PARTIJEN PLEITEN VOOR BUDGET OUDEREN

'Aandacht voor senioren zit al verwerkt in beleid'

PÅL JANSEN

Diverse partijen pleitten dinsdagavond in de gemeenteraad voor een apart budget voor het seniorenbeleid in Boxtel. CDA diende hiervoor apart een motie in, maar trok die later weer in. ,,Zorg dat er in 2020 een fatsoenlijk bedrag komt voor het grootste gedeelte van onze bevolking", aldus fractievoorzitter Vera Brouns.

De gemeente Boxtel werkt momenteel aan een zogeheten uitvoeringsagenda voor senioren. Hierin worden items opgenomen die specifiek voor ouderen belangrijk zijn. Denk aan onderwerpen als bestrijding van eenzaamheid, boodschappenhulpen, zorg in de buurt.

KADERNOTA

Tijdens de raadsvergadering werd de kadernota besproken. Daarin worden basiskeuzes gemaakt voor de gemeentelijke begroting die in het najaar wordt vastgesteld. Diverse partijen viel het op dat seniorenbeleid niet apart benoemd stond en vinden dat daarvoor meer aandacht moet komen. ,,Dat de aandacht voor senioren tekortschiet in het beleid, daar ben ik het niet mee eens. Seniorenbeleid komt in allerlei plannen terug. Denk aan woningbouw of de wmo", aldus verantwoordelijk wethouder Eric van den Broek.

De motie van het CDA, die werd afgeraden door de wethouder, trok de partij dan ook in. Echter, de raadsleden kunnen hier nog op terugkomen. In de zomer krijgen zij de voorlopige begroting onder ogen en dan kan er alsnog gekeken worden of er een apart budget moet komen voor het ouderenbeleid.

ONDERLINGE AFSPRAAK

De Boxtelse volksvertegenwoordiging maakte onderling een afspraak. De gemeente kampte vorig jaar (en waarschijnlijk ook dit jaar) met een financieel tekort en sprak daarom de algemene reserve aan. Boxtel heeft echter veel ambities en plannen waarvoor budget nodig is. De vraag diende zich daardoor aan of er prioriteiten gesteld moeten worden. Zo noemde oppositiepartij CDA om projecten als Boxtel Binnen de Bruggen, het biomassaplein en de cultuurverbinder te laten varen. Fractievoorzitter Jos Hegeman van coalitiepartij D66: ,,We moeten het samen eens zijn over onze prioriteiten. Dus geen nieuwe wensen opstellen."

JUNI

Maar omdat de cijfers van de begroting nog niet bekend zijn, konden de raadsleden moeilijk inschatten wat financieel haalbaar is. ,,Als die er wel zijn, dan moeten we kijken wat we wel en niet gaan doen. En als er dingen zijn die niet kunnen, dan moeten we die maar laten zitten", stelde Brouns voor. Daar stemde iedereen mee in, de cijfers komen naar verwachting in juni.