Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DRIE NIEUWE EXPOSITIES IN BIJNA DERTIGJARIG MUSEUM VEKEMANS

Museum omarmt Boxtels erfgoed

MARC CLEUTJENS

Niet alleen alle vertrekken van Museum Vekemans aan de Stationsstraat in Boxtel puilen uit. Ook het depot van het in 1990 gestichte museum is ramvol en bevat een schat aan historische kledingstukken en gebruiksvoorwerpen. Tijdens de Nationale Museumweek in april zijn niet alleen de vaste exposities te bezichtigen, maar ook drie nieuwe tentoonstellingen. ,,We zijn gruwelijk zuinig op ons mooie cultureel erfgoed", zegt museumoprichter Bernard Vekemans.

Vekemans opende de deuren van het Wasch- en Strijkmuseum bijna dertig jaar geleden. Hierin bracht hij een onmetelijke collectie wasserij- en strijkartikelen samen die hij decennialang heeft verzameld. ,,In 2005 is onder de naam Brabant Goedgemutst een rijke verzameling Brabantse poffers en mutsen aan toegevoegd", vertelt Vekemans. Sinds 2011 bestaat de overkoepelende naam Museum Vekemans, dat meerdere collecties beheert en waakt over een bijzonder stukje Boxtels erfgoed.

Vernieuwen. Dat is wat Vekemans voor ogen heeft. Om die reden is de laatste maanden met een team van enthousiaste vrijwilligers gewerkt aan nieuwe exposities. Naast de collecties van het Wasch- en Strijkmuseum en Brabant Goedgemutst, is de poppenverzameling Brabants Volkje opnieuw gegroepeerd. ,,De kleine poppen laten het leven van honderd jaar geleden zien", vertelt vrijwilligster Wilhelmien Verhappen. ,,Ondersteund door filmbeelden en gesproken verhalen komt de geschiedenis tot leven."

HISTORISCHE WIEG

In een van de benedenkamers van het museum is ook een groep poppen te zien, die Boxtel in 1900 verbeelden. Met behulp van films, dia's en vertellingen komt ook deze historie tot leven. ,,In deze kamer ontvangen we vaak kleine groepen mensen met dementie en hun begeleiders", aldus Verhappen. ,,Hier wordt hun geheugen geactiveerd en komen verhalen van vroeger terug."


Met medevrijwilliger Coby Verstraten heeft Verhappen op de bovenverdieping van Museum Vekemans een doopkamer ingericht. ,,De doop was vroeger een ritueel waarbij een heleboel kwam kijken", legt eigenaar Vekemans uit. Hij bezit een indrukwekkende collectie doopjurkjes en -mutsjes, vaak afkomstig uit verzamelingen van familie, vrienden en bekenden. Pronkstukken zijn 19e-eeuwse doopjurkjes van Brussels kant, vervaardigd door behendige kantklossers.

In de doopkamer vormt een wieg uit 1860 de blikvanger. ,,Ik heb er nog als baby in gelegen", grinnikt de museumdirecteur. ,,De wieg komt oorspronkelijk uit Vught. Mijn moeder kreeg hem cadeau." Het kanten hemeltje dat bij de wieg hoort, is origineel en ook vervaardigd van Brussels kant. ,,De engeltjes in het kantwerk passen bij de houten engel op de voorkant van de wieg", vult vrijwilligster Verhappen aan.

ONVINDBAAR HABIJT

Een pareltje vormt de museumzaal waar poppen kleding dragen van bijna alle kloosterorden die ooit in Boxtel actief waren. Eigenaar Vekemans heeft kosten noch moeite gespaard om pijen en habijten van paters, fraters en zusters samen te brengen. ,,De kloosterorden hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de sociaal-maatschappelijke ontwikkeling van Boxtel in tussen 1900 en 1960."

Het verzamelen van de kloosterkleding bleek ingewikkeld. ,,Het blijkt dat de meeste kloosterorden niet meer over kleding beschikken of dat deze onvindbaar is", zegt Vekemans. Hij vond enkele naaisters bereid om het habijt van de zusters van JMJ en de zusters ursulinen secuur te imiteren. Bij de Fraters van Tilburg kon hij één pij overnemen. Deze fraters waren vroeger werkzaam in orthopedagogisch instituut De La Salle. Een pij van de paters assumptionisten van kasteel Stapelen is afkomstig uit Leuven.

Enkele poppen zijn aangekleed als witte pater van Sint-Charles en witte zuster van Sancta Monica in Esch. ,,We zijn nog op zoek naar kleding van de zusters oblaten, dan zijn we helemaal compleet", weet Vekemans.

NATIONALE MUSEUMWEEK

Museum Vekemans doet mee aan de Nationale Museumweek. Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 april worden tal van activiteiten gehouden. Zo mogen kinderen zich verkleden in nostalgische kleding en op de foto gaan en is er een middag met muziek en poëzie. Het exacte programma wordt binnenkort bekendgemaakt op www.museumvekemans.nl. Hier vindt men ook de reguliere openingstijden.

FOTO BOVEN: Bernard Vekemans en Wilhelmien Verhappen bij de historische wieg uit 1860. De wieg is onderdeel van de nieuw ingerichte doopkamer in Museum Vekemans.

KLEINE FOTO BOVEN: Enkele poppen dragen de kleding van vroegere Boxtelse kloosterorden. De kleding is authentiek; het habijt van de zusters ursulinen en JMJ moest worden gereconstrueerd. (Foto's: Peter de Koning).

De Rots

VRIJDAG 29 MAART

Biljarten         13.00
Toneeluitvoering        20.00

ZATERDAG 30 MAART

Toneeluitvoering        20.00

ZONDAG 31 MAART

Funny Country Dancers        13.30        

MAANDAG 1 APRIL

Yoga SUB         09.00
Knutselen Qwiek         09.30
Biljarten         13.00
Spel Qwiek         13.00
Schildersclub Oircol         13.00
Tai chi         19.30

DINSDAG 2 APRIL

Dagbesteding Oost         09.00
Gym Qwiek         09.30
Koffieochtend Zorg Samen        10.00
Biljarten         13.00
Spel Qwiek         13.00

WOENSDAG 3 APRIL

Knutselen Qwiek         09.30
Naailes SUB         13.00
Biljarten         13.00
Spel Qwiek         13.00
Fotoclub Boxtel         13.00
Kennismakingsavond KBO        13.30
Black Longhorn Country Dancers         18.30

DONDERDAG 4 APRIL

Knutselen Qwiek         09.30
Spel Qwiek         13.00
Biljarten         13.00
Quilten         13.30
Contactmiddag KBO        13.30
Funny Country Dancers         19.00


Zanggroep Tint debuteert met try-out in café

Zanggroep Tint verzorgt woensdagavond 17 april haar eerste optreden. De try-out voor familie en vrienden in café Rembrandt begint om 19.30 uur.

Tint bestaat sinds september 2018 en telt inmiddels dertig leden. De zangers richten zich vooral op pop en rock, maar maken ook wel eens een uitstapje naar ballads. Op theatrale wijze vertolkt het elf nummers. Zolang de voorraad strekt zijn gratis kaartjes verkrijgbaar bij de leden.

Afbeelding