EXTRA RIJSTROOK TUSSEN VORST-BOSEIND?

Boxtel en Vion praten over verkeerstoename

PÅL JANSEN

Wethouder Herman van Wanrooij is in gesprek met Vion over een extra rijstrook op de Keulsebaan tussen rotonde Vorst en Boseind. Dit om de verwachte toename van vrachtverkeer naar de slachterij op te vangen. Vion wil 35 miljoen euro investeren waardoor de Boxtelse locatie uitbreidt met zeshonderd werknemers.

Dit antwoord kwam na vragen die coalitiepartij Combinatie95 dinsdag tijdens de gemeenteraadsvergadering stelde over de gevolgen van de Vion-plannen. Eerder gaf operationeel directeur John de Jonge via de website van Vion al aan in gesprek te zijn met de gemeente om de 'verkeersstromen te optimaliseren en te reguleren'.

Raadslid Stefan de Nijs (Combinatie95) vroeg zich echter af wat dit plan zou betekenen voor de kosten: wie moet die eventuele extra rijbaan betalen? De wethouder is er nog niet over uit of die verbreding, waarmee de invoegstrook vanaf turborotonde Vorst wordt verlengd tot rotonde Boseind, er moet komen. Mocht dat toch zo zijn, dan 'hopelijk financieel in samenwerking met Vion', aldus Van Wanrooij. Boven de baan komt dan een wit verkeersbord te hangen met zwarte letters dat het vrachtverkeer naar Vion leidt, zo is de gedachte. Combinatie95 wil ook in beeld krijgen wat de groei van Vion betekent voor de verkeersdrukte op de Keulsebaan. Volgens de wethouder moet de weg dat op kunnen vangen.

Zorgen zijn er nog wel over de gevolgen voor rotonde Boseind, onder meer bij wijkorgaan Rond Kerk en Orion (RKO). De belangenbehartiger voor Lennisheuvel wijst óók op verkeersbewegingen tussen Vion en andere bedrijven op Ladonk. Stefan van den Nieuwenhof van RKO: ,,Vion levert kant-en-klaarproducten die naar koelcellen moeten. Kan de nieuwe koelcel die Vion wil laten bouwen, dat allemaal opvangen of moeten er meer producten getransporteerd worden naar koelcellen van derde partijen op Ladonk?" Vion verwacht dat de verkeersdruk afneemt op de rotonde, mede doordat de ingang voor koelauto's aan Boseind naar de Korenmolen wordt verplaatst.

Raadslid De Nijs wilde ook weten in hoeverre er iets gedaan wordt aan geparkeerde vrachtwagens in het buitengebied. Afgelopen zomerperiode klaagden bewoners over stank- en geluidsoverlast van trucks die wachten in de schaduw tot de chauffeurs met hun varkens 'aan de beurt zijn' bij de slachterij. Het college verwacht echter dat Vion dit zelf oplost door de planning efficiënter te maken.

HUISVESTING

De groei van Vion riep bij Combinatie95 ook vragen op over huisvesting van personeel. De meeste werknemers die erbij komen, zijn arbeidsmigranten. Op dit vlak kampt Boxtel, net als andere gemeenten, met uitdagingen. Beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente Boxtel zit al een tijdje in de pen, maar door de media-aandacht voor Vion komt dat in een stroomversnelling. Wethouder Eric van den Broek wil in september een visie aan de raad presenteren.