Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SPAANSE CONCERTAVOND IN TIJBERZAAL

Tapas en flamenco bij Gildenbondsharmonie

Onder de titel Tapas Y Mas, dat staat voor tapas en meer, brengt de Gildenbondsharmonie een avond met Spaanse muziek, tapas en flamenco. Zaterdag 30 maart verzorgt onder meer het flamenco-duo Encuentros, dat bestaat uit Jessica Achten (dans) en Tijn van der Sanden (gitaar), een gastoptreden.

Onder leiding van de uit Spanje afkomstige dirigent Txemi Etxebarrai brengt het muziekkorps onder meer werken van de componisten uit diens vaderland: Oscar Navarro, Amando Blanquer en Juan Crisostomas Arriaga. Daarnaast komt de Symphonie Iberique van de Fransman Serge Lancen op de lessenaar.

De muzikale en smakelijke avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Tijberzaal van het Baanderherencollege in Boxtel. Kaarten kosten tien euro en zijn verkrijgbaar via leden van de harmonie, Bij D'Ingens (Markt), Sjiekkado (Breukelsestraat) en Bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat). Reserveren is ook mogelijk via info@gildenbonds.nl.

BURGEMEESTER ONTHULT DINO-SKELET

Reconstructie kleine T-rex nieuw in Oertijdmuseum

JULES HAMELEERS

Er waren drie jaar en bezoeken aan Polen en Londen voor nodig, maar de reconstructie van de enige in Nederland gevonden vleesetende dinosaurus is zaterdag onthuld in het Oertijdmuseum. Directeur René Fraaije: ,,Mensen vonden het wel een lief skeletje."

De dino is namelijk een kleine versie van de bekende tyrannosaurus rex: het skelet is maar drie meter lang. De reconstructie is gebaseerd op een dijbeen dat in de negentiende eeuw is gevonden in Maastricht en nu in het Natural History Museum in Londen ligt. Engelse onderzoekers stuurdeN gedetailleerde 3D-foto's op van de dino. Na een bezoek aan Polen, waar een vergelijkbaar beest staat tentoongesteld, en uitgebreid wetenschappelijk onderzoek, hebben expert Aart Walen en zijn team een reconstructie gemaakt.

ANDEREN BLIJ MAKEN

,,Alleen al in de foto's heb ik tweeduizend euro geïnvesteerd", vertelt Fraaije. ,,Het bot was namelijk te kwetsbaar om er een reproductie van te maken met rubberen mallen." Dat maakte de middag, waar zo'n 75 mensen op af kwamen, alleen maar bijzonderder. Ook burgemeester Fons Naterop was aanwezig om het skelet te onthullen.

Naast Fraaije spraken Walen en Eric Mulder van Natura Docet Wonderryck Twente. ,, Het was een goede dag: in totaal kwamen er zo'n driehonderd mensen. Ik hoop dat de dino ook in de toekomst veel bezoekers blijft trekken. Dan heb ik het niet alleen voor mezelf gedaan, maar kan ik er ook anderen blij mee maken", aldus de directeur.

DOCUMENTAIRE

Over het proces van reconstrueren is een documentaire gemaakt. De film volgt alle stadia die het onderzoeksteam doorlopen heeft. De kijker wordt meegenomen naar de wereld van de paleontologie en komt uiteindelijk uit bij het skelet van de dinosauriër. De beelden zullen dagelijks worden uitgezonden in de filmzaal van het Oertijdmuseum.

FOTO ONDER: Directeur René Fraaije is trots op het nieuwe skelet van een vleesetende dino in het Oertijdmuseum. Achter hem is ook te zien hoe de beest eruit had gezien toen hij nog leefde en niet alleen uit botten bestond. (Foto: Peter de Koning).