Afbeelding
Foto:

BUURT IS BOOS, PROJECTONTWIKKELAAR VAN GEEN KWAAD BEWUST


Gemeente legt werk pastorietuin stil

PÅL JANSEN

Projectontwikkelaar Vrijborg is vorige week begonnen met het rooien in de tuin van de voormalige Heilig Hartpastorie. Vrijdag zijn de werkzaamheden stilgelegd, maar vrijwel het hele gebied is omgeploegd. Buurtbewoners zijn verbolgen, gemeente Boxtel erkent dat er geen vergunningen zijn en de Natuurwerkgroep Boxtel stelt dat er voorbij is gegaan aan het bestemmingsplan. Vrijborg zegt dat het mag.

Er is 'rigoureus te werk gegaan', erkent Mark Hassink, directeur van de projectontwikkelaar: ,,Maar vergunningen voor maai- en rooiwerkzaamheden zijn niet nodig. We hebben natuurlijk alles uit laten zoeken van tevoren." Desalniettemin heeft gemeente Boxtel de werkzaamheden stilgelegd: die laat toch onderzoeken of een rooivergunning noodzakelijk is.

ZEER KWALIJK

De pastorietuin ligt op een steenworp afstand van buurtbewoner Ger Daverveld. Hij vindt het zonde dat alles is weggehaald. ,,Vooral in het broedseizoen vind ik dit zeer kwalijk." Vernielde nesten liggen verspreid over de grond, eieren zijn kapot en eenden zoeken hun jongen, vertelt Daverveld. Ook de bomen aan de oever van het Smalwater zijn weg: ,,Door deze te rooien heeft de oever geen binding meer. Het is afwachten welke gevolgen dit heeft."

Zelfs voormalig wethouder Ger van den Oetelaar, die ooit het door de raad aangenomen beleidsstuk 'Dommel Door Boxtel' voor onder meer dit stuk natuurgebied opstelde, vindt dat er minstens overleg plaats had moeten vinden. In het beleidsstuk is de pastorietuin aangemerkt als een van de zogeheten natuurlijke stapstenen om de rivier zichtbaar te houden in het dorp. Het Smalwater, waar de tuin aan grenst, behoort tot de ecologische hoofdstructuur (EHS), zo is ook te zien op kaartbank.brabant.nl. ,,Of het juridisch wel of niet mag, weet ik niet. Maar dan nog: minstens moest er overleg zijn geweest met de gemeente. Het gaat om een van de belangrijkste parels van Boxtel. De ontwikkelaar moet ook eerst nadenken: er is een zorgplicht naar de gemeenschap toe."

MELDING

Nico Landwehr Johan van de Natuurwerkgroep Boxtel maakte vrijdag meteen melding van de actie. Als het gaat om een EHS moet er minstens vijftien meter van de oever gewerkt worden. In hoeverre de rigoureuze kap van onder meer de coniferen en andere bomen en gewassen is toegestaan, is nog de vraag. ,,Wat er nu is gebeurd, is niet te herstellen. Als het onderdeel is van de EHS, zal de projectontwikkelaar het opnieuw in moeten richten met natuur", zegt Landwehr Johan.

De exacte gevolgen zijn nog niet bekend. De rooiwerkzaamheden werden vrijdag door team Handhaving van de gemeente stilgelegd. In ieder geval is het bestemmingsplan momenteel niet voor wonen, benadrukt buurtbewoner Daverveld. Vrijborg wil er desalniettemin zeven huizen bouwen én nabij het Smalwater een particulier woonzorghuis realiseren voor dementerende senioren, zo staat op de site van Vrijborg.

In het geval van een bestemmingsplanwijziging vindt buurtbewoner Daverveld dat er een totaalvisie moet komen voor heel Boxtel-Noord waar buurtbewoners bij betrokken worden: ,,En niet steeds een plukje eruit halen en dat wijzigen."

Landwehr Johan wacht de berichtgeving van de gemeente af. Hij denkt dat de actie van Vrijborg in diens nadeel gaat werken. ,,De gemeente zal de projectontwikkelaar moeten dwingen om met een goed plan te komen. Dat zal mede door de Natuurwerkgroep beoordeeld worden."

'PANIEK'

Hassink snapt niet 'waar de paniek vandaan komt'. Volgens hem is het bureau Pius Florus Boomvoorziening ingeschakeld om alles in kaart te brengen. ,,Het is allemaal vergunningsvrij wat we doen."

Hedenavond, donderdag 28 maart wordt er een bijeenkomst gehouden over de pastorietuin. Daar wordt onder meer bekendgemaakt wat de plannen zijn voor de bebouwing van het gebied. Voor een aantal buurtbewoners is het kwaad echter al geschied. Een van hen, die de snoeiwerkzaamheden aanzag, kon wel janken volgens Daverveld: ,,Voorheen werden we altijd wakker door kwetterende vogeltjes. Maar die zijn nu weg..."

FOTO ONDER: Rigoureuze kap- en rooiwerkzaamheden in de voormalige pastorietuin, die klaargestoomd moet worden voor woningbouw. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding
Afbeelding