Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GEBOORTE JOHANN SEBASTIAN BACH VANDAAG 334 JAAR GELEDEN

'Misschien haal ik wel een geBachje'

JAN HERMENS

Morgenochtend tussen 11.00 en 12.00 uur voert de wind klanken van Johann Sebastian Bach mee over Boxtel. Organist en beiaardier Tommy van Doorn wijdt zijn carillonbespeling aan de Duitse grootmeester uit de barok. Dat is geen toeval, want vandaag, donderdag 21 maart 2019, is het 334 jaar geleden dat de meest begaafde toonkunstenaar uit de Bach-dynastie ter wereld kwam. In hoeverre leeft het genie in de Boxtelse muziekscène?

Van Doorn speelt morgen bewerkingen van onder meer de vioolsonate in g-mineur (BWV 1001) en het slotkoor van de Matthäus Passion. Ook het alom bekende Jesu bleibet meine Freude en Bist du bei mir zullen de revue passeren.

Voor de musicus is Johann Sebastian Bach springlevend. Hij beheerst het nodige repertoire van de keizer van de polyfonie. ,,Johann Sebastian Bach is voor mij de grootste orgelcomponist. Zijn muziek steekt zo goed in elkaar, is doordacht zonder aan schoonheid te verliezen. Elke professionele organist is vertrouwd met werken van Bach."

Charlotte Pennings van Modern Classic Music School maakt duidelijk dat de composities van de toondichter van invloed zijn op de muziek van nu. ,,We gebruiken de muziek van Bach zeker. Structuren die hij in zijn werken toepaste, dienen hedendaagse artiesten als leidraad voor patronen in hun muziek. Het kunnen bouwstenen zijn voor hits. Verder spelen enkele leerlingen van Modern Classic Music School klassiek piano. Dan mag Bach niet ontbreken. Iedereen wil een van zijn werken in de vingers krijgen, ooit."

ONTWIKKELING

,,Het verschilt per instrument hoeveel aandacht er is voor Bachs composities" zegt Michel Bergman, consulent muziekeducatie van CultuurBox. ,,Hij heeft nog altijd zijn plek in de lessen. De klassieke opleiding van vroeger is wel veranderd, er komt meer hedendaagse muziek op de lessenaar. Maar wanneer leerlingen wat verder zijn in hun muzikale ontwikkeling, groeit het aandeel van Bach in de lessen en gaan docenten meer in op zijn invloed op muziekstijlen en andere artiesten."

MuziekloketBoxtel koppelt leerlingen aan muziekdocenten. Jos Vervoort is een van die docenten. Hij zegt: ,,Toevallig ben ik deze week begonnen met de repetities voor de Matthäus Passion. Die zing ik al sinds 2011."

Pianist, schrijver en pianodocent Eric Schoones uit Boxtel verwijst naar de jazz. ,,Jazzpianisten die composities van Bach beheersen, kunnen terugvallen op een goede basis. En op klassieke concoursen is de oude meester een vaste waarde. Zijn muziek vormt anno nu een rijke bron van inspiratie voor moderne componisten, dat houdt nooit op. Het mooie van Bachs werken vind ik de combinatie van een ingenieuze constructie met diepe emotie."

Kees van Houten, organist, schrijver en Bach-kenner, onderschrijft die visie. ,,Die perfecte balans tussen ratio en emotie. Die vind ik bij geen enkele andere componist, althans, niet op het niveau van Johann Sebastian Bach. Hij weet dezelfde emotie op tal van manieren in klanken uit te drukken. De ene vreugde is de andere niet. Niet voor niets is de Matthäus Passion zo geliefd. Daarin schuilt blijdschap, verdriet, verraad, verloochening. Een enorm palet aan gevoelens, gevat in de meest weergaloze melodieën. Die ook nog vol symboliek zitten."

BOEK

Al vertellend meldt Van Houten een nieuwtje: hij heeft al veertien boeken over de beroemde Duitse componist op zijn naam staan, het vijftiende verschijnt op 11 mei. ,,Voor mij geldt: geen dag zonder Bach. Misschien haal ik wel een doos geBach, om zijn verjaardag te vieren."

BOVENSTE FOTO: Tommy van Doorn wijdt morgen zijn carillonbespeling aan Johann Sebastian Bach. Hij laat de klokken van de beiaard over Boxtel klingelen. Liefhebbers herkennen het slotkoor van de Matthäus Passion, maar ook Jesu bleibet meine Freude komt voorbij.


Lente-excursie voor volwassenen in de Kampina

Het voorjaar hangt in de lucht. Daarom verzorgt Natuurmonumenten zondag 31 maart een lentewandeling voor volwassenen door natuurgebied Kampina.

De boswachter laat zien waar het voorjaar tot uiting komt, in zwellende knoppen en ontluikend blad. De wandeling duurt van 10.00 tot 12.00 uur.

VERZAMELEN

Deelnemers verzamelen zich op de parkeerplaats aan de Logtsebaan in Oirschot. Deelname kost acht euro, leden van Natuurmonumenten betalen vijf euro. Meer informatie via www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Kees van Houten in de Sint-Petrusbasiliek, met op de achtergrond het orgel. Van Houten is organist en een gerenommeerd Bach-kenner. (Foto's: Peter de Koning).