Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SPORTCOMPLEX MUNSEL MOET IN 2023 ENERGIENEUTRAAL ZIJN

RKSV Boxtel plaatst 64 zonnepanelen

JAN HERMENS

Op de zittribune van RKSV Boxtel worden 64 zonnepanelen geplaatst. Ties Pronk, voorzitter van de voetbalclub, tekende vrijdagochtend een contract met Tammo Bieze, directeur van het Boxtelse bedrijf Freenergics, voor de levering van de panelen.

Het opwekken van zonne-energie is de eerste stap op weg naar een energieneutraal sportcomplex Munsel. Pronk: ,,De eerste fase betreft de zonnepanelen en het aanleggen van led-verlichting in het clubgebouw. De werkzaamheden moeten voor 1 juni klaar zijn. De volgende stap vormen de lichtmasten; die willen we in 2021 van led-lampen voorzien. De laatste fase, in 2023, behelst het vervangen van het dak van onze accommodatie. Die klus is in het groot onderhoud opgenomen. We grijpen dat moment aan om diverse duurzame maatregelen op het nieuwe dak aan te brengen. Denk aan isolatie, een zonneboiler en dergelijke."

RABOBANK

Mede dankzij ondersteuning van de Rabobank kan RKSV Boxtel de plaatsing van de zonnepanelen en de aanleg van led-verlichting financieren. Pronk: ,,We hebben een pitch gehouden bij de Rabobank en daarmee een bijdrage in de wacht gesleept voor de verduurzaming van ons sportcomplex. Ook de gemeente verleent financiƫle steun. Daarnaast steekt de club eigen middelen in de operatie."

De 64 zonnepanelen die de voetbalclub op de zittribune laat leggen, leveren een jaarlijkse besparing van 22.000 kilowattuur op. Pronk: ,,Ik ben geen technicus, maar ik schat dat de eigen energieopwekking ons zo'n vierduizend euro per jaar op de stroomrekening scheelt."

VOORLOPER

De gemeente Boxtel streeft ernaar in 2030 energieneutraal te zijn. RKSV Boxtel loopt, als als ze alle projecten volgens plan weet te verwezenlijken, voorop. ,,Nu liggen er kansen en die pakken we. Duurzaamheid is belangrijk en uiteindelijk besparen we er geld mee", besluit Pronk.

FOTO ONDER: Ties Pronk en Tammo Bieze hebben hun handtekeningen gezet. De zonnepanelen moeten voor 1 juni op de tribune liggen. (Foto: Peter de Koning).