Uitbreiding Vion is ongewenst

De berichten over de enorme uitbreiding die vleesverwerker Vion in Boxtel op stapel heeft staan, wekken verbazing en stemmen tot nadenken. Het gemeentebestuur gaat hierover met het bedrijf in gesprek, maar je vraagt je af waarover precies.

Een vergunning voor deze uitbreiding is nog niet formeel ingediend, dus moet de goegemeente zich baseren op de vrije nieuwsgaring. Hieruit blijkt dat de autoriteiten op voorhand al het nodige gaan bekokstoven met de vleesverwerker. Terwijl de kernvraag hoort te zijn: is dit een gewenste ontwikkeling?

Dat valt ernstig te betwijfelen. Want Vion is pur sang een milieuonvriendelijk bedrijf, dat op geen enkele manier past in de duurzame doelstellingen die het gemeentebestuur zo hoog in het vaandel heeft. De slachterij zet door de jaren heen met regelmaat haar (wijde) omgeving in de, soms niet te harden, stank. Zij overtreft daarmee betrekkelijk geruisloos het ongerief van megastallen waarover zoveel heisa is.

De autoriteiten - gemeente en provincie – zijn door de jaren heen niet in staat gebleken wezenlijke verbetering voor het milieu bij Vion af te dwingen en – nóg erger – laten het daar verder bij. Elk zicht op deugdelijke handhaving ontbreekt. Het lijkt er sterk op dat de overheid niet eens weet hoe schadelijk de slachterij (en niet alleen deze) voor de volksgezondheid is.

Instemmen met grootscheepse uitbreiding van Vion betekent dus dat het bedrijf tot in lengte van jaren het Boxtelse milieu zal blijven belasten. En nóg zwaarder dan tot nu toe, door massieve verkeerstoename. En dat zonder enig nut voor de plaatselijke economie. Want de vele (600!) extra arbeidskrachten die voor het vuile werk bij Vion van (heel) ver moeten worden gehaald, kunnen niet deugdelijk worden gehuisvest. Tevens is deze mega-ontwikkeling een nieuwe aanfluiting voor het bedrijventerrein Ladonk, dat toch al van zwaar verkeer en dito bedrijvigheid is vergeven.

Het belang van de leefbaarheid in Boxtel is ermee gediend dat het gemeentebestuur deze uitbreiding van Vion verijdelt en tevens perspectief biedt aan mensen die al jaren in de vuile wind van de slachterij moeten leven. Hoogste tijd dus om met hen hierover in gesprek te gaan en dit niet aan populisten over te laten.

        RON LODEWIJKS


Gekke Henkie (3)

Vion wil uitbreiden en investeert 35 miljoen, maar gaat niet meer varkens aanvoeren… zeggen ze.

Gelukkig is ons gemeentebestuur niet Gekke Henkie, want zij gelooft er ook niks van. Sterker nog: ze anticipeert en wil praten over de aanleg van een extra rijbaan voor het toenemende aantal transport bewegingen. (BC 21 maart).

Groei betekende lange tijd: vooruitgang. Niet meer, niet altijd en zeker niet voor Boxtel als duurzame gemeente. De groei van Vion betekent: nog meer stank. Geen gewóne stank: neem kadaverlucht. De ergste stank die er is. En vervuiling vangrond water, CO2-uitstoot enzovoorts.

Gemeentebestuurders: hoor ons, de burgers. Wij willen dit niet. Géén vergunning voor die uitbreidingen.

        C. RUIGROK


Blokkendozen bij Bosscheweg

Wat 'n prachtige entree van Boxtel! Is er niets anders te bedenken dan alleen maar blokkendozen langs deze aanrijroute te bouwen. Na een fraaie groene binnenkomst vanaf de A2 zou een ruimtelijke aankleding, door vrije sector- en twee-onder-een-kapwoningen te plaatsen, er een stuk mooier uitzien. Wat laten we weer een kans liggen. Deze weg leent zich uitstekend voor vrije sector bouw en mensen met iets meer budget. De Bosscheweg mag in mijn ogen dezelfde uitstraling krijgen als de entree van Vught naar Den Bosch. Jammer om Boxtel op deze manier bij binnenkomst zo te presenteren. Het blijft een low-budgetgemeente zonder uitstraling naar buiten. Dit is mijn mening en ik denk ook van veel andere dorpsgenoten.

        STEPH OPHOF


Renovatie is veel beter voor het klimaat dan sloop

Goed dat ook Joost van der Pluim in de cijfers is gedoken over sloop, een onderwerp dat steeds belangrijker wordt nu er eindelijk in ons land sprake is van een serieus klimaatdebat. En ook goed dat hij twee onderzoeken noemt met interessante aanbevelingen (zie BC van 14 maart) Bij nadere beschouwing lees ik echter dat hij een andere vergelijking maakt dan ik. Hij vergelijkt sloop met nieuwbouw, en volgens de rapporten van 2013 en 2015 kan dan met nieuwbouw in vijf jaar tijd het verlies aan energie, grondstoffen en bijbehorende CO2-uitstoot van de sloop worden goedgemaakt. Hieruit blijkt dat die rapporten intussen alweer zijn verouderd. Gelukkig maar, want tegenwoordig kunnen we zo bouwen dat de energierekening op nul uitkomt. Zo snel gaan de ontwikkelingen. Maar het grote verlies aan energie en grondstoffen blijft.

Mijn vergelijking was tussen sloop en renovatie, wat zoveel energie en grondstoffen bespaart, omdat dan grote delen van het gebouw worden hergebruikt, zoals de fundamenten, de muren en wellicht ook het dak, de kozijnen, deuren en dergelijke. Ook met renovatie kan heel goed nul op de rekening bereikt worden. Vorig jaar is dat gelukt met ons huidige huis van 1974. Eerder deden we ervaring op met een huis van 1904, in onze vorige woonplaats Valkenburg aan de Rijn, met één-steens muren, dus zonder spouw. Dat huis hebben we destijds gered van de sloop en, al geïnspireerd door het tijdschrift 'De Kleine Aarde', aan de binnenkant de muren goed geïsoleerd en met hout afgewerkt. Ook lieten we voorzetramen maken. Dat werkte uitstekend en zag er prachtig uit.

Dus ik blijf graag bij de stelling dat renovatie voor het klimaat altijd veel beter is dan sloop en nieuwbouw. Het levert bovendien extra werkgelegenheid op, want er is maatwerk nodig en vakmanschap. Flinke besparingen zijn mogelijk omdat er veel minder bouwmateriaal nodig is. Dus creatieve aannemers, architecten en klussendiensten kunnen een cruciale rol spelen in de energietransitie.

        JAN JUFFERMANS


Dit moet me even van het hart

Door merg en been...! / Waar moeten al die vogels met hun nestjes heen? / En de egels, hun winterslaap verstoord / waarheen zo snel gevlucht!? / Een broedende eend in shock/haar nest verlaten. / De hele dag al klinkt het / snerpende geluid van kettingzagen / Kaalslag! / Bomen worden geveld / Ik wist niet dat dat zó zeer kon doen / het geluid van vallende bomen / gezonde bomen met nestjes daarin / van allerlei vogels / Het raakt me diep / Daar in de pastorietuin hielden/tot vandaag veel egeltjes / hun winterslaap / Ze zijn nu wakker, allemaal / Op de vlucht / Waar moeten ze zo snel naar toe? / Er leeft zoveel moois in en / onder de bomen / en het lage struikgewas / De meeste dieren hoor je niet, / maar de vogels kan je niet missen, / vooral tijdens schemering en/ochtendgloren / Dan zingen zij hun allermooiste lied. / Zanglijsters, roodborstjes, / boomklevertjes, winterkoninkjes, / eksters, merels, koolduiven, / vinken en kauwen / en nog vele andere soorten vogels / huizen daar. / Zelfs de groene specht woont er al jaren. / Met zijn hele eigen geluid roept hij/dwars door alle solo's heen. / Je waant je in de tropen / Zó mooi! / Tot vandaag! / Een héle droeve dag! / Het valt helaas niet te voorkomen! / Voor nieuwe huizen moet / een stukje prachtige natuur verdwijnen. / Zoals dat gaat. / Ook al gaan de mensen die daar komen wonen / erg gelukkig worden, wat ik ze zeker wens, / de dieren die moeten wijken en wellicht / nu ook gaan sneuvelen / liggen me heel na aan het hart / en ook die prachtige tuin / van onze Breukelse Heilig Hartkerk. / Dat mooie stukske Boxtelse natuur, / dat ook nog 'ns 'n keer / een deel van Breukelen / van de hoognodige zuurstof voorzag! / Dat is niet meer!

        ANS PEIJNENBURG