Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Er is nu dringend nieuwbouw nodig'

JAN HERMENS

De populariteit van Boxtel als woongemeente is gedaald. Dat meldt Bouwfonds Property Development. BPD brengt jaarlijks een Hittekaart uit, waarop per gemeente de druk op de woningmarkt zichtbaar is. 's-Hertogenbosch is juist zeer in trek als woongemeente, net als Breda, Eindhoven, Tilburg en Vught.

Renske Algra meldt namens BPD: ,,Wij bepalen populariteit aan de hand van twee criteria: het aantal woningtransacties in een gemeente en de gemiddelde verkoopprijs van een woning. In Boxtel is het aantal woningtransacties in 2018 ten opzichte van 2017 met 24 procent gedaald, terwijl landelijk slechts sprake is van een daling van 9 procent. De gemiddelde verkoopprijs steeg in Boxtel minder hard dan in andere gemeenten, namelijk met 5 procent, terwijl het landelijke cijfer op 9 procent ligt."

Volgens Bouwfonds daalt het aantal woningtransacties landelijk door een te klein aanbod. De vraag dringt zich natuurlijk op of dit ook voor Boxtel geldt. Cijfers van het CBS vermelden dat de totale woningvoorraad in de gemeente Boxtel eind 2017 13.333 bedroeg. In 2018 steeg die voorraad met twintig woningen, een toename van 0,15 procent. Ter vergelijk: in Haaren nam het aantal huizen in hetzelfde jaar toe met 1,71 procent, in Vught met 0,85 procent, in Sint-Michielsgestel met 0,97 procent en in 's-Hertogenbosch met 1,13 procent. Ten opzichte van omringende gemeenten is de groei van de woningvoorraad in Boxtel nogal bescheiden.

GROEIEN EN DALEN

In Haaren, waar de woningvoorraad in 2018 het meest gegroeid is van de vijf genoemde gemeenten, is de daling van het aantal woningtransacties het kleinst, namelijk 5 procent. De woningprijzen zijn er gemiddeld met 7 procent gestegen. In 's-Hertogenbosch, dat volgens BPD in trek is als woongemeente, is de stijging van de gemiddelde woningprijs met 9 procent in balans met de afname van het aantal transacties. Deze gemeente loopt exact in de pas met het landelijk gemiddelde.

Opvallend genoeg zijn de gemiddelde woningprijzen in Sint-Michielsgestel sterk gestegen, namelijk met 15 procent, en nam het aantal transacties slechts met 6 procent af.

Na Boxtel groeide de woningvoorraad in Vught in 2018 het minst hard. Ook in die gemeente is het aantal transacties fors gedaald ten opzichte van 2017, namelijk met 17 procent.

BOUWEN

CEO Walter de Boer van BPD geeft aan dat meer bouwen landelijk gezien de oplossing is voor de stagnerende woningmarkt. ,,Om meer aanbod te creëren, is de nieuwbouwproductie wel gestegen in het afgelopen jaar, maar om woningzoekenden echt tegemoet te komen, zullen er twintig- tot dertigduizend woningen per jaar extra moeten worden gebouwd."

De Boxtelse makelaar Tijn Maas is het met De Boer eens. ,,Mensen wachten met het verkopen van hun woning, omdat er geen alternatief voorhanden is. Het woningaanbod is te klein. Er liggen wel bouwplannen, maar om uiteenlopende redenen gaat de uitvoering niet snel. Bezwaarprocedures zorgen bijvoorbeeld voor vertraging waardoor de woningmarkt stagneert."

VERTREKOVERSCHOT

In haar woonvisie 2016-2025 geeft de gemeente Boxtel aan dat er sprake is van een vertrekoverschot naar buurgemeenten, onder andere omdat daar meer nieuwbouw plaatsvond. Daarmee onderschrijft ze in wezen de conclusie van De Boer en Maas. Maas: ,,Als de projecten die op stapel staan, eenmaal gerealiseerd worden, kan de doorstroom weer op gang komen. Bouwen, bouwen, bouwen, dat is het devies."

FOTO BOVEN: Er moet meer gebouwd worden in Boxtel is het devies van makelaars en het bouwfonds. Momenteel wordt er alleen gebouwd in de Van Hugenpothstraat. Veel projecten zijn nog in procedure. Op de plek waar voorheen de witte woningen stonden, komt ook een gedenksteen voor wijlen Jan van der Mee, beter bekend als Jan de Trommelaar. (Foto: Peter de Koning).


Eerbetoon aan Jan de Trommelaar

Jan van der Mee krijgt van woonstichting Sint-Joseph een eigen plaquette in de Van Hugenpothstraat. Donderdag 4 april onthullen de toekomstige bewoners een gedenkteken voor de markante Boxtelaar. In de regio stond hij vooral bekend als Jan de Trommelaar, vanwege de vele spontane drumsolo's die hij weggaf.

Van der Mee woonde aan de Hendrika van Haeftenstraat, op de plek waar nu de nieuwbouwwoningen zijn verrezen. Vorig jaar mei werd hij dood gevonden in zijn woning. Hij kwam regelmatig bij cafés in de omgeving, maar ook op de Markt in Boxtel en bij FC Den Bosch. In goede tijden fietste hij, met achter zijn rijwiel een karretje vol druminstrumenten, dagelijks rond in de regio. De trommelkoning werd zelfs even landelijk bekend door een video op YouTube waarin hij op een bestelbusje zijn kunsten laat zien.

Tijdens de bijeenkomst op 4 april in de Van Hugenpothstraat wordt niet alleen de plaquette onthuld, maar maken de toekomstige bewoners ook kennis met de omwonenden van de wijk. Daarnaast mogen zij tevens alvast een kijkje nemen in hun nieuwe woning.

Op de plek stonden tot begin vorig jaar nog de zogenoemde witte woningen. De toenmalige bewoners hadden het recht om terug te keren naar de wijk. Uiteindelijk hebben vier oud-bewoners van dat aanbod gebruik gemaakt.

De overige nul-op-de-meter huizen en energiezuinige appartementen waren snel verhuurd, er reageerden ruim zeshonderd mensen. De woningen worden in drie fasen opgeleverd; de eerste naar verwachting in mei, de laatste in juli.