Afbeelding
Foto: Peter de Koning

HENK VISCH EXPOSEERT IN MUSEUM BOXTEL

Diversiteit zorgt voor onsamenhangendheid

JULES HAMELEERS

Een muurtekening, bronzen sculpturen, een zeefdruk: de diversiteit van de expositie van internationaal kunstenaar Henk Visch in Museum Boxtel is groot. Niet alleen door de verschilellende kanalen die hij gebruikt, maar ook zijn stijl verschilt sterk. De tentoonstelling is wat onsamenhangend en voelt onrustig aan, maar is juist daardoor ook interessant.

Visch is geen onbekende van Boxtel: van 1974 tot 1981 woonde en werkte hij in het dorp, waar hij etsen en tekeningen maakte. Enkele van deze kunstwerken worden tijdens de expositie in MuBo tentoongesteld in de bibliotheek. Ondertussen is hij het kleinstedelijke ontstegen: hij exposeerde van China tot Canada en won veel prijzen.

ONRUST

De werken van de Eindhovense kunstenaar in MuBo lijken een dwarsdoorsnede van zijn carrière als kunstenaar. Er staan in de benedenverdieping van Sint-Ursula veel werken tentoongesteld met een totaal verschillend karakter. Dit is interessant: de verschillende kanten van Visch worden zo duidelijk belicht.

De aandacht van de bezoeker wordt echter niet geleid door de verschillende sculpturen en lijsten, maar meer van het ene naar het andere uiterste getrokken. Het is een groot geluk dat de stellagekasten zijn weggehaald, anders zou de bezoeker al helemaal niet weten waar hij moest kijken.

NACHTMERRIE

Het abstracte beeld dat het midden van de ruimte siert, doet het meest denken aan een verwarde bol wol van metaal. Vooral de tekeningen hebben dit gebrek aan kalmte in zich: de ogen van de portretten zijn groot, de pupillen klein. Dit, gecombineerd met het simpele karakter van de werken, geeft ze bijna iets nachtmerrie-achtigs.

Zelfs de bronzen beelden, die op het eerste oog rustig lijken, kijken angstig door hun wijde, verschrikte blikken. Daarnaast missen de sculpturen allemaal iets, wat ze soms een surrealistisch uiterlijk geeft. Zo staan in het museum een los hoofd, een eenzaam been en een man zonder armen.

Desondanks is de expositie vrij toegankelijk: ook voor beginnende kunstkijkers. Vooral het sculptuur van een bootje, dat de vreemdste eend in de bijt is, zal hen aanspreken.

De kunstwerken van Henk Visch. Ze nodigen uit tot langer kijken en zijn open voor interpretatie. MuBo heeft echter een bescheiden omgang en dat is wel voelbaar tijdens deze expositie. In een grotere ruimte of met een meer gestructureerde opzet waren de beelden en tekeningen beter tot hun recht gekomen.

Desalniettemin de moeite waard om te kijken dus. De expositie is nog te bezichtigen tot en met zondag 2 juni. MuBo is zaterdag en zondag open van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

FOTO ONDER: De tentoonstelling van internationaal kunstenaar Henk Visch in Museum Boxtel is divers, maar ook onsamenhangend. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding