Afbeelding
Foto:

ALLEEN NOG PINNEN MOGELIJK BIJ BOOTS

'Niet contant betalen in apotheek? Onacceptabel!'

De Boots-apotheken, met ook twee vestigingen in Boxtel, accepteren sinds 1 februari geen contant geld meer als mensen medicijnen of andere artikelen komen halen. Dit besluit is genomen vanwege de veiligheid van medewerkers en klanten, meldt woordvoerder Wilko Thijssen. Boxtelaar Frank Stans, die onlangs met de nieuwe maatregel werd geconfronteerd, vindt het onacceptabel. Maar nog het meest boos is hij over de manier waarop hij werd behandeld in apotheek De Dommel.

HENK VAN WEERT

Na een bezoek aan zijn huisarts, reed Stans vorige week maandag naar de apotheek aan de Bosscheweg. Hij moest 18,50 euro neertellen voor de medicijnen die hem waren voorgeschreven, maar had zijn pinpas vergeten. ,,Dus wilde ik contant afrekenen en legde een biljet van twintig euro op de balie. Maar geld teruggeven bleek niet mogelijk, werd me op niet mis te verstane wijze door de apotheker tot driemaal toe duidelijk gemaakt. Daarna vertelde hij dat ik toch contant mocht betalen, mits het bedrag gepast was. Daarom besloot ik er maar een doosje paracetamol bij te nemen, waarmee het bedrag op 19,75 euro kwam. Na even zoeken kwam de apotheker uiteindelijk toch met vijf stuivers op de proppen en kreeg ik mijn geneesmiddelen mee."

OP FACEBOOK

Naar eigen zeggen mopperde Stans ter plekke over de gang van zaken en gaf aan dat contant geld een wettig betaalmiddel is. Hij kreeg daarin bijval van andere klanten in de apotheek. ,,Ook gaf ik de apotheker te kennen dat ik een klacht zou indienen", aldus Stans. Maar over de manier waarop hij zo'n klacht kwijt moest, kreeg Stans niet zo snel duidelijkheid. ,,Daarom heb ik de dag erna mijn bevindingen op Facebook gedeeld via de groep 'Boxtelaar, zeg het maar...' En daar reageerden tientallen mensen. Velen vinden het, net als ik, onacceptabel dat je niet meer met contant geld kunt betalen. Daarnaast gaven mensen aan dat ze ook ervaringen hebben met een klantonvriendelijke behandeling door de apotheker."

,,Ik ben boos over de manier waarop ik werd behandeld. Maar het ergste is het voor mensen die door omstandigheden helemaal niet kúnnen pinnen. Mensen die in de schuldsanering zitten bijvoorbeeld. Er zijn volgens mij bovendien volop ouderen die liever niet met een pasje betalen. De gemeente Boxtel heeft cash-betalingen ook willen afschaffen, maar heeft die maatregel teruggedraaid. Ik vind dat de apotheken dat ook moeten doen. Het zijn immers dienstverlenende bedrijven."

Apotheker Ron Roetman van Boots-vestiging De Dommel in Boxtel is om een reactie gevraagd, maar verwees door naar Alliance Healthcare Nederland in 's-Hertogenbosch. Volgens woordvoerder Thijssen kiezen de apotheken ervoor alleen pinbetalingen te accepteren om 'de veiligheid te verhogen en te blijven borgen'. Sinds 1 januari is het declaratiesysteem aangepast. ,,Hiermee wordt meer dan 99 procent van de transacties rechtstreeks met de zorgverzekeraar afgewikkeld", aldus Thijssen. Klanten die niet kunnen of willen pinnen, moeten volgens hem een alternatieve betalingswijze aangeboden krijgen. ,,Opties zijn betalen per creditcard en/of op rekening. Daarvoor is wel een eenmalige of doorlopende machtiging tot automatische incasso nodig." Die opties kreeg Stans echter niet, vertelt hij.

PETITIE STARTEN?

In tegenstelling tot Stans reageren klanten van Boots volgens Thijssen instemmend op de nieuwe werkwijze. ,,Op basis van deze reacties, de positieve ervaringen van onze medewerkers en veiligheidsincidenten in de afgelopen periode, zien wij juist aanleiding om ons huidige beleid te continueren." Stans laat het er niet bij zitten. Hij overweegt een petitie op te starten om de Boots-apotheken op andere gedachten te brengen. Mensen die hem daarin willen steunen, kunnen een e-mail sturen naar frank-stans@home.nl.

FOTO ONDER: Boots-apotheek De Dommel aan de Bosscheweg in Boxtel.


NIEUW PROJECT STEUNPUNT MANTELZORG

Dementiemaatje is vriend aan huis bij vergeetachtigheid

Steunpunt Mantelzorg en Boxtels Maatje zijn onlangs gestart met het project dementiemaatjes. Hiermee worden vrijwilligers aan een dementerende gekoppeld zodat de mantelzorger even wat tijd voor zichzelf krijgt.

Beginnende dementie bij een partner of familielid brengt veel zorg en vaak ook stress met zich mee. Andersom kampt de huisgenoot met onzekerheid en gevoelens van eenzaamheid. Deze zogenaamde dementiemaatjes komen hier in beeld. Pas als het echt niet anders meer kan, wordt dagbesteding of opname besproken. In de periode daarvoor kan de hulp van een betrokken vrijwilliger verlichting brengen.

Van geïnteresseerden voor dit project wordt logischerwijs verwacht dat zij affiniteit hebben met ouderen en zo mogelijk wat ervaring hebben met dementie. ,,Maar daar blijft het niet bij", aldus Veerle Slosse van het Steunpunt Mantelzorg bij ContourdeTwern. ,,Als kandidaat-vrijwilliger krijg je een training waarin je onder meer leert wat dementie is, wat er gebeurt in het brein van de betrokkene. Maar ook wat jouw rol is als maatje, hoe je reageert en waar je rekening mee houdt", legt ze uit.

KLIK

In dementiemaatjes wordt niet alleen geredeneerd vanuit de mantelzorg. ,,We vinden het belangrijk dat de vrijwilliger en degene wiens maatje hij wordt ook een klik hebben. Ze moeten liefst wat raakvlakken hebben, in praktische voorkeuren, persoonlijkheid en interesses. We begeleiden dat ook", zegt coördinator Atie Theunissen.

De eerste training voor dementiemaatjes wordt gegeven door Charlotte de Windt-de Reeper van Alzheimer Nederland en staat gepland op donderdag 11 april. Wie interesse heeft of meer informatie wil ontvangen, kan contact opnemen met het Vrijwilligerssteunpunt via vwsboxtel@contourdetwern.nl of via telefoonnummer (0411) 65 58 99. Men kan ook terecht op het inloopspreekuur, elke maandag van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Burgakker.