Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KIEZERS STROMEN GESTAAG BINNEN IN WATERSCHAPSHUIS

Leden stembureau vervelen zich niet

JAN HERMENS

Ans Kuilman, Cees Smits, Frans van Oorschot en Jaap Verheij hebben genoeg te doen. Zij bemannen het stemlokaal in het Boxtelse Waterschapshuis, een wel heel toepasselijke locatie op de dag van de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen. ,,Het loopt gestaag door", aldus stembureauvoorzitter Verheij.

Inderdaad, er staan zelfs kiesgerechtigden in de rij. Rond de klok van elf uur hebben 143 mensen deze woensdag hun stem uitgebracht. Daarnaast liggen er twintig machtigingen. Een voorlopige score van 163 dus. Smits: ,,Niet iedereen brengt een stem uit voor de waterschapsverkiezingen. Een keuze bepalen voor de Provinciale Staten blijkt makkelijker."

Opvallend detail: niet iedereen die in het hoofdkantoor van waterschap De Dommel werkt, mag er voor de verkiezingen van een nieuw bestuur van de eigen organisatie stemmen. Het hangt er maar net vanaf welk waterschap in hun woonplaats werkzaam is.

LANDELIJKE VOORKEUR

Bernadette Smit komt haar stemmen uitbrengen. ,,Voor het waterschap vond ik het moeilijk kiezen. Ik heb eerlijk gezegd maar een beetje gegokt. Wat Provinciale Staten betreft, volg ik mijn landelijke voorkeur." Ze vindt het belangrijk van haar stemrecht gebruik te maken. ,,Ik laat mijn stem niet verloren gaan."

De stembureauleden moeten goed op de hoogte zijn van alle regels omtrent de verkiezingen. Wanneer een man twee machtigingen overhandigt, blijkt er één niet geldig. Er ontbreekt een handtekening. Van Oorschot: ,,Helaas, wij kunnen daar niets aan doen. Zo zijn de regels. En Nederland is nu eenmaal een natie van wetten en bepalingen."

De stembiljetten voor Provinciale Staten en de waterschapsverkiezingen lijken verdacht veel op elkaar. Het ene heeft een blauw randje, het ander een groen. ,,Het kan best dat er een biljet in de verkeerde bus belandt. Dat is niet erg. We sorteren de stemmen netjes, ze tellen gewoon mee", aldus Van Oorschot. ,,Als om negen uur het stemlokaal sluit, openen we de bussen. Wij zijn hier nog wel even."

FOTO BOVEN: De vakjes zijn rood gekleurd, nu alleen nog de stembiljetten in de juiste bussen deponeren. (Foto: Peter de Koning).


OPKOMST 'BRABANTSE' VERKIEZINGEN NEEMT EEN VLUCHT

CDA blijft populair, Forum in top drie

PÅL JANSEN

Net als vier jaar geleden blijft in Boxtel het CDA tijdens deze provinciale verkiezingen de populairste partij. Onder aanvoering van de Liempdse lijsttrekker Marianne van der Sloot vergaarden de christendemocraten weliswaar minder stemmen (2.088 in 2015 tegenover 1.903 nu), maar met 15,5 procent bleven zij de VVD (14,9 procent) nipt voor. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) dendert ook in Boxtel de top drie binnen.

FvD, met notaris Eric de Bie uit Bergen op Zoom als lijsttrekker, won overal fors in Noord-Brabant. Het is nu de tweede partij met negen zetels in het provinciehuis, net achter de VVD (tien) en vóór CDA (acht). Ook veel Boxtelaren zien het wel zitten met FvD. Wellicht is in de nieuwkomer een verklaring te vinden van de gigantische toename van het opkomstpercentage. In Noord-Brabant steeg dat van 43 naar ruim 52 procent. In Boxtel nam het toe van 44 procent naar 52,2 procent, bijna net zoveel als tijdens de lokale verkiezingen vorig jaar.

GROEN

GroenLinks scoorde niet alleen landelijk, maar ook lokaal deed de partij van Jesse Klaver het goed. Met 1.128 stemmers bijna drie keer beter dan de vorige keer (479) zelfs. Samen met PvdA, de twee partijen zijn in Boxtel verenigd in de gemeenteraad, zou dit lokaal de grootste partij zijn. Groepen die specifiek aandacht voor milieu hebben, lijken hierdoor lokaal hoog in het vaandel te staan; ook de Partij voor de Dieren scoorde goed. Net als in buurgemeente Sint-Michielsgestel overigens. In Noord-Brabant blijft de club echter steken op twee zetels.

VVD bond ook meer mensen aan zich (bijna driehonderd) en is in aantallen na FvD en GroenLinks de grote winnaar in Boxtel. Wel zakten de liberalen relatief gezien iets (van 15,2 naar 14,9 procent) maar dat is vooral te wijten aan het feit dat zoveel mensen meer zijn gaan stemmen. De SP en de PVV zijn ook in Boxtel de grote verliezers met respectievelijk 30 procent en bijna 20 procent minder mensen die voor deze partijen kozen.

Vergelijkbare bewegingen zijn er in buurgemeenten Sint-Michielsgestel en Haaren, waar de opkomst steeg met respectievelijk 2.300 en 1.300 personen. Ondanks dat nummer twee van FvD, Stijn Roeles, uit Sint-Michielsgestel komt, behaalde de partij hier nét niet de top drie. Desalniettemin laat de FvD er een goede indruk achter: 1.527 mensen (12,2 procent) kruisten de club van Thierry Baudet aan op het stembiljet.

Ook vulden veel meer Boxtelaren hun biljet in voor de waterschapsverkiezingen (40 procent in 2015 tegenover 45,8 procent nu). Die werden voorheen apart, maar sinds 2015 tegelijk met de provinciale verkiezingen gehouden om het opkomstpercentage op te schroeven. De laatste keer dat deze los van elkaar werden georganiseerd, kwam landelijk 22,7 procent voor de waterschappen opdagen.