Geld is er genoeg voor Liempdse seniorenhuizen

PÅL JANSEN

Onder grote belangstelling werden dinsdag de plannen voor de pastorietuin in Liempde gepresenteerd in restaurant/zaal Het Hof aan de Nieuwstraat. Tientallen mensen, bijna uitsluitend senioren, keken gretig naar de ontwerpen van het nieuwe buurtje met de elf huizen die er gepland staan.

,,Je moet strategisch kiezen, is mij als advies meegegeven", zegt Henriëtte van der Velden (56) uit Schijndel. Zij heeft veel vrienden en familieleden wonen in Liempde. ,,Naar hoekhuizen is de meeste vraag, tussenwoningen minder." Momenteel woont ze op een perceel van ruim 900 vierkante meter. ,,Maar daar zit al dat onderhoud bij; ik wil kleiner wonen."

De samenvatting van de wooncrisis zit als familie aan één tafel in Het Hof, want het toeval wil dat zoon Bart (22) ook zoekt naar een woning: ,,Ik zoek iets in 's-Hertogenbosch. Het maakt mij niet zoveel uit waar ik daar kom te wonen, als er maar iets is. Wel moet ik gaan voor een sociale huurwoning." De wachttijden voor zo'n woning in de Brabantse hoofdstad, liggen echter dichter tegen de tien jaar aan dan tegen de vijf jaar, weet Bart: ,,Maar ook kan ik via loting aan een huis komen."

Dat er voor een jong gezin of starter een huis in Liempde over zou blijven in de pastorietuin, lijkt een utopie gezien de massale belangstelling van senioren. Onder hen Hein van Oorschot: ,,Mijn vrouw heeft een handicap. Ik heb een vrij groot huis en dat is voor haar niet meer te doen." De voorzieningen op de begane grond, zoals de huizen zijn ontworpen, is daarom noodzakelijk. En een garage voor zijn auto heeft Van Oorschot graag: ,,Gelukkig kan ik dat allemaal bekostigen."

Geld was niet het probleem voor de aanwezigen. 'Hier zijn centen genoeg', klonk het. Maar nu al, voordat de plannen zijn goedgekeurd, hebben 'minstens vijftig mensen' zich ingeschreven, aldus projectontwikkelaar Gerard Schepens.

ZIENSWIJZEN

Zoals bij veel bouwplannen, komen ook hier naar verwachting andere zienswijzen op. ,,Er zijn bijvoorbeeld twee in- en uitgangen voor autoverkeer in het hofje", was een van de aanmerkingen van voorzitter Bert van Ruremonde van Dorpsberaad Liempde. ,,De bocht van de Vendelstraat (ter hoogte van de huidige ingang van het kerkhof - red.) wordt zo een gevaarlijke situatie." Hij vreest tevens dat mensen rondjes kunnen rijden door het nieuwe woonwijkje, bestaande uit twee rijen huizen. Tussen de twee rijen wordt het echter autovrij, beloofde Schepens. Parkeren kan bij de in- en uitritten.

Het bevreemdde Marc van der Laan van het Dorpsberaad dat het hemelwater de riolering in gaat. ,,Nota bene in Liempde is er met Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde een project gestart om hemelwater de grond in te laten lopen." Schepens: ,,We zullen nog eens bij elkaar zitten om een en ander door te spreken."