MEEZINGEN MET GLAS GUINNESS IN DE ROTS

Sessie brengt het echte Ierse gevoel naar Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

Iedere derde zondag van de maand komen muzikanten en liefhebbers van Ierse muziek samen in het zaaltje van bed & breakfast In Den Boogert om samen liedjes te spelen en te zingen. Initiatiefnemer Peter van Steenderen haalde vijf jaar geleden het idee naar Boxtel, maar had nooit durven dromen dat het uit zou groeien tot een goed bezocht evenement. Zaterdag 6 april viert hij het eerste lustrum in gemeenschapshuis De Rots.

In het midden een lange tafel die helemaal vol ligt met bladmuziek. Als de maandelijkse middag om half twee begint, zitten de vijftien muzikanten al klaar. Gitaar, accordeon, tinwhistle en bodhrán in de aanslag. De bezoekers zetten zich daar in een kring omheen, de liedteksten bij de hand. Vanaf dat moment is het genieten geblazen en meezingen met nummers van The Dubliners, The Pogues, Dougie McLean en vele anderen. Van Steenderen kan er enthousiast over blijven vertellen. Wie hem hoort praten zou zweren dat er Iers bloed door zijn aderen stroomt, maar verder dan een aantal (muzikale) trips naar het groene eiland ten westen van Engeland is hij niet geweest.

HUISKAMER

Zijn liefde voor de Ierse muziek begon toen hij zich aansloot bij het koor Best Irish Singers. ,,Daarvoor zong ik al een tijdje a capella bij een barbershop, maar bij de zanggroep ging het pas echt kriebelen. Regelmatig bezocht ik Ierse sessies in Brabant en Limburg. Ik wilde dat typische Ierse gevoel ook naar Boxtel halen", vertelt Van Steenderen. ,,Maar dan heb je wel een gezellige ruimte nodig die als huiskamer kan dienen. Daarvoor kwamen we na een lange zoektocht uit bij In Den Boogert, waar we ons nu maandelijks helemaal thuis voelen en samen zingen onder het genot van een lekkere Guinness (Iers bier - red.)", vervolgt hij.

Al vanaf het begin wist een trouwe groep bezoekers de Boxtelse Ierse sessie te vinden. Van Steenderen merkte al snel dat de mensen niet alleen naar muziek wilden luisteren, maar ook mee wilden zingen. Dat bleek een succes, want nu zingen maandelijks zo'n zestig man mee met de muzikanten. Zelf luistert hij graag naar de wat onbekendere Ierse zangers zoals Tommy Fleming, maar het publiek tijdens de Ierse sessie wil graag de bekendere nummers horen.

UITPAKKEN

Nu de muzikale middag het eerste lustrum viert, is de zaal van In Den Boogert (Oude Boomgaard 3) echter te klein, want Van Steenderen wil flink uitpakken. Het Ierse feestje in De Rots wordt namelijk opgeluisterd door een zestal zanggroepen en bands. Er zijn optredens van Tobermore, koor Maydoon, New Curs, Irish Koffie, Best Irish Singers en het duo Gerard van Zon en Henk de Boer. Meezingen tijdens deze acts mag, maar kan ook bewaard worden voor later. Want tijdens de pauze en na alle optredens pakken de aanwezige muzikanten in de zaal hun instrumenten op om samen met het publiek de Ierse pubsfeer nog eens extra aan te zetten.

Van Steenderen vertelt trots: ,,Het wordt echt een avond die bol staat van de muziek en Guinness. Ik heb er nu al zin in en had nooit verwacht dat de Boxtelse Ierse sessie zo zou uitpakken. Het is een gewilde middag geworden bij zowel muzikanten als bezoekers. Dat is echt fantastisch, vooral omdat het puur hobby is."

De lustrumeditie van de Ierse sessie in De Rots begint zaterdag 6 april om 19.15 uur. De entree bedraagt acht euro.