Afbeelding
Foto: Laila Willems

LIONS CLUB BELLES AMIES HELPT TAALMAATJES EN DE BAKBROMMER

De Proeftuin feest tijdens tiende editie

Lions Club Belles Amies organiseert de tiende editie van De Proeftuin op zondag 14 april van 13.00 tot 19.00 uur in de tuin van SintLucas aan de Burgakker. Culinaire smaakmakers uit Boxtel en omgeving laten de bezoekers kennis maken met hun producten. Dit jaar gaat de opbrengst naar het project Taalmaatjes en De Bakbrommer.

Tijdens De Proeftuin kunnen de gasten genieten van diverse creaties en iedere bezoeker kan een persoonlijk menu samenstellen. Ter gelegenheid van het tweede lustrum brengt het evenement speciale verrassingen. Daarnaast is er livemuziek van vier acts. Lotte Tissen en Frenk de Wert van brasserie Cis verzorgen niet alleen hapjes, maar zullen ook optreden met hun coverband Tilt. Daarnaast brengen de groepen One Two Many, Two of Us en Private Label hun muziek ten gehore.

Ook aan kinderen is gedacht: ze kunnen deelnemen aan workshops, leren koken of meedoen aan spelletjes, verzorgd door Buurtsport Boxtel. Ook is er een ranjabar en een speciale eetkaart voor de kleintjes.

GERECHTJES

Zoals altijd is De Proeftuin gratis toegankelijk. Gerechten en drankjes worden betaald met munten die ter plekke kunnen worden gekocht. Bezoekers kunnen vijf gerechtjes proeven voor twintig euro. Eetkaarten hiervoor kosten in de voorverkoop achttien euro en zijn verkrijgbaar bij galerie De Expositie, eetcafé De Deugniet, schoenmakerij Bas en Bloemsierkunst Marimba. Kaarten voor kindereten zijn daar te koop voor 6,50 euro. Daarnaast zijn beiden bestellen via de website: www.lionsclubboxtelbellesamies.nl.

De opbrengsten komen dit jaar ten goede aan Taalmaatjes, een initiatief om nieuwe landgenoten wegwijs te maken in het Nederlands. Een ander project dat gesponsord wordt is De Bakbrommer van ContourdeTwern. Dit speciale voertuig is een soort 'foodtruck' om laagdrempelig met mensen in de wijk in gesprek te gaan onder het genot van een kopje koffie of thee.

FOTO BOVEN: Twee medewerkers van brasserie Cis tonen hun hapjes aan het publiek tijdens de vorige editie van De Proeftuin. (Foto: Laila Willems).


COMBINATIE95 ORGANISEERT AVOND OVER STATUSHOUDERS

'We raakten maar niet uitgepraat'

Kom luisteren, stel vragen en maak kennis. Zo luidde de aankondiging van Combinatie95 van een bijeenkomst over statushouders. En dat was precies wat de ruim zestig aanwezigen maandagavond in Sint-Ursula deden, meldt de partij.

Vrijwilligers, nieuwkomers, raadsleden en andere geïnteresseerde Boxtelaren luisterden naar de toelichting door medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), gemeente Boxtel, ContourdeTwern en de WSD Werkacademie.

,,We hopen dat iedereen hier met een positieve energie naar buiten stapt", zei Henny Kerkhof, voorzitter van Combinatie95, na afloop. Een reactie van een van de aanwezigen: ,,We raakten niet uitgepraat!" Ook raadslid Ineke van Giersbergen beaamde dit: ,,Een geslaagde avond met meer kennis en wederzijds begrip."

HEFTIG VERHALEN

De avond begon met de simulatie van een reis die vanuit Syrië via vele omwegen en na lastige dilemma's uiteindelijk naar Nederland leidde. De laatste jaren komen er vooral veel mensen uit Syrië en Eritrea naar Nederland, zo lichtte de IND-medewerkster toe: ,,Ik neem de interviews af waarin ze vertellen wie ze zijn en waarom ze moesten vluchten. Dat is soms best heftig." De afgelopen vijf jaar verwelkomde Boxtel zo'n 250 statushouders en hun familieleden.

Débra Toelen van ContourdeTwern vertelde hoe de begeleiding er voor hen uit ziet. Gedurende een jaar wordt de nieuwkomer geholpen met administratie en wegwijs gemaakt in Boxtel. Dat gebeurt vooral door een groep van tien vrijwilligers. ,,Ik zou niet weten wat ik zonder hen zou doen", aldus Toelen.

Twee van die nieuwkomers zijn Housam en Nward respectievelijk uit Syrië en Armenië. Zij volgden de Werkacademie van de WSD: een uitgebreid trainingsprogramma ter voorbereiding op werken in Nederland. Beiden liepen stage. Housam zit met zijn achtergrond in civiele techniek helemaal op zijn plek bij Van der Velden Rioleringsbeheer. Nward kijkt met goed gevoel terug op een stage in de ouderenzorg. ,,Ik heb zo genoten, de mensen daar waren erg geduldig en lief. Als ik een Nederlands woord niet wist, leerden ze mij dat."

FOTO BOVEN: Er kwamen veel geïnteresseerden af op de thema avond over statushouders die politieke partij Combinatie95 organiseerde in Sint-Ursula. (Foto: Combinatie95).


Liempde

Promconcert Concordia

Fanfare Concordia is volop bezig met de voorbereidingen voor promconcert 'Classic Meets...' op vrijdag 5 en zaterdag 6 april in automuseum Classic Park aan de Koppenhoefstraat in Boxtel. Er zullen klassieke en modernere werken te horen zijn, maar er zullen ook planeten, werelddelen en landen de revue passeren. Kaarten zijn 12,50 euro (volwassenen) en 7,50 euro (jeugd). Bestellen kan via e-mail: fanfareconcordiaPROM2019@outlook.com of bij drogisterij Bewust Beter in Liempde.

Gemonde

Meditatie avond

De volgende meditatie avond in Gemonde vindt plaats donderdag 28 maart bij Willem Marcelis aan de Laan ten Habraken 52. Deze keer is het thema: leiden en lijden. Het wordt een avond van samen praten, samen luisteren en mediteren. Zo willen de deelnemers hun geest voeden met mooie gedachten en goede daden. De avond duurt van 19.30 tot 21.00 uur. Wie geïnteresseerd is hoeft zich niet aan te melden. Mensen die meer informatie willen kunnen bellen naar telefoonnummer (073) 551 20 33.

Regio

Rommelmarkt

Buurtvereniging De Mijlpaal in Lennisheuvel houdt zondag 14 april haar jaarlijkse rommelmarkt aan de Mijlstraat. Inwoners van het dorp bieden ook dit jaar weer een veelheid aan goederen aan. Dit mag in een kraam, maar geïnteresseerden mogen hun spullen ook uitstallen op een kleedje op de grond. Tijdens de markt is de Mijlstraat tussen de kruising Lennisheuvel en de Armehoefstraat tussen 10.00 en 13.00 uur gedeeltelijk afgesloten. Meer informatie via e-mail: secretaris@buurtverenigingdemijlpaal.nl

Afbeelding