Afbeelding
Foto: Peter de Koning

MEVROUW BLEEKER-SONSMA WERD ZATERDAG HONDERD

'De burgemeester is een knappe man'

JULES HAMELEERS

De vensterbank stond vol kaarten, de kamer was gevuld met mensen en er waren vlaggetjes en slingers opgehangen. Honderd worden is namelijk niet niks, zo ervoer Froukje Bleeker-Sonsma zaterdag. Zelfs burgemeester Fons Naterop kwam haar de hand schudden.

Zowel buiten als in de kamer in verzorgingshuis Simeonshof stonden mensen in de rij om mevrouw Bleeker te feliciteren. ,,Ja, het is wel druk, maar ik vind het heel leuk. Maar ik ben ook wel blij als het straks weer rustig is" vertelde de jarige. Ook van de burgemeester was ze behoorlijk onder de indruk, legde ze uit met een Friese tongval. ,,Ja, dat was wel een knappe man", vond ze. ,,Heel bijzonder dat hij langskwam."

In 1969 kwam ze met haar man en vijf kinderen naar Boxtel. Ze hadden daar een kapperszaak, maar zijn hier vanwege gezondheidsredenen mee moeten stoppen. Haar Friese vader, voor wie ze nog zeven jaar gezorgd heeft, is ook nog naar Brabant verhuisd. Hoewel ze al vijftig jaar in het zuiden woont, is ze nog diep geworteld in Friesland; heimwee heeft ze nooit gehad, maar ze vindt het nog steeds moeilijk om de Brabanders te verstaan.

FOTO BOVEN: Burgemeester Fons Naterop feliciteert mevrouw Bleeker-Sonsma met haar honderdste verjaardag. (Foto: Peter de Koning).