René Goossens, Paul van der Heijden, Willian Schellekens en Ben van der Sangen staan ook dit jaar in de ton. Christ Goossens niet. Jan Schellekens en Teun van Oorschot completeren het programma. (Foto: Gimmese Klets).
René Goossens, Paul van der Heijden, Willian Schellekens en Ben van der Sangen staan ook dit jaar in de ton. Christ Goossens niet. Jan Schellekens en Teun van Oorschot completeren het programma. (Foto: Gimmese Klets). Foto: organisatie romkankletsen

TEUN VAN OORSCHOT VOOR HET EERST IN DE TON TIJDENS ROMKANKLETSEN

Drie avonden schuddebuiken in Gemonde

JAN HERMENS

Zes Gemondse mannen polijsten hun grappen nog wat, tot ze puntig en spits genoeg zijn voor het Romkankletsen. Want in de ton, daar moet het gebeuren. Niet één keer, maar drie avonden op rij. Het publiek laten lachen, dat is de bedoeling. En als het even kan, met de Christ van den Berg-cup aan de haal gaan, of met een vetleren medaille. Het tonpraterstoernooi vindt plaats op vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 maart in café Kloosterzicht, Sint-Lambertusweg 95, Gemonde.

Het romkankletsen begint vrijdag en zaterdag om 20.00 uur, de zaal is dan vanaf 19.00 uur geopend. Zondag start het programma een uur eerder.

Gimmese Klets organiseert het evenement. Christ Goossens maakt deel uit van de organisatie en vertelt: ,,We zijn in 1984 met een avond begonnen, van lieverlee zijn dat er drie geworden. De tonpraters brengen driemaal dezelfde act. Dit jaar staan Paul van der Heijden, Willian Schellekens, René Goossens, Ben van der Sangen, Jan Schellekens en Teun van Oorschot op het podium. Stuk voor stuk dorpsbewoners. We streven ernaar het programma te vullen met artiesten van eigen bodem. Meestal lukt dat wel. Ben en Jan zijn ervaren rotten, Teun maakt juist zijn debuut. Hij bezoekt het romkankletsen al jaren, meestal is hij bij meerdere avonden aanwezig. Hij brengt volgend weekend voor het eerst een buut. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt met Teuns act."

HELPEN

Eenmaal in de ton zijn de buutreedners elkaars concurrenten, er zijn immers prijzen te winnen. Daarbuiten helpen ze elkaar. Goossens: ,,In de voorbereidingen zitten ze samen om de tafel, geven elkaar tips en ondersteuning bij het schrijven van de teksten. Er komt aardig wat bij kijken. Een tonprater moet een pakkende tekst met goede grappen kunnen opstellen en die ook nog eens op humoristische wijze kunnen presenteren. Daar is timing voor nodig, en een portie lef. Een ware komiek kruipt in de huid van zijn typetje, als een kruising tussen een toneelspeler en een cabaretier. Angst voor de spotlights is niet handig. Geloofwaardig overkomen wel. Hoewel, geloofwaardig. Het is natuurlijk allemaal klets wat de mannen te berde brengen."

Komt er reactie uit de zaal, dan geniet de grappenmaker in de ton. Gebeurt dat niet, dan zweet hij peentjes. ,,Als de zaal niet lacht, dan zijn die vijftien minuten lang. Maar daar leer je van. Romkankletsen is een vak op zich, waar je in kunt blijven groeien. Het ene publiek is het andere niet, het laat zich moeilijk voorspellen welke kwinkslagen aanslaan."

INSIDE INFORMATION

De grappen zijn soms lokaal, maar lang niet altijd. ,,De avonden trekken een breed publiek. Bezoekers uit de regio zijn niet op de hoogte van 'inside information' uit het dorp. Specifiek lokale grollen missen dan hun doel. Vroeger was het ook eenvoudiger een buut plaatselijk in te steken, omdat er toen meer winkels waren en meer markante dorpelingen. De hoofdonderwijzer, Gemondse politici, de pastoor. Die rollen zijn veranderd en dus verandert de romkanklets mee", zegt Goossens.

De Gemondenaar weet wat het is om het publiek te laten schateren. ,,Ik heb zeker tienmaal aan het romkankletsen meegedaan. Dit keer niet, ik had geen inspiratie. Nu laat ik me verrassen door de deelnemers en bekijk ik alles vanuit de zaal. Dat is hartstikke gezellig."

VETLEREN MEDAILLE

De humoristen kunnen elke dag een vetleren medaille winnen, de dagprijs. De winnaar van het hele toernooi ontvangt de wisselromkan, de Christ van den Berg-cup. ,,Die bokaal mag hij een jaar houden, zijn naam wordt erin gegraveerd. Ik ben benieuwd wie dit jaar die eer te beurt valt."

De vrijdag- en zaterdagavond van het romkankletsen zijn inmiddels uitverkocht, voor zondagavond zijn nog wel kaartjes verkrijgbaar. Die zijn te koop in café Kloosterzicht, in de winkel van Willy Schellekens aan de Dorpstraat 39 en bij tankstation Schellekens, Dorpstraat 11.


Kaarten bij het Gemondse gilde

In gildeaccommodatie Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg in Gemonde is het morgen, vrijdag 22 maart, weer mogelijk om te rikken en te jokeren voor mooie prijzen.

Dit is tevens de laatste avond van het kaartseizoen van het Gemondse gilde. Aan het eind van de slotavond worden traditiegetrouw ook de serieprijzen uitgereikt. Hiervoor worden per deelnemer de acht hoogste scores van de eerste elf avonden opgeteld. Het inschrijfgeld bedraagt 2,50 euro en de avond begint om 20.00 uur. Het nieuwe kaartseizoen start in oktober.