Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

SENIOREN 'MET JE HART' TE GAST OP DE SPELELIER

Jeugd eet pannenkoeken met ouderen

JULES HAMELEERS

De leerlingen van basisschool De Spelelier kregen vrijdag hoog bezoek. Van hoge leeftijd dan, want op Nationale Pannenkoekendag aten zij de lekkernij samen met enkele ouderen van stichting Met je Hart, net als op 1.500 andere scholen in Nederland. Ze deelden verhalen, herinneringen en poedersuiker. Leerling Mustagin Mohamed Abdullahi (12): ,,Ik vind het leuk om met de ouderen te kletsen en daardoor zijn ze iets minder eenzaam."

Midden in de school is een open ruimte. Waar de zaal normaal gevuld wordt met kinderstemmen, is het nu relatief rustig. De zoete geur van pannenkoeken en kaneelappeltjes vult de zaal. In de keuken staan er wel zes pannen op het vuur en zijn leerlingen druk aan het bakken. De gemiddelde leeftijd in de ruimte is behoorlijk hoger dan gewoonlijk. Er zitten namelijk niet alleen kinderen en leraren aan de lange tafels en op de kleine stoelen, maar ook ouderen zijn voor even in de onderwijsinstelling.

Stichting Met je hart heeft als doel eenzaamheid bij ouderen te verminderen. Dit doen ze door hen in contact te brengen met mensen uit hun omgeving, zoals de kinderen van De Spelelier. Ivy van Geel van de stichting: ,,Wij organiseren structurele, waardevolle ontmoetingen voor ouderen om ervoor te zorgen dat zij de gelegenheid krijgen om met anderen uit de eigen buurt in contact te komen én te blijven." Landelijk worden vandaag naar schatting 162.500 pannenkoeken gebakken.

NETFLIX

,,Ik vind ouderen heel leuk", vertelt Mustagin. ,,Sommige dingen doen ze heel langzaam en dat vind ik grappig. Ik ga ook vaker bij een oudere mevrouw langs. Eerst was ze eenzaam en nu niet meer. Dan doen we leuke dingen samen, zoals een spelletje, Netflix kijken, de hond uitlaten of samen koken."

Anton van de Wetering (94) kijkt tevreden om zich heen. ,,Ze zijn eigenlijk veel wijzer dan wij", vindt hij. ,,Ik vind het heel leuk en bijzonder dat ze dit voor ons doen. Ze zorgen goed voor ons en de pannenkoeken zijn heerlijk."

MET DE HANDEN ETEN

Richard Smits (64) is diep in gesprek verwikkeld met een paar jongens. Hij was militair, raakte toen gewond en loopt daarom met een kruk. Hij vindt het prima om erover te praten en de jongens vinden het maar wat interessant. ,,Ze stellen veel vragen en vinden het heel leuk om te horen wat ik gedaan heb", vertelt Smits.

Yinthe Steenbakkers en Norah van der Elst (beiden 12) delen met veel zorg en liefde de pannenkoeken uit aan mede-leerlingen en senioren. Norah houdt het bord vast en Yinthe probeert voorzichtig met een vork de zoetigheid op een bord te krijgen. ,,Het was best moeilijk op die manier, maar de mensen waren aardig. Ze zeiden dat ik het gewoon met mijn handen mocht doen", vertelt Yinthe. ,,De ouderen zijn heel lief en geïnteresseerd. Ze vragen hoe het gaat, wat we doen op school en of we sporten." En wijsheid zou met de jaren komen, dus hebben de meiden dan ook iets geleerd? ,,Niet echt", zegt Norah. Yinthe: ,,Het is gewoon gezellig."

Ook op basisschool De Oversteek in Liempde eten vandaag senioren.

FOTO BOVEN: Yinthe en Norah voorzien iedereen aan tafel van pannenkoeken. De senioren komen eten op basisschool De Spelelier met stichting Met je hart Boxtel.

FOTO LINKS: Ook Mustagin krijgt pannenkoeken van een mede-leerling. De twaalfjarige gaat al regelmatig op bezoek bij een oudere mevrouw. (Foto's: Albert Stolwijk).


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding