Liempdse excursie door een van de oudste gehuchten

Erfgoedvereniging Kèk Liemt neemt wandelaars zondag 24 maart mee op excursie door buurtschap Hezelaar. Gastvrij Liempde-gids Peter Bressers vertelt allerlei wetenswaardigheden over een van de oudste gehuchten van het dorp.

De oudste vermelding van Hezelaar dateert uit 1308. Hezelaar is een van de best bewaarde restanten van Liempde als kransakkerdorp, waarin boerderijen rond akkercomplexen gebouwd werden. De overgang van de Hezelaarse Akker, een bolakkercomplex aan de oostkant van Liempde, naar het beekdal van de Groote Waterloop en het Hezelaarse Broek is op een aantal plaatsen nog duidelijk te zien. In 1422 bestond er een hoeve ten Hezelaer of Hezeler. Hoewel de exacte locatie niet bekend is, komt dit ook aan bod tijdens de wandeling.

LEDEN

De excursie start 10.00 uur bij D'n Liempdsen Herd. Leden van erfgoedvereniging Kèk Liemt betalen twee euro per persoon, overige deelnemers vijf euro. Dit is inclusief een kopje koffie of thee.


Gemonde vormt hart van spoornetwerk

Je hebt mensen die urenlang kunnen priegelen aan dat ene boompje. En er zijn mensen die half Europa afspeuren voor die éne zeldzame locomotief. Liefhebbers van modeltreinen kunnen zondag 24 maart hun hart ophalen in Gemonde. In zaal De Schuif, Dorpstraat 30, is die dag van 09.00 tot 14.00 uur een treinenbeurs. De entree bedraagt twee euro. Kinderen tot veertien jaar mogen gratis naar binnen.

Martien van Houtum maakt deel uit van de organisatie. Hij is geen treinenverzamelaar, maar spaart modelvrachtauto's van het merk DAF. De beurs was vroeger breder van opzet, maar de belangstelling voor postzegelverzamelingen en mappen vol sigarenbandjes is vervaagd. Meer specifieke markten zoals die van zondag, zijn overgebleven.

MODELSPOORDAGEN

Het evenement in Gemonde valt een week voor de landelijke modelspoordagen. Dan kunnen bezoekers op verschillende plaatsen in Nederland terecht om hun verzameling aan te vullen of gewoon te genieten van een zorgvuldig op schaal nagebouwd traject, compleet met gebouwen, tunnels en beplanting.