Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BOXTEL HERDENKT JOHAN CRUIJFF IN COMSCHE HOEVE

'Hiervan lacht én huilt mijn hele hart'

JULES HAMELEERS

Voetballegende Johan Cruijff overleed op 24 maart 2016. Precies drie jaar later hield zijn grote fan, Boxtelaar Rien van Doleweerd, een herdenking in partycentrum de Comsche Hoeve. En met succes. Er waren verschillende landelijke media, Belgische doelman Jean-Marie Pfaff kwam zijn zegje doen en de Boxtelse oud-profs Harrie Schellekens en Wim van der Meijden waren present.

De Boxtelse feestzaal staat bomvol met trouwe voetbalfans die geïnteresseerd luisteren naar de interviews. Met een flesje bier in de hand... Camera's van onder andere SBS en Voetbal International scharen zich voor het podium. Er worden herinneringen opgehaald en verhalen verteld over de 'de allergrootste', zoals hij meerdere keren die middag beschreven wordt: Ajacied Johan Cruijff.

Van Doleweerd glimt van trots als hij door de menigte loopt. Hij draagt een witte blouse met zijn naam voorop en op de zijn rug het iconische rugnummer 14. ,,Cruijff is natuurlijk mijn grote idool". Hij is van kleins af aan fan van de voetballer en dat is nooit overgegaan: zijn huis is ingericht als een museum. ,,Als ik dit zie denk ik: hier doe ik het voor. We zijn gewoon een grote Cruijff-familie. Ik heb in december een klein zaadje geplant, ik had slechts een vaag idee, en kijk wat het nu geworden is. Mijn hart lacht als ik


dit allemaal zie, maar huilt tegelijk ook: het is toch een herdenking".

MAGER SCHARMINKEL

Oud-Ajaxkeeper Heinz Stuy vertelt ook over zijn collega-voetballer: ,,Als we op reis waren, deelden we vaak een kamer", vertelt hij. ,,Dan schilde ik regelmatig een appeltje voor Cruijff en legde dat op een schaaltje. Dan kwam hij toch nog een beetje aan zijn trekken, qua fruit dan. Het was namelijk echt een mager scharminkel", grinnikt Stuy, terwijl de zaal mee lacht.

Van Doleweerd heeft zich echt uitgesloofd voor zijn favoriete speler. Ajax-fans verkopen hun dubbele items, de fanclub van FC Barcelona is aanwezig, Maarten Bax, de schrijver van het boek 'Nummer 14', signeert en ook de Cruyff Foundation laat haar gezicht zien. Voor Marlies van Elderen van de stichting is de middag in Boxtel nu al een succes: ze heeft al heel veel nieuwe leden geworven en een aantal t-shirts verkocht. ,,Het is wel grappig, normaal vragen mensen bijvoorbeeld kritisch wat we met het geld doen, maar hier is het helemaal niet. Ze zien Johans naam staan en worden meteen lid."

JEAN-MARIE PFAFF

Boxtelaar Harrie Schellekens, die keeper is geweest bij NEC, heeft minder goede herinneringen aan zijn ontmoeting met Cruijff. ,,Toen we tegen Ajax speelden, heeft hij twee keer tegen me gescoord". Maar als voetballer heeft hij grote bewondering voor hem: ,,Hij was een echte leider in het veld: hij kon lijnen uitzetten en maakte natuurlijk geweldige goals."

Ook Belgisch doelman Jean-Marie Pfaff, die onder andere bekend is van zijn realitysoap, heeft een speciaal plekje in zijn hart voor Cruijff: ,,Tijdens mijn debuut bij het Belgisch nationaal elftal speelden we tegen Nederland. Toen ben ik naar hem toegestapt om te vragen of hij shirtje wilde wisselen na de wedstrijd. Hij zei ja, maar wilde de mijne niet hebben. Ik reageerde verbaasd en dacht: wat is dit nou? Hij vertelde me dat hij zijn shirt van zijn eerste wedstrijd nog had en dat ik hem daarom ook moest houden."

TATOEAGE

Als bewijs dat hij echt fan is, laat Bennie Kivits uit Vlijmen zijn arm zien: Cruijff 14, staat er op getatoeëerd. ,,Ik vind het helemaal geweldig", vertelt hij. ,,Vooral ook voor Rien. Dat hij dit allemaal voor elkaar heeft gekregen, vind ik zo fantastisch voor hem." In september ging Kivits naar het Johan Cruijff Museum in Barcelona, maar het meest bijzonder vond hij toch het moment dat de Amsterdammer de Champions League won met FC Barcelona, de club die hij jarenlang gecoacht heeft. ,,Het was pas zijn eerste jaar en meteen won hij, ongelooflijk".

Boxtelaar Hans Poirters is onder de indruk van wat er allemaal georganiseerd is. Zelf denkt hij nog vaak aan de voetbalcoryfee: ,,Het ging thuis altijd over Johan Cruijff. Mijn vader had een hekel aan Amsterdammers, behalve aan hem", lacht hij. Maar zijn allermooiste herinnering ligt voor de hand: ,,Ja natuurlijk de WK-finale in 1974, voor iedereen denk ik." Cruijff speelde deze wedstrijd als aanvoerder, maar verloor met 1-2 van West-Duitsland.

GROTE FOTO BOVEN: Jean-Marie Pfaff en Heinz Stuy worden geïnterviewd over hun herinneringen en verhalen over de voetballegende Johan Cruijff.

KLEINE FOTO BOVEN: Organisator en groot Cruijff-fan Rien van Doleweerd houdt een een welkomstwoord, bijgestaan door zijn kleinzoon David. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding