Afbeelding
Foto: Peter de Koning

INZEGENING KRUISBEELD LENNISHEUVEL

'Een corpus hoort bij ons cultureel erfgoed'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Een mooie afsluiting van een zoektocht en fijne samenwerking voor een stukje cultureel erfgoed", zo omschrijft Cor Weijns het terugplaatsen van het kruisbeeld op de hoek van de Mijlstraat en de Koevoortseweg in Lennisheuvel. Zondag wijdde pastor Harry van den Tillaart het nieuwe corpus in.

Weijns was een jaar bezig met de zoektocht en het laten restaureren van het Christusbeeld, maar uit religieuze overwegingen is hij nooit aan de slag gegaan geeft hij toe. ,,Ik woon naast het wegkruis en vond het jammer dat het beeld gestolen was. In eerste instantie hoopte ik nog dat het weer teruggebracht zou worden. Toen dat niet gebeurde ben ik zelf maar gaan zoeken naar een nieuwe. Want ik vind dat het erbij hoort, bij ons Brabants cultureel erfgoed. In Limburg en België struikel je over de kruizen, maar in Brabant zijn er dat een stuk minder en dus zijn ze bijzonder om te behouden. Dáár heb ik me voor ingezet", legt Weijns uit.

KASTELEN

Na lang zoeken kwam Weijns uit bij een antiekzaak in Beek en Donk: ,,Hoe het beeld daar terecht is gekomen, is mij ook een vraag. Dat bedrijf koopt allerlei zaken op, tot kastelen in Frankrijk toe. Wellicht lag het daar ergens te verstoffen, zoals het dat tot vorig jaar bij die antiquair deed."

HULP

Dat er nu een nieuw corpus in Lennisheuvel hangt is in eerste instantie te danken aan Weijns die de zoektocht initieerde. ,,Maar daarnaast hebben nog veel meer mensen meegeholpen. Bijvoorbeeld voor het coaten en stralen van het beeld, maar ook voor de constructie waarmee het aan het kruis is bevestigd", soms hij op. ,,Dit beeld kan er weer jaren hangen en is ook niet interessant genoeg om te stelen omdat het van beton is. Mocht er al iemand op het idee komen om het mee te nemen, dan moeten ze van goeden huize komen", vervolgt Weijns.

Met een zwiep van de wijwaterkwast zegende Van den Tillaart het nieuwe corpus in. Daarnaast zong het Sint-Theresiakoor nog enkele nummers. Weijns was verrast door de opkomst en vertelde zijn verhaal over de zoektocht aan de aanwezigen.

FOTO BOVEN: Met de inzegening van het kruisbeeld door pastor Harry van den Tillaart worden weggebruikers in Lennisheuvel er weer aan herinnerd hoe Christus is gestorven. (Foto: Peter de Koning).


VASTENACTIE VOOR PROJECT NICARAGUA

Schoon water verandert alles

In de vastentijd, de periode tussen carnaval en Pasen, besteedt de werkgroep Missie, Ontwikkeling en Vrede (MOV) van de Heilig Hartparochie aandacht aan een project in Nicaragua. De Vastenactie steunt jaarlijks wereldwijd initiatieven die onder meer zorgen voor schoon water en voor sanitaire voorzieningen in ontwikkelingslanden.

De situatie in de wijk El Limonal in de stad Chinadaga was beroerd. Bewoners leven aan de voet van een vuilnisbelt die hen werk biedt. Zij proberen geld te verdienen met de verkoop van plastic en oud ijzer, maar lopen gezondheidsklachten op door vuur, rook en rottend huisvuil.

Stichting El Arbol is sinds 1997 actief en wil de leef- en woonomgeving van mensen en dieren verbeteren door de economische en maatschappelijke positie van kansarme vrouwen en kinderen te versterken. De stichting kiest voor kleinschalige en duurzame projecten.

Afbeelding