stond. Deze week zijn daarvoor de funderingspalen in de grond geboord. Op die locatie worden de twee bestaande vestigingen van Aldi (Oosterhof en Kapelweg) samengevoegd.

Het vertrek van de Duitse discounter mag als een gemis worden ervaren voor winkelcentrum Oosterhof, redeneert het college van burgemeester en wethouders. Maar dat mag niet ten koste gaan van de economische haalbaarheid. En daarom stemt het gemeentebestuur ermee in dat Jumbo de vierkante meters van Aldi erbij krijgt. Dat na renovatie en uitbreiding van Oosterhof het totaal aan vierkante meters van de samengevoegde winkels van Jumbo en Aldi meer dan 15 procent groter wordt vindt het college te rechtvaardigen. Een economisch sterk en gerenoveerd winkelcentrum draagt in de ogen van B en W bij aan behoud van de belangrijke maatschappelijke functie die Oosterhof in de wijk heeft. Dit antwoordt het dagelijks bestuur op vragen die de CDA-fractie eind vorige maand stelde.

ALDI: MINDER METERS

Jumbo krijgt er de vierkante meters van Aldi in Oosterhof bij en groeit van circa 1.900 naar zo'n 2.700 vierkante meter. Voor Jumbo is dat een uitbreiding van ruim 40 procent, bijna het drievoudige van de afgesproken groeimogelijkheden. Maar dat rechtvaardigt B en W omdat Aldi door de samenvoeging van de twee vestigingen in totaal 725 vierkante meter inlevert. De nieuwe winkel wordt ongeveer net zo groot als de bestaande vestiging aan de Kapelweg.

Dat in de concept-plannen het winkelvloeroppervlak van de supermarkt in Oosterhof meer dan de vier jaar geleden in de gemeentelijke detailhandels- en horecavisie afgesproken 15 procent mag groeien, is de andere supermarkten een doorn in het oog. Albert Heijn en Plus in Boxtel en Coop in Liempde gaven het Bureau Stedelijke Planning in Amsterdam opdracht te onderzoeken wat het effect is van de uitbreiding van Jumbo. Dinsdag verscheen het concept-rapport dat in het bezit is van deze krant.

DOODSTEEK COOP

In het rapport wordt gesteld dat de vernieuwde Jumbo een wijkoverstijgende functie krijgt, die 'een sterke wissel zal trekken op de gewenste structuur door verdringingseffecten'. Of, in simpele woorden: een extra grote Jumbo zal klanten wegtrekken uit andere supers. Ook wijzen de onderzoekers op verkeers- en parkeerproblemen die zullen ontstaan bij Oosterhof. Bovendien achten zij de kans groot dat de ontwikkelingen van Oosterhof een negatief effect hebben op het winkelhart van Boxtel. Ook voorzien zij dat door deze ontwikkelingen Coop Liempde het niet zal redden.

De onderzoekers stellen op basis van de door hen gehanteerde modellen dat in de gemeente Boxtel uitbreidingsruimte is voor 245 vierkante meter winkelvloeroppervlak. Weliswaar krijgt Jumbo er veel meer meters bij, maar door de samenvoeging van de Aldi-vestigingen wordt het totale vloeroppervlak van de supermarkten in de gemeente niet groter.

(Foto boven: Albert Stolwijk, 2014).


B EN W BEANTWOORDT VRAGEN INBOX

Boxtel studeert nog op ontsluiting Hobbendonk

HENK VAN WEERT

Door bezwaarprocedures is het bestemmingsplan voor het nieuwbouwwijkje Hobbendonk aan de Eindhovenseweg in Boxtel nog niet vastgesteld. Op de wijze waarop het verkeer van en naar de woningen straks zijn weg moet vinden, wordt nog gestudeerd. Dat blijkt uit antwoorden die het college van B en W gaf naar aanleiding van vragen van de fractie INbox.

De coalitiepartij die verkeerswethouder Herman van Wanrooij levert vroeg vorige maand of de in- en uitrit naar Hobbendonk een verkeerslicht krijgt. Dat ziet het gemeentebestuur niet zo zitten, mede om de doorstroming op de Eindhovenseweg (onderdeel van de noord/zuid-as) niet te belemmeren. Auto's die uit het wijkje komen, zullen straks zowel naar links als rechts de weg op kunnen draaien. Maar motorvoertuigen uit zuidelijke richting zullen niet linksaf de wijk in mogen. Eveneens vanwege de verkeersdoorstroming. Die auto's dienen door te rijden naar de rotonde Fellenoord en daar rechtsomkeert te maken om de inrit naar Hobbendonk te bereiken. Een soortgelijke situatie geldt nu voor verkeer op de Schijndelsedijk, elders in Boxtel. Auto's uit oostelijke richting moeten ook daar de afslag passeren en doorrijden naar de rotonde Oosteinde en vervolgens terugrijden naar de toegangsweg van de wijk In Goede Aarde.

Voor tweewielers denkt het college aan een fietspad met twee rijrichtingen tussen rotonde Fellenoord en de toegangsweg van Hobbendonk. Mocht dat niet lukken, dan zal ter hoogte van de ontsluitingsweg van het wijkje een middenberm uitkomst moeten bieden. Zodat fietsers in twee stappen beide rijbanen over kunnen steken.


'Banieren keren niet terug op de Boxtelse Markt'

De kleurige banieren die tijdens feestdagen aan de lichtmasten op de Boxtelse Markt hingen, zijn verleden tijd. De reden is eenvoudig, volgens B en W: de verplaatsbare lantaarnpalen die voorheen midden op het plein stonden, keren niet terug.

De CDA-fractie vroeg vorige maand naar de banners die enkele jaren in het centrum te zien waren. Dat gebeurde in afwachting van de herinrichting. Het college kijkt of de banieren elders in de gemeente hergebruikt kunnen worden. Via de nieuwe verlichtingsarmaturen waarin sjablonen geplaatst kunnen worden, zijn kleurige afbeeldingen op het wegdek van de Markt te projecteren. Afgelopen carnaval was daarvan een eerste staaltje te zien.